Stemmen via smartphone al mogelijk in Estland

In Estland hoeven kiezers niet naar de stembus voor de parlementaire verkiezingen, maar stemmen ze met hun smartphone en een computer. Voor het elektronisch stemmen hoeven ze de deur niet meer uit en het is zo gepiept.

Stemmen

Het duurt maar een minuutje om je stem uit te brengen in het Baltische land. De technologie die Estland hiervoor gebruikt, is goed dichtgetimmerd, maar nog maar in een paar landen in gebruik.

In een filmpje legt de premier van Estland uit hoe simpel het werkt. Hij stemt met behulp van een laptop en een iPhone. Hij logt in op een website op de computer, die een pincode naar de telefoon stuurt. Daarop moet hij weer een andere pincode invoeren, een soort DigiD. Vervolgens kan hij op de computer zijn stem uitbrengen. Na een laatste bevestiging is het stemproces afgerond.

Op die manier kunnen mensen ook stemmen als ze in het buitenland zijn, in een ziekenhuis liggen of op een andere manier verhinderd zijn om op de gebruikelijke manier een stemlokaal op te zoeken. Burgers van het land laten via twitter weten dat ze blij zijn met deze vooruitstrevende mogelijkheid.

Hackers schijnen de Estlandse politiek niet zo interessant te vinden, maar los daarvan, is het de vraag of het stemmen via internet wel zo veilig is. In Estland doen ze daar niet zo moeilijk over. Inwoners van het land kunnen via internet hun gezondheidsdossier managen, het huiswerk van hun kinderen inzien en een bedrijf opzetten. Dat maakt allemaal deel uit van de digitale strategie van de regering, waarmee Estland voorop loopt in de wereld.

Hieronder het filmpje waarin de premier op zijn macbook met behulp van zijn iPhone zijn stem uitbrengt.

Bron: Venturebeat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters