Stijging WP in Europa, daling in VS en China

Microsoft heeft het nodige werk te verzetten met Nokia. Hoewel het nieuwe Microsoft-bezit winst maakt met patenten en HERE Maps, daalt het marktaandeel van Windows Phone in de VS en China en draaide het bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar 239 miljoen euro verlies.

'Nokia gaat meerdere Androidtelefoons uitbrengen in Asha-lijn' nokia launching asha 4xx with 1 7ghz cpu and android 4 4 with asha touch ui

Enige pluspunt daarvan is dat het minder verlies is dan in hetzelfde kwartaal van 2013. Toen bedroeg het verlies 272 miljoen euro. Met telefoons als de Lumia 520 en 630, maar ook de Asha-lijn, wil Nokia voet aan de grond krijgen in de goedkopere segmenten. Dit lijkt nog niet echt te lukken. Het Finse merk, sinds kort in handen van Microsoft, verkocht in het eerste kwartaal van dit jaar ruim dertig procent minder telefoons dan in hetzelfde kwartaal in 2013.

“Windows kent een moeizame start van dit jaar. De Nokia-toestellen uit het low end-segment kampen met hevige concurrentie van Android-toestellen van Motorola, LG en Samsung”, vertelt Dominic Sunnebo, strategic insight director bij het Kantar Worldpanel.

Moraal van het verhaal is dat Windows Phone ten opzichte van Android en iOS een kleine speler op de smartphonemarkt blijft. In Europa neemt de populariteit van het besturingssysteem weliswaar mondjesmaat toe, maar in de Verenigde Staten en China moet men eigenlijk nog niet zo veel hebben van Windows Phone.

In de Verenigde Staten daalde het marktaandeel van Microsofts besturingssysteem met 0,3 procentpunt naar 5,3 procent. In China was de daling groter: 0,9 procentpunt. 1 procent van de verkochte toestellen in het afgelopen kwartaal in China waren Windows Phones.

Wat wel goed nieuws is voor Nokia, is dat andere onderdelen van diens mobiele tak winst maken. Met het verstrekken van licenties voor diens patenten, haalde Nokia afgelopen kwartaal omgerekend ruim 85 miljoen euro binnen. HERE Maps bracht zo’n tien miljoen euro in het laatje.

Na de overname van de mobiele tak door Microsoft, gaat Nokia verder als een technisch bedrijf dat zich specialiseert op het gebied van kaarten en onderzoek. De Finnen hebben een nieuwe CEO hiervoor aangesteld. Rajeev Suri volgt Stephen Elop, die mee is verhuisd naar Microsoft, op.

Bron: Nokia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. DannyD -

  De verliezen in marktaandeel in de VS en China waren voor iOS nog slechter dan WP.
  -7.8 in de VS en -5.4 in China (en dat terwijl ze de grootste provider in China er nu bij hebben)!

  Wat marktaandeel betreft is er momenteel eigenlijk maar 1 grote en dat is Andriod. iOS wordt er altijd bij gelapt als de 'grote twee', maar dat is alleen omdat ze bij Apple met het minimale wereldwijde marktaandeel het maximale uit hun klanten en toeleveranciers persen. En dus die mega winsten boeken. Slim..maar in marktaandeel zitten ze dichter bij WP dan Android.

  Wat WP betreft is het niet gek dat ze het momenteel afleggen. Apple heeft voor wat voor reden dan ook een cultstatus en Android wordt min of meer gratis weggegeven. Bij WP moeten de fabrikanten betalen om het te gebruiken. Wat zeker niet helpt. Maar nu ze alles tot 9 inch gratis maken zal hun marktaandeel denk ik wel sneller stijgen.

  WP groeit ook langzaam voor dezelfde reden waarom het met HTC maar niet wil lukken. Onwetendheid bij consumenten. Maar waar Microsoft diepe zakken heeft om dat aan te pakken, kan HTC alleen hopen dat ze het eindelijk zien.

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters