SP eist uitleg over nieuw record telefoontaps

Woensdag maakte Minister van Justitie Hirsch Ballin bekend dat er vorig jaar 26.425 telefoongesprekken werden afgeluisterd in Nederland. De SP wil uitleg over het feit waarom er in Nederland zoveel wordt afgeluisterd in vergeleijking met andere landen.

Tweede Kamer

In 2007 had Nederland al een internationaal recod behaalt met het aantal telefoontaps dat door de politie en openbaar ministerie werden gezet. Vorig jaar is dit record gestegen tot 26.425 afgeluisterde telefoonnumers, waarmee Nederland alweer over zijn eigen record van 2007 heen gaat. Het totaal van telefoontaps is waarschijnlijk in echt nog hoger omdat de afgeluisterde gesprekken door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet zijn mee gerekend omdat ze als staatsgeheim zijn bestempelt.

Het Nederlandse aantal taps staat in schril contrast met bijvoorbeeld het aantal in de Verenigde Staten namelijk 2208 taps en het Verenigd Koninkrijk met 1881 taps. Dit grote verschil zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan doordat de rechtssystemen van deze landen erg verschilt. Het is mogelijk dat landen met een laag aantal telefoontaps op andere manieren aan hun informatie komen, of deze manieren beter zijn en beter werken wordt niet duidelijk. De SP wil van Balin dat er meer uitleg komt over het feit dat Nederland zoveel taps worden gepleegd en over de effectiviteit daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters