T-Mobile Duitsland verliest 17 miljoen klantgegevens

Meer dan zeventien miljoen klantgegevens van het Duitse mobiele telefoniebedrijf T-Mobile zijn gestolen. Dat maakte de teleco afgelopen weekend bekend in Duitsland.

Het weekblad Der Spiegel onthulde afgelopen weekend dat criminelen in 2006 gegevens van 17 miljoen Duitse T-Mobile-klanten hebben gestolen. De gegevens bevatten adressen, geboortedata, e-mailadressen en (mobiele) telefoonnummers, maar geen rekeningnummers of creditcardgegevens. Ook geheime telefoonnummers van politici en bekende personen liggen op straat. Voor zover bekend heeft de kraak nog niet tot identiteitsdiefstal geleid. T-Mobile heeft aangifte gedaan bij justitie, maar klanten zijn niet op de hoogte gebracht. De dader van de diefstal is nog altijd voortvluchtig. T-Mobile heeft klanten niet ingelicht omdat de firma vreesde dat dit het justitieel onderzoek zou belemmeren.

Oppositiepartijen eisen nu maatregelen. De Groenen eisen een verbod op de opslag van persoonlijke gegevens door T-Mobile. Gegevens van burgers zouden bij moederbedrijf Deutsche Telekom niet veilig zijn, bepleit Volker Beck, fractievoorzitter van de Groenen in de Bondsdag. “Waar databergen ontstaan, zal naast het legale gebruik van de gegevens ook crimineel misbruik ontstaan,” zei Beck tegen persbureau AFP. Petra Pau, vicevoorzitter van de Bondsdag en parlementariĆ«r voor het socialistische Die Linke pleit voor een nieuwe wet op de databescherming, inclusief een meldplicht. “We moeten er nu ten minste voor zorgen dat 17 miljoen getroffen burgers op de hoogte worden gesteld. Dat hadden we meteen kunnen verwachten,” bepleit de politica.

De nieuwe Europese telecomwet voorziet overigens al in een meldplicht van informatielekken door telecombedrijven. Critici vinden de meldplicht echter te beperkt omdat bijvoorbeeld banken, verzekeraars en webwinkels buiten de regels vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Smartphone batterij langer bruikbaar door verlagen processor snelheid

Deze smartphonemakers maken je toestel niet langzamer via updates lees verder

Samsung logo

Zeven dingen die je nog niet wist over Samsung lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters