Steve Jobs: “Flash geeft ontwikkelaars te veel ruimte op ons syteem”

Apple CEO Steve Jobs heeft in een brief op de website toegelicht waarom de fabrikant ervoor gekozen heeft Flash te weren op haar telefoons. De topman van Apple is van mening dat Flash te veel vrijheid aan ontwikkelaars geeft waardoor Apple de kwaliteit van de software niet meer kan garanderen.

Apple Flash

De topman van Apple, Steve Jobs, heeft in een open brief op de website van het bedrijf zich uitgelaten over Adobe’s Flash. De CEO van Apple is van mening dat er een flink aantal nadelen aan de programmatuur zitten van Adobe en dat de software niet de kwaliteit kan brengen die Apple voor ogen heeft. Wat Jobs het meest steekt is dat Flash gebruikt kan worden voor meerdere platformen tegelijkertijd waardoor de kwaliteit op elk platform minder zal zijn dan wanneer de programmatuur enkel gericht was op een platform. Hierdoor kan Adobe een applicatiewinkel voor Flash ontwikkelen die tevens op de iPhone zou kunnen draaien en waarvan de applicaties beneden maat zijn, aldus Jobs.

Een ander punt dat aangesneden wordt door de topman is dat Flash volgens hem ontwikkeld is voor de PC en niet voor mobiele producten zoals de iPhone. Hierdoor leent de interface van veel Flash-spelers zich amper voor touchscreen-telefoons waardoor mensen er amper mee kunnen omgaan. Volgens Jobs is HTML5 dan ook de toekomst en up to date dat tevens gebruikt kan worden op mobiele apparaten. Bijkomend voordeel zou zijn dat de H.264-standaard voor video’s middels HTML5 ontleed zouden kunnen worden door de hardware van een telefoon in plaats van door de software die veel meer energie daarvoor nodig heeft. Hierdoor is HTML5 de logische keuze voor Apple omdat de producent de macht wil hebben over haar eigen platform en prestaties ervan, waarvoor Flash dus minder geschikt is volgens Jobs.

Opvallend genoeg krijgt Apple ook bijval van Microsoft die in een blogpost beaamd dat HTML5 de toekomst is en dat er aan Flash flink wat nadelen zitten. Zo deelt het hoofd van Internet Explorer 9 binnen Microsoft de argumenten dat Flash stabiliteitsproblemen kent en lastig is om mee te werken. Echter sluit Microsoft Flash niet uit en blijft het nauw samenwerken met Adobe om de ervaring beter te maken.

De CEO van Adobe heeft op zijn beurt laten weten dat Apple een rookgordijn op probeert te trekken daar waar het werkelijk om gaat; het tegenhouden van de multiplatform strategie die Adobe erop na houdt. Ontwikkelaars zouden volgens de CEO van Adobe graag ontwikkelen voor meerdere platformen tegelijkertijd dankzij de software van Adobe. De CTO van Adobe heeft ook van zich laten horen en die weet op zijn beurt te melden dat Adobe van plan is om alle mobiele producten van Apple voortaan buiten beschouwing te laten en zich te richten op platformen van Nokia, Microsoft, HP/Palm en Google.

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters