Te veel mobieltjes voldoen niet aan stralingseisen

Uit onderzoek van het Zweedse testinstituut TCO blijkt dat veel gsm’s niet voldoen aan de eisen van elektromagnetische straling. Zo lopen veel gsm’s het keurmerk tegen deze straling mis.

Het Zweedse testinstituut TCO heeft vorige maand tien mobiele telefoons uitgebreid getest om te zien of ze aan de eisen omtrent elektromagnetische straling en ergonomie voldoen. TCO komt je vooral tegen als keurmerk voor bijvoorbeeld computerschermen. Het Zweedse instituut heeft echter ook een keurmerk voor mobiele telefoons, genaamd TCO’01 Mobile phones. Dat keurmerk blijft voor veel toestellen nog buiten bereik, zo blijkt.

TCO heeft de SAR- en TCP-waarde gemeten. SAR (Specific Absorption Rate) geeft de stralingsbelasting aan. Hoe kleiner deze waarde, hoe minder de mobiel straalt. De SAR-waarde ligt meestal tussen 0,2 en 1,4 W/kg. TCO heeft een limiet van 0,8 W/kg gesteld. TCP (Total Communication Power) geeft het vermogen aan. Meer vermogen, betekent dat u aan minder straling wordt blootgesteld. De TCP-waarde ligt tussen 0,1 en 0,7 Watt en moet voor het keurmerk minimaal 0,3 Watt bedragen.

Alle geteste toestellen voldoen aan de SAR-limiet van 0,8 W/kg. Het gemiddelde ligt rond 0,7 W/kg. De TCP-limiet van 0,3 Watt wordt echter alleen gehaald door de Sony Ericsson S500i, Sony Ericsson W580i en Samsung i600. De andere toestellen hebben een te laag vermogen. Dat zijn de HTC S310, Nokia N95, Nokia 2610, Nokia 5500, Nokia E65, Nokia E90 en Sony Ericsson P 1i.

Alle toestellen zijn ook op ergonomie getest. De Samsung i600, Nokia E65, Nokia E90 en Sony Ericsson P1i scoren hier onvoldoende. Bij de i600 komt dat door de vanwege de afwijkende layout van het numerieke gedeelte op het qwertytoetsenbordje. De andere modellen hebben bijvoorbeeld te kleine toetsen of te kleine teksten op de toetsen. De tekstgrootte op het scherm is bij de meeste modellen maar net voldoende. Dit zou beter instelbaar moeten zijn, stelt het instituut.

Al met al komen alleen de Sony Ericsson S500i en W580i door alle testen. Die toestellen zijn in feite gelijk, maar hebben een ander jasje. Over alle testmodellen weet TCO nog als positief punt te melden dat ze de mogelijkheid bieden om handenvrij te bellen, met de accessoires in de doos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Simkaarten vervangen door E-sim

E-sim maakt korte metten met je SIM-kaart: dit is wat je moet weten lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters