Telefoonfabrikanten moeten voorraden wegwerken

Telefoonfabrikanten verkopen iets minder telefoons dan aan het begin van dit jaar werd verwacht. De aardbeving in Japan heeft daar veel mee te maken. Veel fabrikanten zitten met een voorraad die nog verkocht moet worden. In de tweede helft van dit jaar wordt dat echter weer ingelopen, zo meldt analysebureau Gartner.

marktaandelen

Gartner maakt regelmatig analyses van de mobiele telefoonmarkt. In totaal zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd 427,8 miljoen telefoons verkocht. Dat is een groei van 19 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2010. In de verkoop van smartphones zit de meeste groei. Gartner verwacht dat de smartphone binnenkort algemeen geaccepteerd zal worden. En dan zal de trend in de verkoop van de slimme telefoons flink versnellen.

De smartphones waren goed voor 23,6 procent van alle telefoonverkopen in het eerste kwartaal van 2011. Dat is voor dit type telefoons een groei van 85 pocent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het aandeel had nog hoger kunnen zijn, maar de meeste nieuwe smartphones die al in het eerste kwartaal zijn aangekondigd, komen pas op de markt in het tweede kwartaal. Flink wat consumenten hebben hun aankoop uitgesteld om hierop te wachten, merkt Gartner in de cijfers.

De aardbeving en tsunami in Japan hebben een aardige klap bezorgd aan de mobiele communicatiemarkt. Maar het is ook weer niet zo erg. In de telefoonfabrieken ligt nu voor zes tot zeven weken aan voorraden. Ze beschikken over componenten voor een week of vier. Gartner denkt dat deze voorraden snel slinken in het tweede kwartaal van 2011.

Nokia is nog altijd de grootste telefoonfabrikant ter wereld met 107,6 miljoen verkochte toestellen in het eerste kwartaal. Toch is het aandeel van Nokia flink verminderd, met 5,5 procent vergeleken met een jaar geleden. Het aandeel heeft qua marktaandeel een dieptepunt bereikt: het is weer terug op het niveau van 1997, en dat terwijl de totale markt is gegroeid. Op plek twee, nog op flinke afstand, staat Samsung met dik 68 miljoen verkochte telefoons in de eerste drie maanden van dit jaar. Een groei van vier miljoen.

Bron: Fierce Mobile Content

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

headphone jack

Waarom Google de headphone jack van de Pixel 2 verwijderde lees verder

OnePlus 3

OnePlus verzamelt teveel privégegevens gebruikers, maar er is goed nieuws lees verder

Google Pixel 2

Waarom het succes van de Pixel 2 slecht zou kunnen zijn voor Google lees verder

Apple opladen

Ikea richt pijlen op Apple met scherpe advertenties lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters