T-Mobile ontkent beschuldiging doorsturen van sms’jes

T-Mobile zegt dat het nooit zonder bevel van de rechter de inhoud van sms’jes door heeft gestuurd naar de politie of de AIVD, de provider werd hiervan beschuldigd in een artikel in het NRC Handelsblad.

sms

In het krantenartikel wordt gesteld dat de providers T-Mobile en Vodafone niet in staat zijn om alleen verkeersgegevens van sms’jes en telefoongesprekken door te geven maar tegelijkertijd ook meteen de inhoud van deze sms’jes aan de politie of de AIVD doorsturen, dit is bevestigd door woordvoerders van de AIVD en het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De Commissie van Toezicht heeft dit bekend gemaakt aan de AIVD en de minister van Binnenlandse Zaken Ter Horst, omdat ze bezorgd is om de grondwettelijke bescherming van het telefoongeheim. Ter Horst heeft laten weten dat de twee providers “onjuist en mogelijk onrechtmatig” handelen. De Tweede Kamer heeft hierop gereageerd met de mededeling dat de AIVD niks te verwijten valt omdat zij de sms’jes ongevraagd binnenkregen en slechts met toestemming mogen openen..

De CTIV heeft deze praktijk onlangs aangekaart bij de AIVD en minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) en erop gewezen dat daarmee de grondwettelijke bescherming van het telefoongeheim wordt geschonden. Ter Horst heeft de Tweede Kamer laten weten dat de telecomproviders “onjuist en mogelijk onrechtmatig” handelen. Volgens haar valt het binnenhalen van die ongevraagde sms’jes de AIVD niet te verwijten. Omdat het om “mogelijke schendingen van de persoonlijke levenssfeer” gaat, mag de AIVD die sms’jes voorlopig alleen lezen na uitdrukkelijke toestemming van de rechter.

In het bericht van de krant waren geen reacties gegeven van T-Mobile of Vodafone, waarop T-Mobile via tweakers.net toch nog gereageerd heeft op deze grote beschuldigingen. Woordvoerder Henny van der Heiden geeft aan dat de provider nooit zonder gerechtelijk dwangbevel enige gegevens heeft doorgegeven.

Vodafone geeft aan dat ze wel per ongeluk te veel informatie hebben doorgespeeld naar de politie en de AIVD. De woordvoerder zegt hierover: “We zijn ervan op de hoogte en hebben inmiddels stappen ondernomen om het gescheiden aanleveren van gegevens technisch mogelijk te maken”, aldus de provider in een schriftelijke verklaring. “Wat betreft het daadwerkelijk inzien van de sms-berichten hebben de opsporingsinstanties overigens ook een eigen verantwoordelijkheid en mogen ze dit niet zonder meer doen.”

Bron: Tweakers.net

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters