Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google

Onlangs werden de Pixel 2 en Pixel 2 XL handsets gelanceerd tijdens Google’s spektakel evenement. En zoals dat meestal het geval is bij het lanceren van een nieuw product, zou je verwachten dat Google zoveel mogelijk van de handsets zou willen verkopen. Er ligt echter een precair gevaar op de loer, mochten de Pixel 2 toestellen net te succesvol worden. 

Android toestellen worden het meest verkocht

Android en iOS zijn op het moment de twee dominerende mobiele besturingssystemen. volgens het research en adviesbureau Gartner draaien de twee op 99,6 procent van de verkochte toestellen in het laatste kwartaal van 2016. Daarbij werden er veel meer Android toestellen verkocht dan iPhones. Het Android percentage bedroeg namelijk 81,7 procent tegenover 17,9 procent voor het Apple kamp. Als we kijken naar de eerder kwartalen in 2016 lag het percentage voor Android zelfs hoger en in het eerste kwartaal van 2017 zouden er volgens de cijfers van International Data Corporation (IDC) 85 procent van de verscheepte toestellen op Android draaien.

Android Oreo

Smartphonemakers belangrijk voor Google

Android lijkt het dus veruit te winnen wat betreft populariteit en zoals we weten is Google het bedrijf achter het besturingssysteem. Het is dus gunstig voor Google wanneer grote smartphonemakers, zoals Samsung, LG, HTC, Huawei, Sony en Motorola, het besturingssysteem blijven gebruiken. Maar wat zou er gebeuren wanneer Google met de eigen toestellen keihard zou concurreren tegen zijn eigen partners en deze zelfs zou overtroeven?

Pixel 2 toestellen concurreren tegen benodigde smartphonemakers

Wanneer Google smartphonemakers van hun troon begint te stoten en hun marktaandeel significant verkleint zullen deze bedrijven tegengas geven. Nummer één op de agenda zal hoogstwaarschijnlijk zijn om Android te gaan ondermijnen en over te stappen op een ander besturingssysteem of deze zelfs eigenhandig te ontwikkelen. Kleine merken zullen waarschijnlijk niet zoveel impact maken, maar wanneer Samsung en LG dat zouden doen, zou Google een groot probleem kunnen krijgen. De Android ontwikkelaar zou zijn dominante positie in de smartphonewereld kwijt kunnen raken.

Google Pixel 2

Microsoft eerder het verkeerde pad op

Hiermee zou Google Microsoft achterna gaan, welke door onhandige keuzes Windows Phone zo goed als dood heeft laten bloeden. Hoewel er natuurlijk meer heeft meegespeeld bij het verval van Microsoft’s mobiele besturingssysteem, heeft het zeker niet meegeholpen dat het bedrijf Nokia overnam en tegen de smartphonemakers ging concurreren, welke juist overgehaald moesten worden om Window Phone te gebruiken.

Waarom dan toch toestellen uitbrengen?

De vraag is dan natuurlijk, waarom Google überhaupt de toestellen heeft uitgebracht. Dat zou het bedrijf doen om de smartphonewereld enigzin te begeleiden wat de hardware kant betreft en de eigen ideeën over de toekomst van smartphones te laten zien. Daarnaast worden de toestellen ook gebruikt om Android te showcasen en te laten zien wat er allemaal mogelijk is met het systeem. Voor Android ontwikkelaars zijn de toestellen handig, omdat ze op puur Android draaien en niet komen met een aangepaste versie, zoals veel andere Android smartphones. Om toch niet te veel toestellen te verkopen lijkt Google de prijs met opzet hoog te houden, vergeleken met soortgelijke toestellen van andere merken.

Of toch de aanval inzetten?

Onlangs heeft Google echter een grote deal met HTC gesloten, waarmee het bedrijf toegang tot HTC’s research en development team krijgt en natuurlijk allerlei HTC licenties. Het zou kunnen dat Google zich toch heeft bedacht en van plan is een robuuste aanval in te zetten. Als je namelijk de allergrootste bent en de rest verwaarloosbaar is, heb je ze ook niet nodig om je besturingssysteem te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. hansz -

    Bedrijven als Samsung hebben al eerder geprobeerd om hun eigen besturingssysteem in de markt te zetten met Tizen. Ze konden er geen deuk mee in een pakje boter slaan. Het is niet voor niks dat een bedrijf als Samsung zo’n beetje alle apps en nagenoeg het hele eco systeem van Google kopieert, dat geeft aan dat ze hun eigen plannen hebben maar ook dat ze blijkbaar slecht in staat zijn om met echt nieuwe zaken te komen waarmee ze zich zouden kunnen onderscheiden. Kan het alleen maar toejuichen als Google laat zien hoe het echt zou moeten.

Nokia 7 2018

Vijf nieuwe Nokia smartphones onthuld: van flagship tot budgetmodel lees verder

Samsung Galaxy S9 en S9+

Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus onthuld: iPhone X killer lees verder

LG V30S ThinQ

LG onthult slimmere versie LG V30: de LG V30S ThinQ lees verder

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters