Tele 2: “4G-veiling biedt te weinig kansen voor nieuwkomers” – Update

Volgens de nieuwe directeur van Tele 2 Nederland, Günther Vogelpoel, heeft de provider weinig kans om voldoende 800 mhz spectrum aan te kopen. Dit zou komen door de regelgeving van de overheid die de veiling van het spectrum vorm geeft. Volgens Vogelpoel moeten tenminste twee nieuwe partijen kans maken op voldoende ruimte binnen het nieuwe spectrum voor de telecom.

In een interview met de Telegraaf laat de nieuwe topman van Tele 2 Nederland weten dat zijn belangrijkste klus zal worden het verkrijgen van twee blokken in het 800 MHz spectrum. Begin 2012 zal de overheid een veiling starten voor telco’s waarin het drie verschillende spectrums zal aanbieden. Hier tussen zit de 800Mhz spectrum band die vrij komt dankzij defensie en Digitene van KPN. Dit spectrum leent zich erg goed voor het nieuwe 4G-netwerk dat telco’s in de toekomst willen opzetten.

Ook partijen als Tele 2 en Ziggo4, een samenwerking tussen UPC en Ziggo, aasen op dit spectrum. Volgens de nieuwe directeur van Tele 2, die op 1 mei van start gaat met zijn nieuwe functie, heeft het bedrijf minimaal twee blokken nodig van 10MHz op 800MHz of 900MHz band om een landelijk dekkend 4G-netwerk op te kunnen zetten. Vogelpoel denkt met voldoende spectrum in één hoge en één lage frequentie, de hoge frequentie heeft Tele 2 inmiddels al aangekocht, een snel landelijk dekkend netwerk te kunnen uitrollen dat snelheden van 100 mb/s zou kunnen halen doormiddel van de LTE-technologie. Tele2 telde €400.000,- neer voor de volgende frequentiespectra: 2545-2565MHz gepaard met 2665-2685MHz en 2685-2690MHz, een zogenaamde guardband.

De overheid gaat met de komende veiling ongeveer 40Mhz beschikbaar stellen in het 800MHz spectrum en dat is volgens Vogelpoel te weinig. “Nu bestaat er een reële kans dat er maar één nieuwe exploitant van een mobiel netwerk in Nederland bijkomt”, zo meldt hij aan de Telegraaf. “Voor een snel én landelijk dekkend netwerk heb je twee blokken van 10MHz nodig. Probleem is dat er voor nieuwkomers ook maar twee blokken gereserveerd zijn. Iedereen weet dat zowel wij als Ziggo4 daarop azen.”

Volgens de topman zouden de twee partijen niet hun krachten kunnen bundelen aangezien dat ten kosten zou gaan van de snelheid van het netwerk. De samenwerking tussen Tele 2 en Ziggo4 zou wel een dekkend netwerk kunnen opleveren in Nederland op basis van 4G, aldus Volgelpoel, maar dat is vooralsnog niet wenselijk.

Update op 27/04/2011 om 15:20 uur:

De D66 laat via hun website weten dat ze van minister Verhagen gaan eisen dat minimaal twee nieuwkomers een goede kans moeten gaan krijgen bij de aankomende veiling. Hiermee steunt de D66 fractie het beklag van Tele 2 en omarmt de partij marktwerking in de telecom.

Volgens de D66 kan Verhagen bij de bij de frequentieverdeling meer ruimte beschikbaar te stellen voor nieuwe toetreders. De Tweede Kamer praat vandaag over de veiling van alle mobiele telefoonfrequenties. Meer concurrentie zorgt voor meer transparantie en betere dienstverlening aan de consument. D66-Kamerlid Kees Verhoeven: “En dat is hard nodig. Eerder hebben we al een punt gemaakt van het naar boven afronden van belminuten. En nu zie ik weer berichten over telecombedrijven die mobiele applicaties als Skype en Whatsapp willen blokkeren of uitmelken door er geld voor te vragen. Een verkeerde ontwikkeling. Het kost deze bedrijven namelijk niets, maar ze beschouwen het wel als gevaar voor hun eigen sms-opbrengsten. Concurrentie gaat deze vorm van machtsgedrag tegen.”

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters