Sony stoot laptopafdeling af en ontslaat 5000 mensen

Om zich beter op de ontwikkeling van smartphones en tablets te concentreren, gaat Sony haar laptopafdeling Vaio verkopen. Ook zullen 5000 mensen hun baan verliezen.

Sony VAIO Duo 11

Het Japanse elektronicaconcern verkoopt de Vaio-tak van het bedrijf aan investeringsmaatschappij Japan Industrial Partners (JIP). Sony maakte vorig jaar een analyse van welke afdelingen van het bedrijf voor de meeste groei kunnen zorgen.

“We zijn tot de conclusie gekomen dat het de beste oplossing is om ons te richten op de ontwikkeling van smartphones en tablets en dat we computerafdeling onderbrengen bij JIP”, schrijft Sony in een persbericht.

Verder schrijft Sony dat het nu duidelijk is geworden dat zowel de televisie- als laptoptak dit fiscale jaar, lopende tot 31 maart van dit jaar, geen winst zal maken.
Dat heeft dus consequenties. Voor diezelfde datum wil Sony rond zijn met JIP over de verkoop van Vaio.

Voor de televisietak heeft het verlies – vooralsnog – geen gevolgen: in de afgelopen jaren wist Sony het verlies steeds verder terug te brengen, is het de onbetwiste marktleider in Japan en heeft het bedrijf ook in de Verenigde Staten succes met zijn televisies. Met het doorvoeren van enkele hervormingen verwacht Sony vanaf 2015 winst te draaien met zijn televisies.

Toch brengt het bedrijf de televisietak onder in een nieuw dochterbedrijf. Het is onduidelijk of het hiermee een voorschot neemt op een toekomstige verkoop.

De veranderingen bij Sony zorgen er tevens voor dat er flink wat koppen rollen. In Japan zet het bedrijf 1500 mensen op straat en daarbuiten nog eens 3500. Daar blijft het waarschijnlijk niet bij, want JIP neemt niet al het personeel over van Vaio. Waarschijnlijk is er na de verkoop nog plaats voor 250 tot 300 oudgedienden van Sony.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters