Tesla-baas wil wereldomspannend netwerk wifi-satellieten

Elon Musk, de eigenaar van het elektrische automerk Tesla, heeft een plan ontvouwd om een wereldomspannend netwerk van laaghangende satellieten de ruimte in te schieten die overal ter wereld via wifisignalen toegang tot internet bieden.

Tesla-baas wil wereldomspannend netwerk wifi-satellieten 2013 tesla model s front three quarter 1

Dat is vooral voor smartphonebezitters leuk, want zo kunnen ze de hoge dataroamingtarieven van buitenlandse providers ontlopen. En ze hoeven niet meer een restaurant met gratis wifi op te zoeken op hun buitenlandse reis, om even gratis de e-mail te checken.

Musk, miljardair en eigenaar van het luxe elektrische automerk Tesla (zie foto), heeft eerder goedkope raketten geproduceerd. Hij zoekt het nu in kleine satellieten die hij internetsatellieten noemt. Hij probeert ze goedkoop te maken en veel kleiner dan de gebruikelijke satellieten die rond de aarde zweven. Samen met een voormalige hoge functionaris van Google heeft hij het plan bedacht om de satellieten wifisignalen te laten uitzenden waardoor je in elke uithoek van de aarde toegang tot internet hebt.

Het zou gaan om een enorm project waarbij zevenhonderd satellieten de lucht in gaan. Ze zijn erg klein, ze wegen elk ongeveer 125 kilo. Dat is nog niet eens de helft van het gewicht van een normale communicatiesatelliet. Musk zou die satellieten in een eigen fabriek willen laten produceren.

De missie van Musk zal een miljard dollar gaan kosten of nog meer, en dat is nog een hinderpaal. Ook zijn er technologische hobbels om te nemen, en zullen ook overheden zich ermee gaan bemoeien. Het kan dus nog even duren voordat de droom van Musk – en menig smartphonebezitter – werkelijkheid wordt.

Voor het lanceren van de satellieten heeft Musk samenwerking gezocht met SpaceX, maar er zijn volgens The Wall Street Journal nog geen contracten getekend. SpaceX lanceerde de afgelopen vijf jaar een stuk of twaalf raketten voor de Nasa en andere opdrachtgevers.

Het plan doet enigszins denken aan het project van Google om via een netwerk van weerballonnen een wereldomspannend gratis wifinetwerk te stichten. Die hangen echter nog net in de dampkring, en de satellieten net daarbuiten.

De grondgedachte van Musk is dat toegang tot internet voor alle wereldburgers een enorme verbetering zal zijn en allerlei wereldproblemen kan oplossen.

Bron: i4u

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters