Stemmen via smartphone al mogelijk in Estland

In Estland hoeven kiezers niet naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen, maar stemmen ze met hun smartphone en een computer. Voor het elektronisch stemmen hoeven ze de deur niet meer uit en het is zo gepiept.

Stemmen

Het duurt maar een minuutje om je stem uit te brengen in het Baltische land. De technologie die Estland hiervoor gebruikt, is goed dichtgetimmerd, maar nog maar in een paar landen in gebruik.

In een filmpje legt de premier van Estland uit hoe simpel het werkt. Hij stemt met behulp van een laptop en een iPhone. Hij logt in op een website op de computer, die een pincode naar de telefoon stuurt. Daarop moet hij weer een andere pincode invoeren, een soort DigiD. Vervolgens kan hij op de computer zijn stem uitbrengen. Na een laatste bevestiging is het stemproces afgerond.

Op die manier kunnen mensen ook stemmen als ze in het buitenland zijn, in een ziekenhuis liggen of op een andere manier verhinderd zijn om op de gebruikelijke manier een stemlokaal op te zoeken. Burgers van het land laten via twitter weten dat ze blij zijn met deze vooruitstrevende mogelijkheid.

Hackers schijnen de Estlandse politiek niet zo interessant te vinden, maar los daarvan, is het de vraag of het stemmen via internet wel zo veilig is. In Estland doen ze daar niet zo moeilijk over. Inwoners van het land kunnen via internet hun gezondheidsdossier managen, het huiswerk van hun kinderen inzien en een bedrijf opzetten. Dat maakt allemaal deel uit van de digitale strategie van de regering, waarmee Estland voorop loopt in de wereld.

Hieronder het filmpje waarin de premier op zijn macbook met behulp van zijn iPhone zijn stem uitbrengt.

Bron: Venturebeat

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters