SP eist uitleg over nieuw record telefoontaps

Woensdag maakte Minister van Justitie Hirsch Ballin bekend dat er vorig jaar 26.425 telefoongesprekken werden afgeluisterd in Nederland. De SP wil uitleg over het feit waarom er in Nederland zoveel wordt afgeluisterd in vergeleijking met andere landen.

Tweede Kamer

In 2007 had Nederland al een internationaal recod behaalt met het aantal telefoontaps dat door de politie en openbaar ministerie werden gezet. Vorig jaar is dit record gestegen tot 26.425 afgeluisterde telefoonnumers, waarmee Nederland alweer over zijn eigen record van 2007 heen gaat. Het totaal van telefoontaps is waarschijnlijk in echt nog hoger omdat de afgeluisterde gesprekken door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet zijn mee gerekend omdat ze als staatsgeheim zijn bestempelt.

Het Nederlandse aantal taps staat in schril contrast met bijvoorbeeld het aantal in de Verenigde Staten namelijk 2208 taps en het Verenigd Koninkrijk met 1881 taps. Dit grote verschil zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan doordat de rechtssystemen van deze landen erg verschilt. Het is mogelijk dat landen met een laag aantal telefoontaps op andere manieren aan hun informatie komen, of deze manieren beter zijn en beter werken wordt niet duidelijk. De SP wil van Balin dat er meer uitleg komt over het feit dat Nederland zoveel taps worden gepleegd en over de effectiviteit daarvan.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters