Dit busje kan zowel je iPhone als Android toestel hacken

De wereld is de laatste tijd behoorlijk bezig met de privacy van gebruikers en hoe die verbeterd zou kunnen worden. In de tussentijd lijkt de Israëlier Tal Dilian met het tegenovergestelde bezig te zijn geweest. Via zijn bedrijf WiSpear verkoopt hij namelijk de SpearHead 360: een busje dat je iPhone of Android toestel tot op een afstand van 500 meter kan hacken.

Niet voor boeven

Je zou denken dat zo’n busje illegaal zou zijn, maar we moeten er meteen bij zeggen dat de producten van WiSpear zijn bedoeld voor wetshandhavingsinstanties en inlichtingendiensten. Vandaar dat het busje mag bestaan. Aan de ene kant is het natuurlijk fijn dat niet iedere boef de SpearHead 360 vrolijk mag kopen, maar aan de andere kant is het toch ook geen leuk idee dat de overheid het bijvoorbeeld wel zou kunnen doen. Wel is het zo dat door het hacken van systemen bepaalde zwakheden blootgesteld kunnen worden, die vervolgens weer gefixed kunnen worden.

Spearhead 360 busje voor hacken

Hacken via man-in-the-middle aanval

Het sneaky busje is uitgerust met 24 antennes om smartphones te detecteren. Als deze zijn gespot kan het systeem je toestel op vier manieren targeten om een zogenaamde man-in-the-middle aanval uit te voeren. Bij zo’n soort aanval wordt informatie onderschept tussen twee communicerende partijen. In dit geval is het busje de “man in the middle” en onderschept hij de informatie via wifi. Het nare is dat niet alleen informatie onderschept kan worden. Er zouden bijvoorbeeld ook berichten namens jou verstuurd kunnen worden die je helemaal niet hebt verstuurd. Verzonden berichten of mails kunnen ook veranderd worden. Wat natuurlijk erger is, is dat ook wachtwoorden en inlogcodes mogelijk onderschept zouden kunnen worden.

Vier verschillende soorten malware

Om je toestel te kunnen hacken, hoeft de SpearHead 360 ook niet eens dicht bij je in de buurt te zijn. Tot op een afstand van 500 meter kan het busje meerdere smartphones tegelijkertijd aanpakken. Deze hoeven niet op hetzelfde besturingssysteem te draaien. Onderschepping is echter niet het ergste dat met je toestel kan gebeuren. Het busje is ook nog uitgerust met vier verschillende soorten malware om verschillende besturingssystemen, waaronder iOS en Android, mee te besmetten. Dilian zou toegang hebben tot een paar iOS en Android zwakheden, die niet algemeen bekend zijn.

SpearHead 360

Het feit dat er gebruik wordt gemaakt van zwakheden die niet bekend zouden zijn, maakt het systeem extra gevaarlijk. Ook heeft Dilian nooit verteld wat twee van de vier man-in-the-middle wifi aanvallen zijn. Aangezien deze gebaseerd zijn op fouten in het wifi protocol, is het op het moment ook niet goed mogelijk om je ertegen te wapenen.

Nog geen busjes verkocht

Gelukkig maakt de prijs van het hack-voertuig de drempel behoorlijk hoog om hem daadwerkelijk te kopen. Hij zou namelijk zo’n 3,5 miljoen tot 5 miljoen dollar kosten. De lokale politie in Israël lijkt hem in ieder geval niet te kunnen kopen. Op het moment heeft Dilian sowieso nog geen enkel busje verkocht, maar hij verwacht er voor het einde van het jaar toch wel twee tot vier kwijt te zijn.

Via: PhoneArena

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters