SP eist uitleg over nieuw record telefoontaps

Woensdag maakte Minister van Justitie Hirsch Ballin bekend dat er vorig jaar 26.425 telefoongesprekken werden afgeluisterd in Nederland. De SP wil uitleg over het feit waarom er in Nederland zoveel wordt afgeluisterd in vergeleijking met andere landen.

Tweede Kamer

In 2007 had Nederland al een internationaal recod behaalt met het aantal telefoontaps dat door de politie en openbaar ministerie werden gezet. Vorig jaar is dit record gestegen tot 26.425 afgeluisterde telefoonnumers, waarmee Nederland alweer over zijn eigen record van 2007 heen gaat. Het totaal van telefoontaps is waarschijnlijk in echt nog hoger omdat de afgeluisterde gesprekken door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten niet zijn mee gerekend omdat ze als staatsgeheim zijn bestempelt.

Het Nederlandse aantal taps staat in schril contrast met bijvoorbeeld het aantal in de Verenigde Staten namelijk 2208 taps en het Verenigd Koninkrijk met 1881 taps. Dit grote verschil zou bijvoorbeeld kunnen ontstaan doordat de rechtssystemen van deze landen erg verschilt. Het is mogelijk dat landen met een laag aantal telefoontaps op andere manieren aan hun informatie komen, of deze manieren beter zijn en beter werken wordt niet duidelijk. De SP wil van Balin dat er meer uitleg komt over het feit dat Nederland zoveel taps worden gepleegd en over de effectiviteit daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Whatsapp

Zo verdient Facebook geld met Whatsapp lees verder

Google I/O 2017

Kijk alle aankondigingen van Google I/O 2017 keynote terug lees verder

Tele2 unlimited

Tele2 overtreft T-Mobile in prijzenoorlog met onbeperkt abonnement lees verder

Apple

Biograaf Steve Jobs: Apple is niet meer innovatief lees verder

Google Pixel 3

‘LG gaat de Google Pixel 3 familie produceren’ lees verder

Samsung in China

Samsung in China: van marktleider tot kleine speler lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters