Strategy Analytics: “15% van de smartphones heeft multicore-processor in 2011”

Analistenbureau Strategy Analytics heeft een rapport naar buiten gebracht over de marktpenetratie van multicore-processors voor smartphones. Het bedrijf verwacht een penetratie van respectievelijk 15% en 45% in 2011 en 2015.

Samsung Orion processor

Eind 2010 werd de eerste smartphone met een dualcore-processor aangekondigd: de LG Optimus 2X Speed met nVidia’s Tegra 2-chip erin. Die smartphone is het begin van een belangrijke ontwikkeling in het mobiele landschap: de komst van multicore-smartphones. Eerst nog toestellen met dualcore-processoren, maar later ook quadcore-exemplaren. Strategy Analytics verwacht dat binnen vier jaar bijna de halve smartphonemarkt berust op dualcore-processoren.

De onderzoeker verwacht tevens dat er in de eerste tijd meer dualcore-chips gebruikt zullen worden die niet gekoppeld zijn met de communicatiechip, terwijl de huidige singlecore-chips dat meestal wel zijn. Volgens Strategy Analytics zullen alleen Qualcomm en ST-Ericsson dit jaar dergelijke chips uitbrengen en zullen alle andere chips aangevuld moeten worden met aparte communcatieverzieningen. Dat is bijvoorbeeld het geval met de Orion-chip van Samsung en de Tegra 2-chip van nVidia. Later zal dit omslaan en zullen er steeds meer complete systemen in één chip gebruikt worden die twee CPU-kernen hebben.

Grote spelers zullen volgens Strategy Analytics Samsung, nVidia, Qualcomm, ST-Ericsson, Texas Instruments, Marvell, Renesas en Broadcom zijn. Daarvan is Samsung de eerste tijd de grootste, waarschijnlijk vooral vanwege het eigen gebruik van de Orion-chip. Daarnaast verwacht Strategy Analytics dat de meeste chips gebaseerd zullen zijn op ARM’s Cortex A9-, Cortex A5- en Cortex A15-architecturen en Intel’s x86-architectuur. De meeste dualcore-chips van de huidige generatie zijn gebaseerd op de Cortex A9-kern.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via