The Astonishing Tribe geeft kijkje in de UI-toekomst met haar concepten

The Astonishing Tribe, het bedrijf dat onder andere meewerkte aan de UI van Android, heeft een aantal mooie UI-concepten die zomaar de toekomst van de interfaces op telefoons zouden kunnen weerspiegelen. In dit bericht bekijken we er een aantal.

TAT Home concept

Concepten zeggen meestal niet zo heel veel, maar dat zou in dit geval zomaar anders kunnen zijn. De maker van de concepten, een studio genaamd The Astonishing Tribe, is namelijk voor veel telefoonfabrikanten al aan de slag geweest. Zo heeft TAT geholpen met de interface van Android en is het bedrijf al ingezet door Nokia, Motorola, Samsung en Sony Ericsson. Daarnaast zijn deze interface-experts dus bezig met concepten, die gezien de grote marktbetrokkenheid van TAT wellicht een mooie kijk in de toekomst geven. Met die reden zullen we er in dit artikel een aantal bekijken.

De eerste, die iets verder gaat dan alleen een concept, is TAT Home. Deze uitgebreide interface voor Android is dit jaar ontwikkeld en als het aan het bedrijf erachter ligt gaat hij ook nog dit jaar op de markt komen. De interface maakt net als HTC Sense veel gebruik van widgets, maar is net wat radicaler dan de interface van HTC, zoals je op het filmpje hieronder kunt zien. In principe draait de TAT Home-interface op de meeste besturingssystemen, maar voorlopig is hij alleen van Android bedoeld. Mocht het TAT lukken om de interface te verkopen aan een grote producent dan zou hij zomaar binnenkort verkrijgbaar kunnen zijn.

Een iets ouder maar futuristischer concept is de ProjectoUI. Dit concept uit 2008 maakt gebruik van een combinatie tussen een ingebouwde camera en pico-projector, waarmee je tafel als het ware een touchscreen wordt. In het filmpje hieronder zie je hoe dat er als het aan de Zweedse ontwikkelaars ligt uit gaat zien.

Een ander concept uit 2008 is bedoeld voor de zakelijke markt. Deze Business UI is uiteraard geen werkelijkheid geworden, maar ergens heeft het wel wat weg van de MetroUI van Windows Phone 7. Om maar even aan te geven hoe dicht de concepten soms bij de werkelijkheid kunnen komen.

Hoewel multitasking inmidddels een gemeen goed is in de mobiele markt, kan diezelfde markt nog heel wat leren van TAT als het gaat om de implementatie ervan. Hoewel we twijfelen of er ooit iets als het Juggle UI-concept op de markt zal komen, geeft het wel aan dat er nog flink wat winst te halen valt op het vlak van multitasken en copy/pasten.

In 2008 stonden de Zweedse ontwikkelaars ook op het Mobile World Congress met een mooie demo van hoe social networking op je telefoon ook kan. Hoewel het concept nog lang geen werkelijkheid is, lijken de huidige social networking-interfaces er zeker meer op dan die uit 2008. Wellicht dat Timescape van Sony Ericsson nog eens evalueert tot iets dat sterk op deze Social Pond interface lijkt.

Het laatste concept dat we even langs laten komen is pas een aantal dagen geleden gepubliceerd. TAT wil met dit concept, dat gedoopt is tot Velvet, aangeven dat tablets een eigen interface nodig hebben en niet zoals we nu zien een uitvergrote telefoon-interface. De interface werkt op basis van een soort gordijnen waar al je informatie op staat. Of het echt lekker werkt vragen we ons af, maar het ziet er in ieder geval erg goed uit.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters