Symbian haalt uit naar Linux

Symbian-topman Jerry Panagrossi heeft tijdens de Mobilize-congres van Gigaom verklaart dat telefoons niet geschikt zijn om uiterust te worden met Linux als besturingssyteem. Volgens de topman zouden telefoons niet genoeg specificaties hebben om Linux goed te draaien.

Op het congres verklaarde Panagrossi dat de lagere kloksnelheid en de minder grote hoeveelheid geheugen een belangrijke beperking zijn voor het draaien van Linux op mobiele telefoons. Daarnaast is Linux niks meer dan een kernel, waardoor telefoonfabrikanten nog een hele toolkit er omheen dienen te bouwen.

Opvallend is dat de topman de aanval opent terwijl enkele maanden geleden door Nokia bekend is gemaakt dat zij Symbian overgenomen hebben en dat het Symbian opensource gaat maken. Het lijkt erop dat Symbian zichzelf nu geworpen heeft in de strijd tussen opensource besturingssytemen voor de mobiele telefoon.

Op het congres werd Panagrossi overigens direct van repliek gedient door Morgan Gillis, topman van de Limo Foundation. Deze foundation zet mobieltjes in de markt waarop Linux draait en heeft dit al met 23 GSM’s gedaan. Volgens Gillis is de vraag of Linux geschikt is voor de mobiele telefoon allang beantwoord: “vijf jaar geleden was deze vraag nog relevant, tegenwoordig hebben wij, samen met andere fabrikanten, aangetoond dat Linux wel degelijk voor mobiles geschikt is”.

Saillant detail is dat zowel LiMO en OpenMoko al jaren gebruik maken van Linux op hun telefoons, en dat Google zich met Android binnenkort ook op de Linux-on-mobiles-markt gaat richten.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters