Taiwanese elektronicafabrikanten geloven niet in Jolla

Jolla heeft weinig ‘marktruimte’, vinden Taiwanese bedrijven die onderdelen leveren aan smartphonefabrikanten. Dat meldt Digitimes. Jolla is de opvolger van besturingssysteem MeeGo.

Jolla MobileDe huidige smartphonemarkt met de grote ecosystemen iOS, Android en in mindere mate Bada, Windows Phone en MeeGo/Tizen biedt domweg te weinig ruimte voor Jolla om een succesvol ecosysteem te kunnen opbouwen, zo denken de fabrikanten in Taiwan volgens Digitimes.

Jolla is opgericht door ex-Nokiawerknemers die door de telefoonmaker zijn ontslagen toen MeeGo als besturingssysteem de deur uit werd gedaan om plaats te maken voor Windows Phone. Jolla belooft een op Linux gebaseerd besturingssysteem en er zouden nog voor het eind van dit jaar nog een of meerdere Jolla-smartphones uitgebracht moeten worden.

Toch zien de Taiwanese industriebronnen nog wel wat kansen voor Jolla, maar in een andere vorm: het voorgezette MeeGo zou kans lopen om opgekocht te worden door een smartphonefabrikant, een telco of een ander bedrijf, als Jolla kan bewijzen dat het besturingssysteem enige concurrentiekracht in zich heeft.

Momenteel heeft Samsung officieel het stokje van de MeeGo-ontwikkeling overgenomen. Het OS is herdoopt als Tizen en andere fabrikanten en telco’s hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Samsung deze tweede spin-off van MeeGo zal willen overnemen.

Andere fabrikanten, zoals Sony, HTC en LG zijn bijna volledig gericht op Android en hebben geen plannen om eigen platforms op te gaa tuigen.

Maar Huawei en ZTE, de Chinese smartphonemakers, zullen er wellicht wel brood in zien. Jolla zou de smartphones van deze bedrijven van een eigen identiteit kunnen voorzien, aldus de Taiwanese bronnen.

Facebook en Amazon zouden Jolla ook kunnen opkopen, wordt daar aan toegevoegd, om smartphones te maken die concurreren met Google’s Android.

Bron: Digitimes

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoeken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Apple iPhone LCD

Bekende analist deelt prijzen nieuwe iPhones lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters