Sony presenteert camerasensor met verbeterde optische beeldstabilisatie

Sony heeft een nieuwe camerasensor gepresenteerd die foto’s maakt in 22,5 megapixel. De grootste innovatie zit ‘m in het feit dat alle componenten in de sensor zijn ingebouwd, waaronder de optische beeldstabilisatie. De camera is hierdoor sneller en efficiënter dan andere smartphonesensors.

Dit laat Sony weten op zijn website. De fabrikant noemt de sensor de IMX318. Dit is een Cmos-chip met een formaat van 1 bij 2,6 inch, met een diagonaal van 6,585 millimeter. Omdat de sensor een gestapeld ontwerp heeft, is hij efficiënter én compacter dan voorgangers. En hij kan filmen in 4K

Sensor

Afmeting van de nieuwe camerasensor met drieassige beeldstabilisatie
Afmeting van de nieuwe sensor

Sony zegt dat het de eerste chip is waarbij het systeem voor automatische focus is ingebouwd in de interne signaalprocessor van de sensor. De automatische focus gebruikt detectiepixels en contrastdetectie om de focus te bepalen. In conventionele sensors worden deze berekeningen uitgerekend door externe componenten, maar door de autofocus in te bouwen in de signaalprocessor werkt de focus volgens Sony een stuk sneller.

Op een bewolkte dag focust de nieuwe sensor van Sony in drie honderdsten van een seconde van twee meter naar twee centimeter. Dit is verbluffend snel. De elektronische beeldstabilisatie is ook geïntegreerd. Het systeem maakt gebruikt van de bewegingsdata die de gyroscoop doorgeeft in alle drie de assen. Deze drieassige beeldstabilisatie combineren met een gestapelde sensor zou niet alleen de beeldstabilisatie verbeteren, maar verwijdert ook lensvervorming in de resultaten. Sony zegt dat deze beeldstailisatie niet alleen handig is voor foto’s en video. Het komt ook van pas als je je smartphone aan een drone bevestigt. De stabilisatie werkt echter niet op de volledige resolutie, aangezien er omliggende pixels nodig zijn voor de berekeningen.

Specificaties

4K-video wordt ondersteunt door de sensor, met 30 tot 120 frames per seconde in full HD en van 120 tot zelfs 240 frames per seconde in HD. Ook zegt Sony dat de sensor dertig keer per seconde kan uitgelezen worden, wat het mogelijk maakt om foto’s te maken in de volledige resolutie terwijl je 4K aan het filmen bent. De voorganger was de IMX230, die onder andere wordt gebruikt in de Sony Xperia Z3+, Motorola Moto X Style en Honor 7. Wanneer de nieuwe sensor in smartphones verschijnt is nog onduidelijk, maar de verwachtingen zijn rond mei.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters