Tele2 gaat data only-pakketten aanbieden in Nederland

Provider Tele2 gaat op termijn data only-pakketten aanbieden in Nederland. Ouderwets bellen zal met de opkomst van VoIP-beldiensten veel minder gebruikt worden.

Tele2 gaat data only-pakketten aanbieden in Nederland granryd
Mats Granryd

In een interview dat het Financieele Dagblad met de president van de Tele2 Group, Mats Granryd, gaat hij in op het standpunt van de provider over de databundels en 4G-internet in Nederland.

“We gaan steeds meer naar een datawereld”, vertelt hij over Tele2’s data only-plannen. “Al die over-the-top-players (zoals WhatsApp, Facebook en Youtube, red.) zorgen voor vraag, bevolken mijn datapijpen en zorgen voor mijn dienstverlening die ik klanten kan geven en waar wij de klanten voor laten betalen.”

“Ze zijn mijn beste vrienden. Als iemand WhatsApp wil gebruiken om een bericht te versturen, of als WhatsApp onder de hoede van Facebook een belfunctie wil toevoegen, dan heb ik daar geen problemen mee. We gaan van een ‘all you can eat voiceproduct’ naar een datastroom waarvoor wordt betaald.”

“Daar handelen we ook naar, met de verkoop van datapakketten, met gratis telefonie- en sms-verkeer. En met succes. Wij zagen onze dienstenomzet vorig jaar met vijf procent toenemen, terwijl de meeste andere partijen een krimp lieten zien.”

“Die pakketten komen ook naar Nederland. Dat gaat dus veranderen”, aldus Granryd, die nog niet wil zeggen wanneer die pakketten er in Nederland komen. Het bedrijf is nog met een ander groot project bezig, namelijk de introductie van een eigen 4G-netwerk.

Granryd vindt het niet erg dat concurrerende providers in Nederland al met 4G in de weer zijn. Sterker nog, hij is er blij mee. “Het is geweldig dat KPN al 4G heeft gelanceerd, dat is fantastisch”, zegt hij tegen het Financieele Dagblad. “Zij onderwijzen nu de mensen. Dat is goed voor ons.”

Tele2’s 4G-netwerk zal niet gelijk overal in Nederland beschikbaar zijn. “We gaan ook een soft launch doen”, vertelt Granryd, verwijzend naar hoe KPN en Vodafone het bijvoorbeeld hebben aangepakt. “Dat zal over een bepaalde periode gebeuren. En daarna zult u ook een big bang zien.”

Tele2 heeft echter nog geen datum geprikt voor diens 4G-lancering. “De reden is dat u me er dan aan zult houden, dat we een kwartaal te laat zijn, of zoiets. We kunnen de lancering maar een keer doen en de perceptie over de dienst wordt na enkele weken gevestigd. We gaan niet lanceren totdat we ons absoluut zeker voelen dat het netwerk perfect werkt.”

Granryd is redelijk te spreken over de vorderingen van Tele2 in Nederland. “Wij zijn de enige partij die groet in Nederland. In het laatste kwartaal van vorig jaar hebben we er 62.000 klanten bij gekregen. Wij willen er meer hebben, dat is duidelijk. Het spel is relatief. We zien ons klantenaantal al zeven kwartalen achtereen groeien. En wij hebben de meeste klanten erbij gekregen. Vanuit dat perspectief is het geweldig. Ik wil er natuurlijk meer bij hebben. Maar we moeten ook rekening houden met het geld dat we daaraan moeten uitgeven.”

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

smartphones

FBI en CIA waarschuwen tegen Huawei toestellen lees verder

Google gebouw New York

“Google is niet meer innovatief, maar is een copycat geworden” lees verder

Google logo gezicht

Zeven dingen die je nog niet wist over Google lees verder

Apple

Zeven dingen die je nog niet wist over Apple lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters