'Stilzwijgend verlengen van abonnementen niet langer toegestaan'

Het wetsvoorstel, om stilzwijgend verlengen van abonnementen te verbieden, van de PvdA is donderdag met een meerderheid van de stemmen aangenomen in Tweede Kamer. De nieuwe wet zal al per 1 januari 2010 van start gaan en zal gelden voor alle soorten abonnementen zoals natuurlijk telefoonabonnementen en sportschoolabonnementen.

tweede Kamer

Door de nieuw aangenomen wet zullen de abonnementen die steeds stilzwijgend verlengt worden veranderen in abonnementen met een opzeg termijn van 1 maand. Voor tijdschriften en kranten is echter een uitzondering gemaakt, zij zullen een opzegtermijn van maximaal drie maanden kunnen hanteren, dit heeft te maken met het feit dat deze twee anders in problemen kunnen raken met bijvoorbeeld het plannen van de grootte van de oplage. Ook is het de politiek niet ontgaan dat de economische crisis de kranten en tijdschriften extra hard heeft geraakt en vooral de kranten hebben een belangrijke maatschappelijke functie, dus proberen ze deze twee op deze manier extra te ondersteunen.

Een ander voordeel van de nieuwe wet is dat je op dezelfde manier kunt opzeggen als de manier waarop je het abonnement bent aangegaan, dus als je telefonisch een abonnement hebt afgesloten kun je deze vanaf 1 januari 2010 ook weer telefonisch opzeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. yoyo -

  Ik heb in Mei mijn sportschool abonnement proberen op te zeggen maar ze hebben mij vertelt dat ik 3maanden van te voren moest doen nu ben ik nog 1jaar lang vast gebonden aan die *** sportschool. ik wil graag naar een andere.

 2. FutureX -

  Hallo,

  Geldt de termijn ook voor de opzegging van een ANWB lidmaatschap.
  Mijn auto is medio November afgevoerd en destijds afgesloten toen het abonnement nog op naam stond en/of was gekoppeld aan een auto.
  Nu is dit veranderd en gaat men er van uit, dat wij onze auto wel zullen vervangen en/of dat er iemand anders in het gezin is, die wel gebruik van het lidmaatschap zal maken.
  Dit is niet het geval.
  Kan ik mij beroepen op de ongeldigheid van de stilzwijgende verleninging?

  Alvast bedankt voor de antwoorden, die ik van jullie mag ontvangen.

 3. kwebbel -

  ik had truckmagazine op tijd opgezgd….nu heb ik toch weer een acceptgiro gekregen…nu heb ik minder geld wat binnen komt enmeer wat er uit gaat…ik kan het simpelweg niet meer opbrengen…nu doen ze moeilijk…ik moet gewoon betalen….ik zou niet weten waar ik het vandaan moet halen…heeft iemand tips

 4. nelly -

  Ik heb begin 2008 mijn dochter ingeschreven voor dansles middels een inschrijfformulier. Na 3 mnd heb ik haar er vanaf gehaald en heb dit mondeling besproken met de manager. In okt 2010 krijg ik een brief dat ik hem nog een bedrag van bijna 700 verschuldigd ben voor de maanden feb 2008 tot en met heden. Inmiddels ligt het dossier al bij het incasso bureau terwijl ik nooit eerder een bericht heb ontvangen dat zij nog ingeschreven staat en/of steeds afwezig is. Moet ik die factuur betalen of heeft hij geen recht op het geld ??? Help!!!

 5. jeroen m -

  Klopt het dat abonnementen per 1 januari 2010 niet meer stilzwijgend verlengd mogen worden?

  Nee, dit klopt niet. Voor abonnementen op bijvoorbeeld een krant, een tijdschrift of de sportschool, zijn de regels niet veranderd. Er ligt op dit moment wel een wetsvoorstel in de Kamer. De regering is er dus nog mee bezig. In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld om de regels over stilzwijgende verlenging en opzegging voor dit soort abonnementen te veranderen. Dit is een wetsvoorstel, dus nog geen wet.

  De regels voor het verlengen van abonnementen en lidmaatschappen blijven dus voorlopig nog hetzelfde.

  Datum: 16-12-2009
  Bron: Consuwijzer (www.consuwijzer.nl)

  Link naar artikel:
  http://www.consuwijzer.nl/Consumentennieuws/Nieuwsarchief/2009/December_2009/Vragen_over_stilzwijgende_verlenging_en_opzegging_van_abonnementen

 6. verzeik -

  Ik heb mijn opstal verzekering dat 2jaar geleden stizwijgend was verlengd opgezegd 3maanden van te voren.Kreeg een brief dat niet kan ik moet nog 3 jaren betalen mag dat.

 7. riek -

  Ik heb sinds 18-01-2006 een leesmap,die ik aangetekend op heb willen zeggen .
  Maar nu kreeg ik een brief waarin stond dat ik er nog een jaar aan vast zit Kan Dit
  Hoop op een zo snel mogelijke reactie zodat ik stappen kan ondernemen
  Bvd

 8. evelien -

  Nou het kan maar….. leesmappen uit nijmegen houd er geen rekening daar zit je gewoon 11 maanden aan de map vast.
  Ook al kan iemand het niet meer betalen.
  komen we straks met een betalingsachterstand,
  maar ja dat hebben ze liever als iemand tegen moet komen.

 9. willems -

  in september tv digitaalgids abbonement afgezegd
  maar is niet ontvangen nu zit je volgens de klatenservice nog een jaar aan het abbonnement vast.
  ze hebben zelfs al een incassoburo ingeschakeld omdat ik het abbonnements geld op terug laten storten door de bank.

 10. eric -

  ik wil net mijn veronica abbonoment opzeggen.
  de 3 maanden opzegtermijn is de periode voor dat het nieuwe abbonoment ingegaan is, dus als het nieuwe abbonoment al begonnen is zit je er gewoon weer een jaar aan vast.
  balen want nu gaat ie weer een jaar de prullenbak in.

 11. laurens -

  deze wet is er nog niet helemaal doorheen… de tweede kamer heeft het goed gekeurd maar de eerste kamer nog niet. dus eerst afwachten wat zij er van vinden……

 12. Fuzzillogic -

  Redelijk goed nieuws, maar de telco's hebben daar met name voor hun mobiele abonnementen allang een antwoord op: het eerste jaar geven ze "enorme kortingen". Daarna betaal je de volle mep. En goh, wat zijn ze aardig, want als je je abonnement verlengt, dan krijg je weer gewoon een jaar korting!

  Feitelijk ben je dus haast verplicht om je abonnement te verlengen, en zit je er alsnog een extra jaar aan vast. Tevens is het een ideale methode om je nieuwe voorwaarden door de strot te drukken.

  En zelfs al zouden ze dat niet doen, en het lage tarief aanhouden, dan weten ze je toch over te halen op een nieuw contract door nieuwe abonnementen te introduceren die sneller zijn/meer belminuten hebben.

  Enfin, voor de telecomwereld is deze nieuwe wet niet bijster nuttig; ze hebben al genoeg alternatieven om de klant uit te wringen.

 13. Abonnement -

  Goed nieuws!, alleen nog maar een opzegbriefje downloaden op [url=https://www.allaboutphones.nl/forum/opzegformulieren-voor-nederlandse-telefoonproviders-t1544.html]abonnementen opzeggen[/url]. en klaar is keer

  1. Rik tH -

   Leuk heb mijn een tijdschrift opgezegd. Nu blijkt in de algemene voorwaarden de opzegtermijn verlengd naar 3 maanden, was 1 maand dan had ik nu nog op mogen zeggen. En daarnaast was hij ook nog eens stilzwijgend verlengd voor ingang van de wet en ben ik dus niet op de hoogte gesteld, waarom ben je dan nu wel verplicht voor tijdschriften die je langer dan een jaar hebt toch telkens voor 1 jaar een abbonement te nemen?

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters