‘Google en Facebook moeten eindgebruikers compenseren’

TelefonicaDe Spaanse telecomprovider Télefonica wil dat Google en Facebook zijn eindgebruikers gaat compenseren. Door klanten het volledige beheer over hun dataverkeer te geven, zouden zij hun persoonlijke data kunnen gebruiken om geld of gratis diensten van de datagiganten te vragen. Dit maakt topman José María Álvarez-Pallete tijdens de Telecommunicatie Ontmoetingsdagen in Santander bekend.

Telecomsector klaagt al jaren over Google en co.

De telecomsector klaagt er al jaren over dat Google en sociale media (zoals Facebook, Whatsapp en Uber) hun geld verdienen door gratis gebruik te maken van het netwerk van de telecombedrijven. Hiermee hoopt Télefonica dit probleem dus op te lossen. Eerdere pogingen van de sector om via telecomtoezichthouders een dergelijke regeling af te dwingen mislukten.

‘Klanten moeten zelf kunnen beslissen’

Op de Ontmoetingsdagen in Santander verklaarde Alvárez-Pallete zijn standpunt. “Wij zeggen niet dat die bedrijven onze klanten wel of niet moeten betalen. Wij zeggen alleen dat we het dataverkeer en de waarde van de digitale informatie van onze klanten op een heldere manier voor hen inzichtelijk willen maken, zodat zij zelf kunnen beslissen”, zo citeert het Financieel Dagblad Alvárez-Palette. Topman Vittorio Colao van Vodafone heeft in ieder geval wel oren naar het plan van zijn concurrent.

Schat aan informatie

In principe hebben telecomproviders met het datagebruik van hun gebruikers een ware schat aan informatie in handen. De privacywetgeving verbiedt ze echter daar iets mee te doen. Bedrijven als Google en Facebook mogen echter wel van de informatie gebruikmaken. Daarvan profiteren zij door bijvoorbeeld gerichte advertenties te plaatsen. De Europese Commissie in Brussel werkt al nieuwe wetgeving op dit gebied. Die moet ervoor zorgen dat de telecom- en sociale media-bedrijven in dit opzicht gelijk behandeld worden. Maar daar lijkt Álvarez-Palette niet op te willen wachten, want de nieuwe dienst van Télefonica moet al in 2017 klaar zijn. Met het nieuwe platform zouden klanten van de telecomprovider een prijskaartje aan hun data kunnen hangen voor de sociale media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
HTC Google

Surprise: Google staat op het punt grote smartphonefabrikant over te nemen lees verder

Huawei P10 koopwijzer

Huawei heeft Apple ingehaald: op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld lees verder

smartphone

Met MIT’s Vroom wordt je mobiele browser twee keer zo snel lees verder

Apple Qualcomm

‘Waarom Android-fabrikanten binnenkort jaren op Apple achterlopen’ lees verder

Android O Oreo

Android 8.0 Oreo is officieel: dit kunnen we van het koekje verwachten lees verder

Smartphone tegen isolement

Leerlingen in Den Haag krijgen smartphone tegen isolement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters