Tieners sms'en steeds vaker in hun slaap

Tieners blijken steeds vaker in hun slaap te sms’en. In Amerika noemen ze dit verschijnsel ‘sleep texting’. Het lijkt grappig, maar deskundigen waarschuwen dat het een serieus probleem dreigt te worden.

“Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en”

SMS LG Optimus 3D Speed

De Amerikaanse omroep CBS heeft er aandacht aan besteed. Dat tieners tijdens hun wakkere uren voortdurend met sms in de weer zijn, is een bekend verschijnsel. Dat ze het toestel nauwelijks kunnen neerleggen om te gaan slapen is dat ook. Maar dat ze zelfs in sommige gevallen doorgaan met sms’en tijdens hun slaap, is nieuw.

”Sleeptexting is precies wat het woord aangeeft. Het is sms’en terwijl je slaapt”, vertelt professor Elizabeth Dowdell van de Villanova-universiteit aan CBS. ”Het gebeurt als je tussen waken en slapen in bent. Als de telefoon dan piept, zullen tieners het toestel beantwoorden. De tieners kunnen de sms beantwoorden met wartaal of in begrijpelijke woorden. Het kan zelfs genant zijn, wat ze ’s nachts sms’en. Ex-vriendinnen die ex-vriendjes een sms sturen dat ze hem zo missen, bijvoorbeeld. Maar als ze wakker worden, hebben ze geen idee dat ze dat hebben gedaan.”

Dan is er wel de sms die aantoont dat het daadwerkelijk is gebeurd. Dowdell ziet problemen. ”Tieners hebben acht tot tien uur slaap per nacht nodig. Ze krijgen meestal minder slaap, doordat ze teveel worden blootgesteld aan elektronica. Dat leidt ertoe dat een nacht waarin ze goed zouden moeten slapen, wordt onderbroken. Meestal zijn ze nog maar anderhalf of twee uur in slaap als ze een sms beantwoorden.” De problemen van slaapgebrek kunnen leiden tot vraatzucht, depressie, slechte cijfers en meer narigheid.

Dowdell vindt dat in tienerkamers de telefoon op stil moet worden gezet en een flink eind van het bed moet liggen. En liefst helemaal niet in de tienerkamer aanwezig moet zijn.

Bron: CBS

Xiaomi Mi A1 vs Huawei P Smart uitgelicht

Huawei schiet omhoog in Europa, Apple en Samsung incasseren klappen lees verder

Tim Cook iPhone X

Tegenvallende verkopen iPhone X betekenen grote klap voor Samsung lees verder

Apple’s Siri is half zo slim als een zesjarig kind lees verder

Samsung

Wordt dit de killer-functie van de Samsung Galaxy S9? lees verder

iPhone X Face ID

Smartphonefabrikanten zijn haastig bezig met eigen versie Apple’s Face ID lees verder

Samsung Galaxy Note 8 review design

Sorry Apple: we hebben zeer goed nieuws over de Samsung Galaxy Note 9 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters