Strategy Analytics: “15% van de smartphones heeft multicore-processor in 2011”

Analistenbureau Strategy Analytics heeft een rapport naar buiten gebracht over de marktpenetratie van multicore-processors voor smartphones. Het bedrijf verwacht een penetratie van respectievelijk 15% en 45% in 2011 en 2015.

Samsung Orion processor

Eind 2010 werd de eerste smartphone met een dualcore-processor aangekondigd: de LG Optimus 2X Speed met nVidia’s Tegra 2-chip erin. Die smartphone is het begin van een belangrijke ontwikkeling in het mobiele landschap: de komst van multicore-smartphones. Eerst nog toestellen met dualcore-processoren, maar later ook quadcore-exemplaren. Strategy Analytics verwacht dat binnen vier jaar bijna de halve smartphonemarkt berust op dualcore-processoren.

De onderzoeker verwacht tevens dat er in de eerste tijd meer dualcore-chips gebruikt zullen worden die niet gekoppeld zijn met de communicatiechip, terwijl de huidige singlecore-chips dat meestal wel zijn. Volgens Strategy Analytics zullen alleen Qualcomm en ST-Ericsson dit jaar dergelijke chips uitbrengen en zullen alle andere chips aangevuld moeten worden met aparte communcatieverzieningen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Orion-chip van Samsung en de Tegra 2-chip van nVidia. Later zal dit omslaan en zullen er steeds meer complete systemen in één chip gebruikt worden die twee CPU-kernen hebben.

Grote spelers zullen volgens Strategy Analytics Samsung, nVidia, Qualcomm, ST-Ericsson, Texas Instruments, Marvell, Renesas en Broadcom zijn. Daarvan is Samsung de eerste tijd de grootste, waarschijnlijk vooral vanwege het eigen gebruik van de Orion-chip. Daarnaast verwacht Strategy Analytics dat de meeste chips gebaseerd zullen zijn op ARM’s Cortex A9-, Cortex A5- en Cortex A15-architecturen en Intel’s x86-architectuur. De meeste dualcore-chips van de huidige generatie zijn gebaseerd op de Cortex A9-kern.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters