'Telefoons zijn verantwoordelijk voor dode bijen'

Een Zwitsers onderzoek heeft laten zien dat er een verband zou kunnen zijn tussen het sterven van bijen en mobiele telefonie. De bijen zouden mogelijk gaan zwermen, gedesoriënteerd raken en sterven door mobiele signalen.

Bij

Over het algemeen wordt er onderzoek gedaan naar het verband tussen gezondheidsschade bij de mens en mobiele telefonie, hoewel dat nog nooit een eenduidig antwoord heeft geleverd. In een poging de massale bijensterfte van de afgelopen jaren uit te leggen, hebben Zwitserse onderzoekers nu een onderzoek gedaan naar het verband tussen mobiele telefonie en bijensterfte.

De uitkomst van het onderzoek is dat bijen zouden kunnen sterven door de GSM-signalen die je mobieltje gebruikt, maar de onderzoekers zijn erg voorzichtig. En volgens een groep Britse onderzoekers is er niets aan de hand, bijensterfte zou eerder te maken hebben met veranderingen in de landbouwgebruiken, vermindering van het aantal wilde bloemen en het gebruik van pesticiden.

Voor het onderzoek legden de onderzoekers een telefoon onder een bijenkorf, in drie verschillende modi: uitgeschakeld, standby en in een gesprek. Bij de telefoons die in gesprek waren begonnen de bijen na enige tijd een geluid te maken wat de beesten normaal maken voordat ze beginnen met zwermen. Dat geluid was binnen twee minuten na het uitschakelen van de telefoon weer over.

Volgens de onderzoekers zou het kunnen dat de bijen na veelvuldige blootstelling ook inderdaad gaan zwermen en vervolgens gedesoriënteerd raken en overlijden. Maar dat kon men niet aantonen. Zelfs na twintig uur non-stop blootstelling aan straling was het zwermen nog niet begonnen.

Android O

Deze acht (iOS) features missen we nog op Android lees verder

Google speelt nu ook video’s automatisch af lees verder

Toilet

Je smartphone heeft meer bacteriën dan een toiletbril lees verder

Video OnePlus 5

OnePlus zorgt voor veel commotie met deze reclamevideo lees verder

smartphone vergrendeling opties

Dit is de veiligste manier om je smartphone te vergrendelen lees verder

GLASSX

Deze vloeistof beschermt je smartphone tegen schade lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters