Strengere regels voor gratis mobieltjes

De strengere regels voor gratis mobieltjes worden op 1 mei ingevoerd. Voorlopig is het nog voor iedereen mogelijk om samen met een abonnement een ‘gratis’ telefoon te krijgen. Vanaf eerdergenoemde datum worden toestellen boven de 250 euro echter bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) geregistreerd.

Hoge Raad: Gratis mobieltjes zijn persoonlijke lening

Gratis mobieltjesDe nieuwe regels vinden zijn oorsprong bij de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan van Nederland. De Raad oordeelde ongeveer een halfjaar geleden dat abonnementen met een ‘gratis’ smartphone eigenlijk een persoonlijke lening zijn. Daarom moeten zij als dusdanig geregistreerd worden en kunnen mensen met schulden niet zomaar een dergelijk abonnement afsluiten.

De nieuwe regels gelden alleen voor de kosten van de smartphone zelf. Ook mogen providers geen rente en andere extra kosten meer in rekening brengen als bij de telefoon een specifiek abonnement moet worden afgesloten.

Al strengere regels voor reclames

Eerder gingen al strengere regels in voor reclames voor abonnementen met gratis mobieltjes. Telefoonverkopers moeten bijvoorbeeld duidelijker maken wat de extra kosten zijn als je een smartphone koopt door hem maandelijks af te betalen.

Ook providers aangepakt

Overigens zijn de consumenten niet de enigen die aangepakt worden. Ook Vodafone en T-Mobile zijn namelijk al aangeklaagd door ConsumentenClaim. De twee providers zouden onterecht geld hebben verdiend aan abonnementen met gratis mobieltjes. Daardoor hebben de telecomaanbieders volgens ConsumentenClaim tientallen miljoen euro’s teveel verdiend. KPN blijft buiten schot, omdat dat bedrijf bereid is een compensatieregeling te treffen.

Bron: NOS

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters