SP eist uitleg over nieuw record telefoontaps

Woensdag maakte Minister van Justitie Hirsch Ballin bekend dat er vorig jaar 26.425 telefoongesprekken werden afgeluisterd in Nederland. De SP wil uitleg over het feit waarom er in Nederland zoveel wordt afgeluisterd in vergeleijking met andere landen.

Tweede Kamer

In 2007 had Nederland al een internationaal recod behaalt met het aantal telefoontaps dat door de politie en openbaar ministerie werden gezet. Vorig jaar is dit record gestegen tot 26.425 afgeluisterde telefoonnumers, waarmee Nederland alweer over zijn eigen record van 2007 heen gaat. Het totaal van telefoontaps is waarschijnlijk in echt nog hoger omdat de afgeluisterde gesprekken door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet zijn mee gerekend omdat ze als staatsgeheim zijn bestempelt.

Het Nederlandse aantal taps staat in schril contrast met bijvoorbeeld het aantal in de Verenigde Staten namelijk 2208 taps en het Verenigd Koninkrijk met 1881 taps. Dit grote verschil zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan doordat de rechtssystemen van deze landen erg verschilt. Het is mogelijk dat landen met een laag aantal telefoontaps op andere manieren aan hun informatie komen, of deze manieren beter zijn en beter werken wordt niet duidelijk. De SP wil van Balin dat er meer uitleg komt over het feit dat Nederland zoveel taps worden gepleegd en over de effectiviteit daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Apple AR bril?

Alles wijst erop dat Apple binnenkort met een AR bril komt lees verder

iPhone 8

Apple en LG gaan samenwerken voor nieuwe iPhones lees verder

Grote groep Android gebruikers stapt over op iPhone lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

iMessage

Waarom iMessage nooit naar Android gaat komen lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters