Tieners sms'en steeds vaker in hun slaap

Tieners blijken steeds vaker in hun slaap te sms’en. In Amerika noemen ze dit verschijnsel ‘sleep texting’. Het lijkt grappig, maar deskundigen waarschuwen dat het een serieus probleem dreigt te worden.

“Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en”

SMS LG Optimus 3D Speed

De Amerikaanse omroep CBS heeft er aandacht aan besteed. Dat tieners tijdens hun wakkere uren voortdurend met sms in de weer zijn, is een bekend verschijnsel. Dat ze het toestel nauwelijks kunnen neerleggen om te gaan slapen is dat ook. Maar dat ze zelfs in sommige gevallen doorgaan met sms’en tijdens hun slaap, is nieuw.

”Sleeptexting is precies wat het woord aangeeft. Het is sms’en terwijl je slaapt”, vertelt professor Elizabeth Dowdell van de Villanova-universiteit aan CBS. ”Het gebeurt als je tussen waken en slapen in bent. Als de telefoon dan piept, zullen tieners het toestel beantwoorden. De tieners kunnen de sms beantwoorden met wartaal of in begrijpelijke woorden. Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en. Ex-vriendinnen die ex-vriendjes een sms sturen dat ze hem zo missen, bijvoorbeeld. Maar als ze wakker worden, hebben ze geen idee dat ze dat hebben gedaan.”

Dan is er wel de sms die aantoont dat het daadwerkelijk is gebeurd. Dowdell ziet problemen. ”Tieners hebben acht tot tien uur slaap per nacht nodig. Ze krijgen meestal minder slaap, doordat ze teveel worden blootgesteld aan elektronica. Dat leidt ertoe dat een nacht waarin ze goed zouden moeten slapen, wordt onderbroken. Meestal zijn ze nog maar anderhalf of twee uur in slaap als ze een sms beantwoorden.” De problemen van slaapgebrek kunnen leiden tot vraatzucht, depressie, slechte cijfers en meer narigheid.

Dowdell vindt dat in tienerkamers de telefoon op stil moet worden gezet en een flink eind van het bed moet liggen. En liefst helemaal niet in de tienerkamer aanwezig moet zijn.

Bron: CBS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      1. Dominick -

        Ach, als je kunt praten in je slaap en sms'en in je slaap kun je ook praten en je telefoon aanzetten 😉

ARKit

Waarom Apple Android ver achter zich gaat laten als het om augmented reality gaat lees verder

Apple apparaten

Apple toestellen verzamelen steeds meer data, maar het klinkt erger dan het is lees verder

Bixby Voice

Samsung Galaxy S8: waar blijft Bixby Voice? lees verder

Facetime

Elf verborgen iOS 11 features die je moet proberen lees verder

Demonstratie: deze gloednieuwe technologie gaat het verschil maken voor smartphones lees verder

vingerafdrukscanner

Dit wordt de eerste smartphone met vingerafdrukscanner in het scherm lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters