Loes Milar, de vrouw die met haar nieuwe app mensen bij elkaar brengt

All About Phones gaat samenwerken met WANT. Hét online lifestyle magazine over vooruitgang. WANT.nl vertelt dagelijks hoe (nieuwe) ontwikkelingen van waarde kunnen zijn in jouw dagelijks leven. Dagelijks brengen wij samen met de serie Want to Know de leukste items op het gebied van Gear en Culture. Vandaag spreken we de vrouw achter Talki!

Elke zondag een behapbaar interview waar innovatieve creativiteit vanaf spat. Deze week spraken wij Loes Milar, de vrouw die met haar nieuwe app Talki mensen bij elkaar brengt. Doordat we steeds meer via schermen communiceren lijken mensen minder respect voor elkaar te hebben. Een teleurstellende ontwikkeling, dus daar wilde Loes iets aan doen.

Hi, kun je jezelf kort even voorstellen?

“Ik ben Loes Milar, 28 jaar. In het laatste jaar van mijn master Algemene Cultuurwetenschappen zag ik mezelf al niet in een 9 tot 5 kantoorbaan en ook niet in de culturele sector werken. Toen ik op vakantie het boek App Empire van Chad Murieta las, dacht ik: ‘ja! Dit ga ik ook doen!’

Ik liep al langer rond met het gevoel dat de smartphone en het ‘altijd-bereikbaar-zijn’ ons eigenlijk meer van elkaar afzondert, dan dat het ons dichter bij elkaar brengt.

Na deze vakantie begon ik direct aan een cursus app development. Nu ben ik iOS developer en oprichter van dutchCourage, een bedrijf in app development.”

Hoe kwam je tot het idee van de app Talki?

“Ik liep al langer rond met het gevoel dat de smartphone en het ‘altijd-bereikbaar-zijn’ ons eigenlijk meer van elkaar afzondert, dan dat het ons dichter bij elkaar brengt. Ik heb niks tegen de smartphone, het vergemakkelijkt veel dagelijkse zaken, maar we zijn ietwat doorgeslagen in het gebruik ervan.

Talki app

We communiceren steeds meer via schermen en isoleren ons in een online bubbel. Mensen lijken ook minder respect voor elkaar te hebben. Een teleurstellende ontwikkeling, dus besloot ik dat ik er iets aan wilde doen.”

Heb je zelf wel eens momenten dat je te veel in je telefoon zit?

“Ja, natuurlijk. Als ik het druk heb, dan ben ik te veel met mijn telefoon bezig. In de sportschool, op de fiets, tijdens de boodschappen, als ik sta te wachten op de tram, overal check ik dan mijn berichten.

Ik ben mij daar wel bewust van en probeer me meer te focussen op mijn omgeving en de mensen om me heen. Niet alleen word je daar relaxter van, maar het levert jou en de ander ook meer fulfillment op.

Al is het alleen maar dat je even naar iemand glimlacht op straat of simpel ‘hallo’ zegt. Op deze manier voel je je meer verbonden met de mensen in je omgeving.”

Kun je het proces omschrijven van de ontwikkeling van zo’n app?

Ik heb programmeerlessen in Swift (de iOS-taal) bij de College of Multimedia gevolgd. Deze cursus heeft een aantal maanden geduurd. Ik zat in een klas met developers, die allemaal jaren programmeer-ervaring hadden. Dit leidde tot lange huiswerk-sessies en moest extra tutorials kijken om het tempo bij te houden.

Na deze cursus ben ik direct begonnen met het programmeren van Talki. Dit is de les die ze je in de programmeer-scene leren: je moet het gaan doen en dan leer je vanzelf! Ik heb me als developer bij Apple geregistreerd en ben aan de slag gegaan.

Al snel vond ik het niet snel genoeg gaan en ben op zoek gegaan naar outsource mogelijkheden. Dat ik zelf kan programmeren, vergemakkelijkt het outsourcen wel. De developers begrijpen mij beter en ik hen. We spreken immers dezelfde (programmeer)taal.”

Als je eenmaal doorhebt hoe dat gaat, kan je samen ver komen.

We lazen dat je naar Oekraïne was gegaan om op zoek te gaan naar developers. Hoezo juist daarheen?

“Op de ochtend dat ik naar een tech-talk zou gaan (waarvan ik geen idee had, welke onderwerpen ter sprake zouden komen), kreeg ik het bericht dat Firebase, de database waarmee ik werkte en welke codes dus ook compleet in mijn project verweven zaten, ermee stopte.

Dat was nogal een tegenvaller; dat zou betekenen dat ik veel opnieuw zou moeten coden, terwijl ik juist zat na te denken over hoe ik de totstandkoming van Talki zou kunnen versnellen.

‘Toevallig’ werd er in die tech-talk gesproken over outsourcing. Oekraïne kwam naar voren als één van de betere outsource-landen: Oekraïners spreken goed Engels, het cultuurverschil is niet zo groot (zeker vergeleken met bijvoorbeeld India), het tijdverschil is maar 1 uur en het is natuurlijk een stuk goedkoper vergeleken met de prijs van Nederlandse developers.

Via via had ik een paar afspraken geregeld in Kiev. Je moet wel echt even zoeken naar een manier waarop je met elkaar samenwerkt, want het cultuurverschil merk je wel aan de manier van communiceren en werken. Als je eenmaal doorhebt hoe dat gaat, kan je samen ver komen.”

De invloedrijke vlogger Casey Neistat besteedde aandacht aan jouw app. Had je verwacht dat Talki zo groot zou worden opgepakt?

“Haha, nee dat had ik nooit verwacht. Echt een lucky shot! Voor de promotie van Talki heb ik een filmpje gemaakt, waarin mensen wakker worden, hun interesses op een kaartje schrijven en een ballon de lucht in laten.

Ik stuurde een ballon naar influencers als Casey Neistat, Tony Robbins, Jamie Foxx en Richard Branson. Ik dacht, als ik het toch doe, dan maar meteen naar de allergrootsten.

Anderhalve week later, op mijn verjaardag, kreeg ik ineens een berichtje van een vriendin: ‘Mijn cadeau is dit linkje, volgens mij laat Casey Neistat jouw ballon op!!!!’ Ik opende het linkje en zag dat Casey Neistat in zijn vlog mijn brief las en zijn interesses ‘taco’s’ en ‘making movies’ toevoegde en vervolgens de ballon opliet. Echt bizar.”

De mens is meer en meer afhankelijk van zijn apparaten. Wat is jouw toekomstvisie op dit gebied?

“Ja, dat zal waarschijnlijk alleen maar toenemen. Het tij valt niet meer te keren, denk ik. En dat is ook helemaal niet erg, want don’t get me wrong, ik hou van technologie.

Je ziet wel een opkomende trend om meer uit je online bubbel te komen, waar ik blij van word. Daarom binden zoveel mensen zich waarschijnlijk ook aan Talki. In de App Store gaat de komende tijd veel veranderen en ik vraag me zelfs af of apps überhaupt nog bestaan over 10 jaar.”

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten/ben je met nieuwe projecten bezig?

“Ik ben met twee nieuwe apps bezig. Ik kan er helaas nog niet heel veel over zeggen, maar het zijn te gekke projecten. Ik kan niet wachten om ze over een paar maanden te lanceren. Ik hou jullie op de hoogte.”

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters