TeleVisie 7: Wat presenteert Apple op het WWDC 2015?

Vanavond begint in de Verenigde Staten de ontwikkelaarsconferentie van Apple, WWDC. Wat kunnen we verwachten op het World Wide Developer Congress? In deze preview blikken we alvast vooruit.

iOS 9: bugfixes en misschien een nieuw lettertype

TeleVisie 7

Verwacht wordt dat Apple vandaag de nieuwste versie van iOS presenteert: iOS 9. Dit besturingssysteem zal dan later dit jaar worden uitgerold naar de nieuwere iPhones en iPads. Dit zal tevens het besturingssysteem dat gelijk op de iPhone 6S en iPhone 6S Plus komt te staan. Deze smartphones worden waarschijnlijk in de herfst aangekondigd.

Het is de verwachting dat iOS 9 niet een hele grote aanpassing aan Apple’s besturingssysteem voor smartphones en tablets wordt. iOS 7 was twee jaar geleden de grote visuele verandering en met iOS 8 ging het besturingssysteem voor ontwikkelaars veel meer mogelijkheden bieden.

Nadeel was dat het besturingssyteem minder stabiel werd. Waarschijnlijk probeert Apple met iOS 9 vooral weer te presteren zoals het vroeger deed. De nadruk ligt bij iOS 9 waarschijnlijk dus op stabiliteit. Al kan het zomaar zijn dat Apple met een nieuw lettertype komt voor de iPad en iPhone: San Francisco, dat ook al voor de Apple Watch wordt gebruikt.

iOS 9 concept 
iOS 9 concept

Proactive: Apple’s antwoord op Google Now

WWDC 2015 preview
Apple kocht eerder persoonlijke assistent Cue

Waarschijnlijk draait het bij iOS 9 vooral om Proactive. Dit is Apple’s antwoord op Google Now. Met Proactive wordt waarschijnlijk de kennis gebundeld van meerdere apps. Deze kun je dan in Proactive tegelijkertijd raadplegen.

Het is de bedoeling dat Proactive Spotlight opvolgt. Dit is de huidige zoekmachine in iOS. Proactive bundelt de kennis van onder andere Siri, een heleboel apps en Spotlight. Meer data wordt voortaan met Proactive dus beter in iOS geïntegreerd, wat het besturingssysteem completer moet maken.

Lees hier meer over Proactive.

Apple Watch apps: meer mogelijkheden voor ontwikkelaars

Apple publiceert dertigtal Apple Watch-apps van ontwikkelaars imgres

De Apple Watch is ondertussen in een select aantal landen verkrijgbaar. Het horloge is nog geen jaar geleden aangekondigd en dus zijn de mogelijkheden van de Apple Watch nog beperkt. Het is de verwachting dat Apple vandaag meer mogelijkheden voor de smartwatch bekend gaat maken.

Zo zou het mogelijk moeten worden dat ontwikkelaars apps kunnen maken die op de Apple Watch draaien, en niet via Bluetooth vanuit de iPhone op het horloge worden getoond. Dit komt de mogelijkheden van de Apple Watch waarschijnlijk alleen maar ten goede.

Apple Pay: straks ook in Europa?

Net als de Watch bestaat ook Apple Pay nog geen jaar en is het nog nergens in Europa te gebruiken. Misschien dat dit vandaag verandert. Zo gaat het gerucht dat Apple binnen twee maanden Apple Pay in Groot-Brittannië ‘aan’ gaat zetten, zodat de Britten mobiele betalingen met hun iPhone of iPad kunnen verrichten.

Daarnaast wordt Apple Pay waarschijnlijk uitgebreid. Zo moet het mogelijk worden om via de app te sparen voor kortingen. Gebruikers die regelmatig betalingen verrichten via Apple Pay moeten worden beloond, zo lijkt de strekking te zijn.

Apple Maps: beter informatie over het OV

WWDC 2015 preview

De kaartendienst van Apple staat nou niet echt bekend om zijn fantastische kwaliteit. Toch zou de fabrikant nog altijd druk in de weer zijn met Apple Maps. Waarschijnlijk toont de app vanaf iOS 9 informatie over het openbaar vervoer. Eerst zouden een aantal grote steden aan de beurt zijn, daarna de wat kleinere steden en vervolgens moet de informatie voor welke locatie dan ook opvraagbaar zijn. Denk hierbij aan informatie over aankomst- en vertrektijden, routes en reistijden.

Eindelijk multitasken met de iPad?

“Wordt het eindelijk mogelijk om op de iPad twee apps tegelijkertijd te gebruiken op één scherm?”

Hoewel de iPad in tabletland weinig te duchten heeft van Android-concurrenten, ontbreekt het de tablet van Apple aan één belangrijk ding. En dat is multitasking. Op de iPad is het onmogelijk om twee apps tegelijkertijd op een scherm te gebruiken. Bij Android-tablets kan dit al veel langer.

Apple zou hier vorig jaar al aan hebben gewerkt, maar toch is het nog steeds niet mogelijk om op de iPad twee apps tegelijkertijd te gebruiken. Er wordt gehoopt dat Apple dit in iOS 9 wel mogelijk maakt. Het zou een groot minpunt van de iPad ten opzichte van andere tablets weglaten.

Bovendien zou het met het oog op de onvermijdelijke, maar steeds uitgestelde komst van de iPad Pro niet meer dan logisch zijn dat deze multitaskmogelijkheid er komt. Deze tablet heeft namelijk een scherm met een formaat van 12,9 inch, waarmee multitasking dus tegelijkertijd haast een vereiste is.

Verder: Beats, OS X en HomeKit

Apple koopt Beats cookdre

Apple kondigt op WWDC traditioneel ook de nieuwe versie aan van zijn besturingssysteem voor computers, OS X. Misschien dat het ook nog wat gaat doen voor de Apple TV, al is het stil in dat geruchtencircuit.

We zijn verder benieuwd wat Apple allemaal met HomeKit gaat doen, dat vorig jaar op WWDC werd aangekondigd. Dit is Apple’s toepassing voor smart homes. Misschien dat er een speciale Home-app komt voor iOS, zodat mensen eerder geneigd zijn de mogelijkheden hiervan te benutten

Apple nam vorig jaar Beats over en het is de verwachting dat het nu met een eigen stream-app komt, gebaseerd op Beats van Dr. Dré. Hierbij zou je voor 10 dollar per maand onbeperkt muziek moeten kunnen luisteren. Dit zou niet zo’n verrassing zijn. Wel zouden we verrast zijn als Apple een Android-app voor de Beats stream-app komt. Alleen dan kan het misschien concurreren met Spotify en Deezer, die allebei ook gratis diensten hebben.

Stay tuned!

WWDC 2015 begint om 19.00 uur Nederlandse tijd. Hou All About Phones in de gaten over al het nieuws dat Apple straks gaat aankondigen!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters