Tabletmarkt krimpt met 10 procent

Volgens marktanalysebureau IDC zijn er vorig jaar door tabletfabrikanten in totaal 206,8 miljoen tablets verscheept naar verkopers. Het jaar daarvoor waren er 230,1 miljoen tablets verscheept. Dat is een wereldwijde daling van 10 procent binnen de tabletmarkt.

Tegenvallende cijfers

Afgelopen maandag verscheen het rapport van IDC over de wereldwijde verkoop van tablets. Dat er minder tablets verkocht zijn is te wijten aan de tegenvallende verkopen in het vierde kwartaal van 2015. Vorig jaar werden er in het laatste kwartaal 65,9 miljoen tablets verscheept, dat is 13,7 procent minder dan het jaar daarvoor in hetzelfde kwartaal.

Verkopen 2015

Apple verkocht met 49,6 miljoen de meeste tablets, gevolgd door Samsung met 33,4 miljoen. Lenovo is derde met 11,2 miljoen. Asus en Huawei eindigen als vierde en vijfde met respectievelijk 7,1 en 6,2 miljoen tablets. Alle overige fabrikanten zijn samen goed voor de verkoop van 99,1 miljoen tablets.

Verschuiving van de tabletmarktSurface

Binnen de markt van tablets is er een verschuiving ontstaan. Steeds meer mensen gaan de tablet gebruiken als een vervanging van een laptop of computer en kopen accessoires voor de tablet die kunnen worden losgekoppeld. Dit jaar zijn er in totaal 8,1 miljoen van verkocht waaronder de Pro van Apple en de Surface Pro-serie van Microsoft. Hiervan zijn 6 miljoen Surface-apparaten verscheept door Microsoft in 2015.

Laptop/tablet vervanger

In het vierde kwartaal van 2015 verscheepte Microsoft  2,5 miljoen apparaten van de Surface-serie, wat het gehele aantal over heel 2015 tot 6 miljoen brengt. Microsoft had een marktverwachting opgesteld van 4 miljoen en overtreft deze dus ruimschoots. De pc- en laptopmarkt is al tijden aan het krimpen en toch verwacht Microsoft dat de populariteit van de Surface serie nog eens met 30 procent gaat toenemen.

Microsoft Surface serie

Microsoft introduceerde de Surface-lijn in 2012. Deze serie bestaat momenteel uit twee varianten, de Surface en de Surface Pro. Microsoft ziet de Surface-lijn als een laptopvervanger. Door het afneembare toetsenbord kun je de Surface gebruiken als tablet maar ook als laptop. Verkrijgbaar bij deze serie zit een opvallende accessoire. Dit is de Surface Hub: een interactief whiteboard. Dit scherm is handig voor vergaderingen en is makkelijk bestuurbaar met de Surface en Surface Pro.

Surface Phone

Surface Phone

Microsoft zou bovendien begonnen zijn met de ontwikkeling van de Surface Phone, die waarschijnlijk in de tweede helft van dit jaar onthuld wordt.

De Surface Phone krijgt een krachtige Intel-processor. Deze is in staat om reguliere Win32-programma’s te draaien. Er zijn genoeg hints die deze beweringen doen bevestigen. De chief marketing officer van Microsoft vertelt in de podcast Windows Weekly al dat Microsoft werkt aan een ‘breakthrough’ smartphone als ‘spiritueel opvolger’ in de Surface-serie.

Deze zet van Microsoft is compleet anders dan waar ze jaren geleden naar streefde, namelijk IOS en Android naar de kroon te steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Apple iPhone 8

Apple wil minder afhankelijk worden van Samsung 📱 lees verder

All About Phones Apple iPhone 7 review

Apple is al druk bezig met de iPhone 9: eerste details duiken op lees verder

Samsung Galaxy S8 Active

Drastische transformatie: check de eerste Samsung Galaxy S8 Active foto’s lees verder

Virtuele assistent

Komt Apple binnenkort met een Siri dock voor de iPhone? lees verder

Apple gebouw

Apple is het meest winstgevende bedrijf op aarde lees verder

apple iPhone 8

Zo ziet de Apple iPhone 8 eruit als het scherm aan staat lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters