Sony Xperia XZ1 en XZ1 Compact onthuld: high-end smartphones met Android Oreo

Sony heeft twee nieuwe toestellen onthuld tijdens IFA 2017. Maak kennis met de Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact, de eerste Android smartphones die direct op Android Oreo draaien.

Sony introduceert Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact

Sony heeft twee nieuwe smartphones onthuld in Berlijn. Daar vindt op dit moment IFA 2017 plaats, de grootste techbeurs van Europa. Maak kennis met de Sony Xperia XZ1 en de Xperia XZ1 Compact.

Beide smartphones zijn naast de grootte van de schermen vrijwel identiek. De Sony Xperia XZ1 heeft een 5.2-inch HDR-scherm, met een resolutie van 1920 x 1080. De Sony Xperia XZ1 Compact heeft een 4.6-inch scherm met een resolutie van 1280 x 720.

Sony Xperia XZ1 Compact

Allebei de toestellen hebben de welbekende Snapdragon 835 onder de motorkap, in combinatie met 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslaggeheugen. De stof- en waterdichte toestellen draaien uit de doos op Android Oreo, wat een primeur is voor Sony.

Camera met 3D Creator

Aan de achterkant van zowel de Xperia XZ1 als de Xperia XZ1 Compact zit een 19MP camera. Die camera blinkt vooral uit met zijn indrukwekkende super-slowmotion, die we nog kennen van de Sony Xperia XZ Premium.  Met 960 frames per seconde veegt Sony de vloer aan met de concurrentie. Een 13MP selfiecamera maakt het pakketje af.

Dat is echter niet de enige opvallende feature van de camera. Sony introduceert met deze nieuwe toestellen ook 3D Creator. Daarmee kun je een 3D-scan van een voorwerp of persoon maken. Die scan kun je dan middels augmented reality in de echte wereld plaatsen, of uitprinten met een 3D-printer.

Sony Xperia XZ1 Compact

Sony wil zich ook onderscheiden op het gebied van audio. Aan de onderkant van beide toestellen zit volgens het Japanse merk een sterk verbeterde stereo-speaker. De toestellen ondersteunen high-end bestandsformaten, zodat ook je losless muziek kraakhelder afgespeeld kan worden. Ook niet verkeerd: bij elke pre-order krijg je een gratis high-end camera.

Design, prijzen en beschikbaarheid

Qua specificaties zit het dus wel goed. Op het gebied van design is er vrij weinig veranderd. De dikke schermranden van de Sony Xperia XZ Premium zijn nog steeds aanwezig. Het is dus nog steeds een kwestie van smaak. Sony gaat vol voor een  bepaald design, wat we waarderen, maar je moet er wel van houden.

Sony Xperia XZ1 Compact

De Sony Xperia XZ1 en Xperia XZ1 Compact komen in september naar Nederland. De toestellen gaan respectievelijk 699 en 599 euro kosten. Prima prijzen, zeker als je de gratis headset erbij scoort. Maar is het genoeg om op te vallen?

Check ook de LG V30, het nieuwe vlaggenschip dat LG in Berlijn heeft onthuld. Of lees de vijf dingen die we toch missen bij de Samsung Galaxy Note 8.

Essential Phone

‘Essential Phone opvolger gecanceld: staat Essential nu al te koop?’ lees verder

Xiaomi Mi 8

Gelekte video toont Xiaomi Mi 8: primeur voor Android lees verder

Vivo Apex

Eerste echt randloze smartphone komt volgende maand lees verder

HTC U12+

HTC U12+ gelanceerd: het grootste en spannendste HTC toestel tot nu toe lees verder

OnePlus 6 vs. Galaxy 9+

OnePlus 6 is sneller dan Galaxy S9+ en iPhone X lees verder

HTC onthult per ongeluk HTC U12+ op website lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters