Televisie op je mobieltje door ongebruikte radiofrequenties

Mobiele Televisie Nederland (MTVNL) test vanaf vandaag uitzending van tv- en radio naar mobiele telefoons op ongebruikte digitale radiofreqenties.

De T-DAB frequenties, ooit bedoeld voor digitale radio, liggen al twaalf jaar ongebruikt op de omroepschappen. Het bedrijf MTVNL wil op deze frequenties binnen vijf maanden mobiele televisie gaan uitzenden. Het Haagse bedrijf belooft een pakket met 6 zenders die via bijvoorbeeld een geschikte mobiele telefoon of pda bekeken kunnen worden. Ongeveer 25 inwoners van Den Haag krijgen in de testperiode een mobieltje waarmee uitzendingen bekeken en beluisterd kunnen worden. Om signalen te ontvangen is een mobiele telefoon nodig die DMB ondersteunt. Mobiele televisie over de T-DAB frequenties wordt onder andere al toegepast in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea en China. Hierdoor zijn er al veel toestellen beschikbaar van verschillende leveranciers.

Als de proef slaagt moet MTVNL nog wel een landelijke TDAB-frequentie in bezit zien te krijgen. Als het daarin slaagt, ondanks de tegenwerking waarmee het zegt te kampen, start het binnen vijf maanden met de doorgifte van minimaal zes televisiezenders, waaronder Nederland 1, 2 en 3. Ook zal het een aantal digitale radiostations uitzenden. Als MTVNL slaagt in haar opzet heeft KPN er een grote concurrent bij. KPN wil in 2008 beginnen met commerciële introductie van digitale mobiele televisie via DVB-H, en hield hiervoor ook al enkele proeven in onder meer Den Haag.

Volgens MTVNL doet KPN er via haar betrokkenheid bij de Stichting Digi-Radio alles aan om te voorkomen dat de DAB-frequenties ook gebruikt mogen worden voor deze concurrerende vorm van mobiele televisie. De Nokia N92 is om deze reden uitgesteld voor lancering in Nederland omdat er nog geen DVB-H beschikbaar zou zijn en er dus geen gebruik van kon maken met de telefoon. Zodra dit wel beschikbaar is is Nokia van plan om ook de N92 in Nederland te lanceren.

Bron Planet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Steve Jobs innovatie

Apple na Steve Jobs: waar blijft de grote innovatie? lees verder

Project Ara

Modulaire smartphone: Google’s Project Ara is springlevend dankzij Facebook lees verder

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters