Steve Jobs: “Wij volgen u niet, Android wel”

CEO Steve Jobs van Apple ontkent dat de iPhone zijn bezitter via het gps-signaal continu volgt, en opslaat waar de iPhone in de zak van zijn gebruiker zoal is geweest. Androidtelefoons doen dat, de iPhone niet, aldus Jobs.

Apple CEO Steve Jobs iPhone

Heel af en toe schrijft Steve Jobs iets terug aan een klant, als die hem mailt over een actueel onderwerp. Een lezer van MacRumors schreef aan Jobs:

”Steve, kun je alsjeblieft de noodzaak uitleggen van de passieve locatie-tracking in mijn iPhone? Ik word er zenuwachtig van te weten dat mijn precieze locatie te allen tijde wordt vastgelegd. Misschien kun je hier wat licht op doen schijnen voordat ik overstap op een Androidtelefoon. Die volgen mij niet.”

Het antwoord van Steve Jobs luidde:

”O ja, dat doen ze wel. Wij volgen niemand. De informatie die rondcirculeert is onjuist. — Verzonden van mijn iPhone.”

Het mailtje is kort en bondig, volledig de stijl van Jobs. Details of nadere informatie om zijn claims te onderbouwen ontbreken en zijn vaagheid laat van alles over aan de verbeelding.

Jobs is wel genoodzaakt te reageren, omdat diverse regeringen nu dreigen in te grijpen tegen de mogelijke privacy-schending door Apple. Overigens volgen Androidtelefoons hun bezitters ook, maar die mogelijkheid kan worden uitgezet. Bovendien schijnt de locatie-database van Android geregeld automatisch gewist te worden. Jobs claimt echter kennelijk dat bezitters van een Androidtelefoon werkelijk door Google worden gevolgd, terwijl dat bij iPhone bezitters niet zo zou zijn. (Zie Android-screenshot hieronder.)

Het verhaal dat de iPhone zijn gebruikers te allen tijde volgt, zelfs als de mogelijkheid daartoe in de instellingen is uitgezet, is de wereld in geholpen door twee onderzoekers die het aantoonden tegenover journalisten van The Wall Street Journal.

Toen de krant het bij een volledig geresette iPhone 4 zelf probeerde, bleek de telefoon onmiddellijk allerlei gps-data te gaan loggen, hoewel dit in de instellingen expliciet was uitgezet.

Vele critici hebben inmiddels hetzelfde kunstje geprobeerd en geconstateerd dat niet de precieze GPS-data wordt gelogd, maar locatiegegevens op basis van WiFi accespunten of telefoonmasten, wat veel minder precies is.

Regeringen in een aantal landen lopen zich inmiddels warm om de kwestie te onderzoeken, en Apple is her en der al op het matje geroepen over privacyschendingen. Twee iPhonebezitters in Florida hebben inmiddels een rechtszaak tegen Apple aangespannen vanwege deze vermoede schending van hun privacy.

Locatie gps Android 

Bron: MacRumors

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters