Taiwanese elektronicafabrikanten geloven niet in Jolla

Jolla heeft weinig ‘marktruimte’, vinden Taiwanese bedrijven die onderdelen leveren aan smartphonefabrikanten. Dat meldt Digitimes. Jolla is de opvolger van besturingssysteem MeeGo.

Jolla MobileDe huidige smartphonemarkt met de grote ecosystemen iOS, Android en in mindere mate Bada, Windows Phone en MeeGo/Tizen biedt domweg te weinig ruimte voor Jolla om een succesvol ecosysteem te kunnen opbouwen, zo denken de fabrikanten in Taiwan volgens Digitimes.

Jolla is opgericht door ex-Nokiawerknemers die door de telefoonmaker zijn ontslagen toen MeeGo als besturingssysteem de deur uit werd gedaan om plaats te maken voor Windows Phone. Jolla belooft een op Linux gebaseerd besturingssysteem en er zouden nog voor het eind van dit jaar nog een of meerdere Jolla-smartphones uitgebracht moeten worden.

Toch zien de Taiwanese industriebronnen nog wel wat kansen voor Jolla, maar in een andere vorm: het voorgezette MeeGo zou kans lopen om opgekocht te worden door een smartphonefabrikant, een telco of een ander bedrijf, als Jolla kan bewijzen dat het besturingssysteem enige concurrentiekracht in zich heeft.

Momenteel heeft Samsung officieel het stokje van de MeeGo-ontwikkeling overgenomen. Het OS is herdoopt als Tizen en andere fabrikanten en telco’s hebben zich bij dit initiatief aangesloten. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat Samsung deze tweede spin-off van MeeGo zal willen overnemen.

Andere fabrikanten, zoals Sony, HTC en LG zijn bijna volledig gericht op Android en hebben geen plannen om eigen platforms op te gaa tuigen.

Maar Huawei en ZTE, de Chinese smartphonemakers, zullen er wellicht wel brood in zien. Jolla zou de smartphones van deze bedrijven van een eigen identiteit kunnen voorzien, aldus de Taiwanese bronnen.

Facebook en Amazon zouden Jolla ook kunnen opkopen, wordt daar aan toegevoegd, om smartphones te maken die concurreren met Google’s Android.

Bron: Digitimes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Predrag Matanovic -

  Jessi Hurmola, de CEO van Jolla Mobile, heeft een interview gegeven en daaruit zijn een aantal dingen duidelijk geworden. Het bedrijf heeft nu ongeveer 50 medewerkers en meer dan de helft daarvan komt van Nokia. Ze willen voor het einde van dit jaar 100 medewerkers hebben. Het bedrijf heeft 3 grote internationale partners achter zich staan. Volgens Hurmola, die zelf 12 jaar actief is geweest bij Nokia, heeft Nokia het Jolla- project goed ontvangen. Ze zijn altijd heel erg open geweest naar Nokia toe. Er wordt gesproken dat Nokia een aantal patenten van MeeGo aan Jolla heeft gegeven.

  Verder wil het bedrijf echt een eigen UI gaan ontwerpen gebaseerd op MeeGo. Ik ben benieuwd wat hieruit voortkomt. Ze hebben natuurlijk de expertise en de knowhow. MeeGo heeft heel veel potentieel en dat weten ze. De N9 is heel erg goed ontvangen en de werking van het OS is gebruiksvriendelijk en intuitief. Hier liggen zeker mogelijkheden voor Jolla.

 2. E-e-r-d-e -

  Warrig verhaal 'ze' zien het niet zitten en toch ook weer wel… ?

  Jolla Mobile is een voortzetting met eigen UI van MeeGo middels Mer(project), openMobile en waarschijnlijk Tizen/TizMee. (Het zou zo maar eens kunnen dat alle Android apps er op gaan draaien).

  Net als Harmattan een eigen schil/UI op MeeGo is en Bada van Samsung op Android.
  Dat kan ook 'makkelijk'.

  Als je ziet hoe goed MeeGo-Harmattan is ontvangen en hoe enthousiast de gebruikers zijn en je dat combineert met het design van de N9 dan is deze stap van ex Nokia medewerkers die via het Nokia Bridge Program nu een bedrijf opzetten zeer logisch.

  Kopers van (smart)phones kijken niet naar het besturingssysteem, anders zouden ze allemaal een WM-phone kopen omdat 'ze' niet beter weten. Men koopt mobieltjes om de functies, het design van de hardware en de prijs.

  Nu, daar kan Jolla een grote bijdrage leveren, het 'swipen' en swypen šŸ™‚ alsook de dubbele tap om te openen zit er bij alle gebruikers zo in dat ze dat proberen te doen bij alle toestellen ! Het is intuĆÆtief die UI.

  Koppel het aan de juiste design hardware en Jolla heeft succes, om te beginnen met een high-end niche market voor smartphones, maar dat kan snel aanslaan (zie Apple ooit) en mainstream worden.

  Ik ben positief !

  1. bartvuijk -

   ''Als je ziet hoe goed MeeGo-Harmattan is ontvangen''… Even in perspectief plaatsen. Behalve Danijel Dercksen ken ik werkelijk niemand met een MeeGo-telefoon… Maar okee, ik juich elk initiatief toe op dit gebied. Altijd interessant, zo'n nieuw OS.

   1. Predrag Matanovic -

    Nokia N9 en MeeGo Harmatten zijn goed ontvangen. Nokia heeft het toestel in minder belangrijke markten uitgebracht en het toestel doet het goed qua verkoopaantallen. Volgens analisten heeft Nokia 2 miljoen N9's verkocht. Dat zeg al wat meer he. Dat Nokia de N9 maar beperkt heeft uitgebracht is natuurlijk een slimme zet geweest…NOT, maar Nokia doet wel meer slimme dingen de laatste tijd. De N9 werd niet uitgebracht in Nederland, dus dan is het logisch dat je hem hier niet zo snel zult zien.

   2. E-e-r-d-e -

    Mwah, hij was in NL gewoon te koop bij CoolBlue omdat zij een filiaal hebben in Belgiƫ.

   3. Predrag Matanovic -

    Coolblue had de N9 inderdaad en nog een paar telecomwinkels. Ze besloten om het toestel maar te gaan importeren. Naar mijn mening had Nokia het toestel gewoon wereldwijd moeten uitbrengen en kijken hoe het gaat. Ze wedden nu wel erg op Windows Phone en de Lumia-lijn. Nokia heeft heel wat geld besteed aan marketing van de Lumia 800 en dat toestel doet het matig. Er zijn zelfs berichtgevingen dat het toestel niet beter verkoopt dan de N9. Dat zou wel heel erg pijnlijk zijn voor Elop. Je besteed zoveel geld aan de L800 en dan doet ie het niet beter dan de N9.

   4. E-e-r-d-e -

    Ach Nokia heeft, dacht ik 1.2 miljard van M$ gekregen voor de switch naar WM7+ en die (M$) hebben nog $200miljoen aan reclame uitgegeven.

    Toch verkoopt de Lumia 800 niet beter dan de N9.

    De Lumia 900 komt/kwam te laat (wel goede specs). Nu M$ zelf heeft aangekondigd dat W8 later dit jaar komt en huidige toestellen enkel een soort patch krijgen tot WM7.8 …. tsja dan ben je deaud qua verkoop !

   5. Predrag Matanovic -

    Microsoft is gewoon heel machtig en met dat bedrag kom je overal wel binnen. Nokia is gezwicht voor het grote geld, maar of het verstandig is geweest is een tweede vraag. Je hebt wel een hoop onafhankelijkheid ingeleverd. Nokia had jaren alles in eigen beheer. Ze hadden een eigen OS en de telefoons werden ook in eigen beheer gemaakt. Nu zijn ze voor een heel groot stuk afhankelijk van Microsoft en hun nukken. De nieuwe toestellen worden voozien van WP 8 en de L 610, 710, 800 en 900 krijgen WP 7.8. Dit helpt natuurlijk ook niet echt. Heel veel klanten gaan de bestaande toestellen links laten liggen en zullen eventueel de nieuwe toestellen overwegen. Nokia maakt het zich ook niet echt makkelijk. Elop is nou ook niet echt een CEO met een neutrale, wijde blik. Die gaat als een kip zonder kop voor WP en als dat niet lukt, dan is het over en uit.

 3. Adman001 -

  Jolla opvolger van MeeGo??? Taiwan, Chinezen, Indiƫrs whatever.
  Het idee is om smartphones te ontwikkelen die draaien op MeeGo niet anders. Eindelijk een prachtig innitiatief om verder te gaan met een uitstekend besturingssysteem. Lang leve JollaMobile!

Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters