Televisie op je mobieltje door ongebruikte radiofrequenties

Mobiele Televisie Nederland (MTVNL) test vanaf vandaag uitzending van tv- en radio naar mobiele telefoons op ongebruikte digitale radiofreqenties.

De T-DAB frequenties, ooit bedoeld voor digitale radio, liggen al twaalf jaar ongebruikt op de omroepschappen. Het bedrijf MTVNL wil op deze frequenties binnen vijf maanden mobiele televisie gaan uitzenden. Het Haagse bedrijf belooft een pakket met 6 zenders die via bijvoorbeeld een geschikte mobiele telefoon of pda bekeken kunnen worden. Ongeveer 25 inwoners van Den Haag krijgen in de testperiode een mobieltje waarmee uitzendingen bekeken en beluisterd kunnen worden. Om signalen te ontvangen is een mobiele telefoon nodig die DMB ondersteunt. Mobiele televisie over de T-DAB frequenties wordt onder andere al toegepast in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zuid Korea en China. Hierdoor zijn er al veel toestellen beschikbaar van verschillende leveranciers.

Als de proef slaagt moet MTVNL nog wel een landelijke TDAB-frequentie in bezit zien te krijgen. Als het daarin slaagt, ondanks de tegenwerking waarmee het zegt te kampen, start het binnen vijf maanden met de doorgifte van minimaal zes televisiezenders, waaronder Nederland 1, 2 en 3. Ook zal het een aantal digitale radiostations uitzenden. Als MTVNL slaagt in haar opzet heeft KPN er een grote concurrent bij. KPN wil in 2008 beginnen met commerciële introductie van digitale mobiele televisie via DVB-H, en hield hiervoor ook al enkele proeven in onder meer Den Haag.

Volgens MTVNL doet KPN er via haar betrokkenheid bij de Stichting Digi-Radio alles aan om te voorkomen dat de DAB-frequenties ook gebruikt mogen worden voor deze concurrerende vorm van mobiele televisie. De Nokia N92 is om deze reden uitgesteld voor lancering in Nederland omdat er nog geen DVB-H beschikbaar zou zijn en er dus geen gebruik van kon maken met de telefoon. Zodra dit wel beschikbaar is is Nokia van plan om ook de N92 in Nederland te lanceren.

Bron Planet

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters