Veel telefoons onderzocht op Schiphol

Telefoon onderzoek
Telefoon onderzoeken

In de afgelopen jaren is er op Schiphol een forse stijging geweest van telefoons die onderzocht werden door de Koninklijke Marechaussee.

Telefoons onderzocht

Uit een Wob-verzoek van de Nederlandse stichting Freedom inc, komt dat er een stijgende lijn in telefoon onderzoeken op Schiphol heeft plaats gevonden. De Koninklijke Marechaussee heeft 3.387 telefoons of sim kaarten onderzocht. In 2014 waren dat er 2.276 en in 2013 waren het er maar 1.642. Het verschil tussen 2014 en 2015 is meer dan duizend telefoons. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee worden alleen telefoons onderzocht van verdachten. De Koninklijke Marechaussee heeft een speciaal team dat met technologische middelen je telefoon onderzoekt en informatie verkrijgt die belangrijk is voor eventueel lopend onderzoek.

Telefoons onderzocht op Schiphol
WhatsApp word ook onderzocht

Contactpersonen, veel bezochte websites en WhatsApp berichten kunnen allemaal binnen een handomdraai worden bekeken. De informatie wordt verkregen door kwetsbaarheden in de software te vinden. Hoe ouder de telefoon, hoe eenvoudiger dat is. Vooral als de telefoon een verouderde software versie heeft, is het snel voor elkaar.  De telefoons die onderzocht zijn bleken uiteindelijk vaak van verdachten van terrorisme, drugshandel of mensenhandel te zijn. Geen enkele verdachte diende een klacht in nadat zijn of haar telefoon werd onderzocht, zo blijkt uit het Wob-onderzoek.

Onderzochte apparatuur

Harde schijven en micro SD kaarten worden ook steeds vaker onderzocht door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. In 2015 werden er 67 harde schijven en 201 micro SD of andere geheugendragers onderzocht. Het jaar daarvoor was dit minder dan de helft. In 2014 werden 36 harde schijven en 63 micro SD of andere geheugendragers. Camera’s en ander audiovisueel apparatuur wordt stukken minder onderzocht.

 

Bron: rtlz.nl

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters