'Stephen Elop was tweede keus als CEO voor Nokia'

Stephen Elop was drie jaar geleden niet de eerste, maar de tweede keus van de raad van bestuur van Nokia om de teugels over te nemen. Dat schrijft voormalig Nokia-voorzitter Jorma Ollila in zijn memoires. Ollila schrijft er niet bij wie de persoon was die de raad van bestuur eigenlijk had willen hebben.

Aandeelhouders Nokia geen voorstander van exclusiviteit Windows Phone elop

Zoals bekend kwam Stephen Elop van Microsoft, waar hij een afdeling leidde. Toen hij CEO werd, en kort daarna besloot om Symbian en MeeGo de deur uit te doen ten faveure van Microsoft’s nieuwe en nog onbewezen Windows Phone, werd er al snel gedacht dat hij het paard van Troje was: een persoon die de geheime opdracht had om Nokia bij Microsoft in te lijven.

Dat laatste is onlangs ook gebeurd; Microsoft koopt de telefoondivisie van Nokia voor een dikke vijf miljard euro. Wat een erg laag bedrag wordt gevonden. Elop krijgt 25 miljoen dollar voor zijn inspanningen en mag de Windows Phone-hardwaredivisie binnen Microsoft blijven leiden. Momenteel gaan er geruchten dat hij wellicht kandidaat is om de nieuwe CEO van Microsoft te worden.

Volgens oud-topman Ollila van Nokia waren de meningen bij het Finse bedrijf niet echt positief over Elop. Liever had men dus een ander gehad, die wordt omschreven als een vijftiger die vanwege persoonlijke redenen afhaakte. Deze man was ‘de nummer twee van een bekend Amerikaans technologiebedrijf.’

Toen de eerste keuze afhaakte, werd Elop gekozen, die volgens de raad van bestuur van Nokia een goede verkoper was en een directeur die knopen kon doorhakken.

De afgelopen drie jaar is het Nokia onder leiding van Elop echter niet voor de wind gegaan, en dat is zacht uitgedrukt. De verkoopcijfers van de Lumia-telefoons met Windows Phone erop begon eigenlijk pas goed te lopen met de komst van de zeer goedkope Lumia 520, die in veel landen voor nog geen 150 euro wordt verkocht. De duurdere Nokia’s lopen slechter en het Windows Phone-platform komt in Europa nu pas her en der boven de tien procent marktaandeel uit, op zeer ruime afstand achter Android en iOS.

Bron: Electronista

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters