Pas op je smartphone: zes trucs van zakkenrollers en wat je er tegen doet

Met de nieuwste smartphone krijg je een hele reeks aan innovatieve features en steeds krachtiger wordende hardware. Er kleeft echter ook een nadeel aan het bezitten van een gewilde telefoon. Andere mensen willen deze namelijk ook hebben en zijn soms niet van plan ervoor te betalen. In plaats daarvan gebruiken ze vlugge vingers om deze van een makkelijk prooi te ontfutselen. Dit zijn de verschillende technieken welke zakkenrollers gebruiken en hoe je jezelf het beste hiertegen kan beschermen.

De zakkenrol trucs

Afleiden en ophouden

De meest gebruikte techniek die wordt gebruikt om iemand iets te ontfutselen, is degene eerst afleiden. Hiervoor is vaak een team nodig. Dief 1 leidt het “prooi” af door bijvoorbeeld iets op de grond te laten vallen of de weg te vragen. Terwijl de afleiding bezig is komt dief 2 eraan en neemt onopgemerkt de smartphone van het slachtoffer uit een zak mee.

zakkenroller

Gepakt worden

Ook deze techniek is gebaseerd op afleiding, maar is iets riskanter voor de dieven. Dief 1 laat zich met opzet gesnapt worden en leidt op deze manier het slachtoffer af. Terwijl de gedupeerde bezig is met dief 1, kan dief 2 zijn slag slaan. Door het tumult met dief 1 zouden er echter meer omstanders zich ermee kunnen gaan bemoeien, wat het moeilijker maakt voor dief 2.

Verborgen hand

Deze truc wordt vaak gebruikt in TV programma’s om de kijkers te laten zien hoe zakkenrollers opereren. De dief gebruikt een voorwerp zoals een krant of tijdschrift om de beweging van een hand te verbergen terwijl er gestolen wordt. Dit is een populaire techniek op plaatsen waar er veel mensen stil staan, zoals in de tram.

Hard wegrennen zakkenrollers

Dit is eigenlijk niet echt een techniek, maar gewoon domweg zo hard mogelijk wegrennen. De zakkenroller vraagt iemand om even de smartphone te mogen gebruiken voor een noodgeval, waarop de dief snel wegrent met de buit. Als er makkelijk bij de smartphone te komen is, kan de dief deze ook meteen pakken en wegrennen.

zakkenrollers

Aanstoten

Ook dit is een techniek welke goed werkt op drukke plaatsen. De zakkenroller loopt tegen het slachtoffer op en neemt tegelijkertijd de smartphone mee. Door de schrik van het aanstoten wordt de aandacht van de gedupeerde afgeleid van wat er echt gebeurd.

Schone slaper

Bij deze truc wachten de zakkenrollers totdat iemand in slaap valt, in bijvoorbeeld een trein of bus, en slaan dan hun slag. Vaak bewaren passagiers waardevolle spullen in een tas, welke onder de stoel geplaatst is. De tas wordt meestal in zijn geheel meegenomen.

Wat doe je tegen zakkenrollers?

Neem geen waardevolle spullen mee

Als je het niet bij je hebt, kan het ook niet gestolen worden. Het is misschien wat simpel, maar wel erg effectief. Beperk het aantal kostbare spullen, welke je naar buiten meeneemt.

Let goed op de situatie

Veel zakkenrol technieken werken het beste op drukke plaatsen. Mocht je dus op de markt wandelen, let dan extra goed op. Vooral wanneer iemand je aanhoudt of tegen je opbotst.

Wees geen slachtoffer

Daar kan je toch niks aan doen? Blijkbaar wel. Dieven zullen vooral mensen als doelwit nemen, die er ontvankelijk en onzeker uitzien. Wanneer je op straat loopt doe dan alsof je precies weet wat je doet en zeker van jezelf bent. Zorg ervoor dat er niks half uit je tas of zakken hangt en zorg ervoor dat alle ritsen goed dicht zitten. Dit maakt het moeilijker voor een zakkenroller en deze zal dan eerder voor iemand anders gaan.

zakkenrollers

Gebruik anti diefstal hulpmiddelen

Probeer het zakkenrollers zo moeilijk mogelijk te maken door gebruik te maken van anti diefstal trucs. Je kunt bijvoorbeeld je portemonnee met een ketting aan je broek vastmaken of een stevig slot op je tas zetten.

Ook smartphone makers zelf zijn bezig met het probleem van smartphone diefstal. Zo beschermt Sony’s My Xperia Theft Protection specifiek hiertegen.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters