Strategy Analytics: “15% van de smartphones heeft multicore-processor in 2011”

Analistenbureau Strategy Analytics heeft een rapport naar buiten gebracht over de marktpenetratie van multicore-processors voor smartphones. Het bedrijf verwacht een penetratie van respectievelijk 15% en 45% in 2011 en 2015.

Samsung Orion processor

Eind 2010 werd de eerste smartphone met een dualcore-processor aangekondigd: de LG Optimus 2X Speed met nVidia’s Tegra 2-chip erin. Die smartphone is het begin van een belangrijke ontwikkeling in het mobiele landschap: de komst van multicore-smartphones. Eerst nog toestellen met dualcore-processoren, maar later ook quadcore-exemplaren. Strategy Analytics verwacht dat binnen vier jaar bijna de halve smartphonemarkt berust op dualcore-processoren.

De onderzoeker verwacht tevens dat er in de eerste tijd meer dualcore-chips gebruikt zullen worden die niet gekoppeld zijn met de communicatiechip, terwijl de huidige singlecore-chips dat meestal wel zijn. Volgens Strategy Analytics zullen alleen Qualcomm en ST-Ericsson dit jaar dergelijke chips uitbrengen en zullen alle andere chips aangevuld moeten worden met aparte communcatieverzieningen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Orion-chip van Samsung en de Tegra 2-chip van nVidia. Later zal dit omslaan en zullen er steeds meer complete systemen in één chip gebruikt worden die twee CPU-kernen hebben.

Grote spelers zullen volgens Strategy Analytics Samsung, nVidia, Qualcomm, ST-Ericsson, Texas Instruments, Marvell, Renesas en Broadcom zijn. Daarvan is Samsung de eerste tijd de grootste, waarschijnlijk vooral vanwege het eigen gebruik van de Orion-chip. Daarnaast verwacht Strategy Analytics dat de meeste chips gebaseerd zullen zijn op ARM’s Cortex A9-, Cortex A5- en Cortex A15-architecturen en Intel’s x86-architectuur. De meeste dualcore-chips van de huidige generatie zijn gebaseerd op de Cortex A9-kern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Google Home

Google onthult nieuwe functies Google Home lees verder

zakkenrollers

Pas op je smartphone: zes trucs van zakkenrollers en wat je er tegen doet lees verder

Groot nieuws: All About Phones gaat verder onder WANT lees verder

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza

Pokémon Go paasevenement Eggstravaganza levert 4x zoveel experience punten op lees verder

Apple Pippin

Dit werd ‘m niet: Pippin, de spelcomputer van Apple (1995) lees verder

Talki

Loes Milar, de vrouw die met haar nieuwe app mensen bij elkaar brengt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters