Tieners sms'en steeds vaker in hun slaap

Tieners blijken steeds vaker in hun slaap te sms’en. In Amerika noemen ze dit verschijnsel ‘sleep texting’. Het lijkt grappig, maar deskundigen waarschuwen dat het een serieus probleem dreigt te worden.

“Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en”

SMS LG Optimus 3D Speed

De Amerikaanse omroep CBS heeft er aandacht aan besteed. Dat tieners tijdens hun wakkere uren voortdurend met sms in de weer zijn, is een bekend verschijnsel. Dat ze het toestel nauwelijks kunnen neerleggen om te gaan slapen is dat ook. Maar dat ze zelfs in sommige gevallen doorgaan met sms’en tijdens hun slaap, is nieuw.

”Sleeptexting is precies wat het woord aangeeft. Het is sms’en terwijl je slaapt”, vertelt professor Elizabeth Dowdell van de Villanova-universiteit aan CBS. ”Het gebeurt als je tussen waken en slapen in bent. Als de telefoon dan piept, zullen tieners het toestel beantwoorden. De tieners kunnen de sms beantwoorden met wartaal of in begrijpelijke woorden. Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en. Ex-vriendinnen die ex-vriendjes een sms sturen dat ze hem zo missen, bijvoorbeeld. Maar als ze wakker worden, hebben ze geen idee dat ze dat hebben gedaan.”

Dan is er wel de sms die aantoont dat het daadwerkelijk is gebeurd. Dowdell ziet problemen. ”Tieners hebben acht tot tien uur slaap per nacht nodig. Ze krijgen meestal minder slaap, doordat ze teveel worden blootgesteld aan elektronica. Dat leidt ertoe dat een nacht waarin ze goed zouden moeten slapen, wordt onderbroken. Meestal zijn ze nog maar anderhalf of twee uur in slaap als ze een sms beantwoorden.” De problemen van slaapgebrek kunnen leiden tot vraatzucht, depressie, slechte cijfers en meer narigheid.

Dowdell vindt dat in tienerkamers de telefoon op stil moet worden gezet en een flink eind van het bed moet liggen. En liefst helemaal niet in de tienerkamer aanwezig moet zijn.

Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      1. Dominick -

        Ach, als je kunt praten in je slaap en sms'en in je slaap kun je ook praten en je telefoon aanzetten 😉

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

iPhone 6 toestellen

Zo kun je veilig en snel wachtwoord van je wifi delen in iOS 11 lees verder

iPhone 8 ontwerp

Helaas: nieuwe iPhones worden trager dan de concurrentie lees verder

iPad

Vijf iOS 11 functies die Apple van Android heeft gepakt lees verder

Apple Watch 3

WatchOS 4 onthuld: dit is er nieuw in grote update voor Apple Watch lees verder

Apple

Livestream: zo volg je vanavond live Apple’s WWDC 2017 keynote evenement lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters