Tim Cook belooft al zijn geld weg te geven aan goede doelen

Apple CEO Tim Cook heeft toegezegd dat hij zijn complete kapitaal weggeeft aan goede doelen. De man is momenteel een kleine 800 miljoen dollar waard. De kinderloze Cook geeft al dit geld weg zodra zijn tienjarige neefje van de universiteit af is.

Apple CEO Tim Cook schrijft een brief over privacy aan de klant

Zijn neefje staat hij nu nog financieel bij. Daarna gaat zijn hele kapitaal naar het goede doel. Daarmee schaart Tim Cook zich in de rangen van Bill Gates van Microsoft en Mark Zuckerberg van Facebook, die al aanzienlijke delen van hun reusachtige privékapitaal hebben weggegeven aan goede doelen. Tim Cook verdient bij Apple 1,75 miljoen dollar per jaar en heeft 120 miljoen dollar op de bank staan. Daarbij bezit hij nog voor 665 miljoen dollar aan Apple-aandelen.

Cook stond tot dusver niet echt bekend als een filantroop, maar in een interview in Fortune Magazine wil hij daar blijkbaar verandering in brengen. “Je wilt de steen in de vijver zijn die rimpelingen van verandering teweegbrengt”, zegt hij in dat interview.

Hij geeft overigens al stilletjes aan goede doelen, bewust zonder er al teveel ruchtbaarheid aan te geven. Hij hoopt wel dat meer mensen zijn voorbeeld volgen.

Bill Gates ging hem voor door in 2012 750 miljoen dollar aan het wereld Aidsfonds te geven. Zuckerberg heeft vijf jaar geleden beloofd dat hij het grootste deel van zijn kapitaal aan goede doelen zal geven.

Cook verdient enorm veel geld bij Apple, dat de afgelopen acht jaar het op veertien na rijkste bedrijf ter wereld is geworden door de verkoop van de iPhone en de iPad.

Bron: Neowin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Quasimodo -

  Put your money where your mouth is, Tim. Hij wacht nog even met het weggeven van die 800 miljoen want anders komt zijn neefje zijn Uni tijd niet door. Wat een onzin komt er toch uit de mond van die man. Misschien heeft hij er niet aan gedacht om er alvast 790 weg te geven. Dat neefje redt het wel met die 10 miljoen 🙂

  Bil Gates heeft overigens miljarden weg gegeven en is de grootste filantroop die we ooit gekend hebben. Nog weten mensen de man te verwijten dat hij de rijkste is. tja…

  Apple is het op 14 na rijkste bedrijf ter wereld geworden door verkoop van de iPhone en iPad en nog vinden de fanboys niet dat ze voor het ding achterlijk te veel betalen…. tja….. Heel veel zichtbaarder kan ik het ook niet maken.

  Edit:
  Even gegoogled op het weggeven vermogen van Bill Gates. In de periode van 1999-2003 gaf hij al 23 miljard weg. Intel-medeoprichter Gordon Moore heeft met 7 miljard 2x zoveel weggeven als hij bezit.

  1. Danijel -

   Ik ben het gedeeltelijk met je eens, maar ook weer niet. Geld weggeven doe je niet zomaar. Je maakt niet even 800 miljoen over op de rekening van het Greenpeace bijv. Je moet er zeker van zijn dat het geld goed terecht komt, waar jij het aan wilt uitgeven etc en daarvoor moet je vaak je eigen organisatie oprichten om het geld te besteden. Kijk bijv naar Bill Gates en zijn stichting; die hebben tientallen mensen voor zich werken die het geld uitgeven namens Gates aan goeden doelen en checks uitvoeren of het geld wel goed besteed wordt en bij het juiste doel terecht komt.

   Zo makkelijk is het dus niet. Daarnaast vind ik je reactie nogal zuur. Een miljonair belooft zijn geld weg te geven en dan nog is het niet goed omdat het niet snel genoeg gaat :S

   1. Quasimodo -

    Tuurlijk doe je dat niet zomaar. Maar het zeggen en vervolgens als reden opgeven dat je neefje eerst afgestudeerd moet zijn noem ik nogal de mensen een rad voor de ogen draaien. Hou dan gewoon je mond zou ik zeggen.
    De man probeert goodwill te kweken. Dus: Tim, Put your money where your mouth is.

   2. Quasimodo -

    Apple is een heel ander verhaal. Die moeten zich schamen met zo weinig maatschappelijke betrokkenheid en zulke liquiditeiten op de bank.

    "Een deel van de brutowinst van die producten wordt aan het Wereldfonds gedoneerd"

    Dat staat natuurlijk wel erg goed zonder ook maar iets te roepen over hoe groot het deel is.

   3. Danijel -

    100 miljoen inmiddels. Meer dan andere bedrijven in ieder geval. Ik snap best dat je anti Apple bent, maar soms slaan je argumenten nergens op. En dan ben ik inderdaad diegene die Apple beschermt omdat het bij jou het pispaaltje is. http://9to5mac.com/2014/12/17/20-million-product-red/

    Maar wees gerust; als het een andere fabrikant was geweest en jouw argumenten ook niet klopte, dan was ik er zeer zeker ook tegen in gegaan 🙂

   4. Quasimodo -

    hehehe, met een artikel komen van 9to5mac. You got to be kidding. Ik verwacht ook geen gevloek in de kerk. En stoer hoor dat ze van die super overpriced producten een paar dollar durven weg te geven met nog eens 160 miljard op de bank. Dat noem ik advertising. Wel besteed en nog aftrekbaar ook. Hou jij die roze bril maar lekker op maar probeer dat alsjeblieft niet te ontkennen.

   5. Quasimodo -

    Dus ik mag niet zeggen zoals ik jou zie en jij mag wel zeggen dat jij mij als anti-Apple ziet? Is dat zoveel fraaier dan?
    Ontken je een Apple-fan te zijn dan?

   6. Danijel -

    Je mag alles zeggen, mits je argumenten gebruikt. Ik heb tot nu toe alleen gebash in je comments over Apple gezien zonder maar ook 1 argument te geven, laat staan een linkje met een bronvermelding.

    En nee. Ik ben geen Apple-fanboy. Al is het maar omdat de Galaxy S6 Edge mn nieuwe vaste telefoon is geworden 🙂

   7. Quasimodo -

    Ook nu zeg je gewoon dat ik bash, ook zeg je dat ik geen argumenten aanvoer. Dat is klinkklare onzin.
    Bashen is in mijn beleving wat anders. Ik draag wel degelijk altijd argumenten aan. Voor persoonlijke meningen die ik graag onderbouw, heb ik geen linkjes nodig.

    Dit draadje begint met mijn opmerking dat Tim Cook aan zieltjes winnen doet. Ik quote " De kinderloze Cook geeft al dit geld weg zodra zijn tienjarige neefje van de universiteit af is.". Wat een onzin. Laat hem gewoon zijn mond houden over iets wat misschien pas over 15 jaar gaat gebeuren. Dat noem ik een nieuwsbericht de wereld in slingeren om zieltjes te winnen. Niks bashen, niks anti Apple. Gewoon een joker die man.

 2. Arnold Jansma -

  Wat een kul uitspraken.
  Daar hebben de amerikaanse rijken allemaal hun mond vol van maar bill gates is nog steeds de rijkste man op aarde. Laat hun bedrijf gewoon normaal belasting betalen. Nu betaalt apple 2% belasting en heeft 160 mld dollar in kas. Daar hebben wij als maatschappij veel meer aan.

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

ios 11.3

Iedereen kan nu de betaversie van iOS 11.3 installeren lees verder

ios 11.3

Preview iOS 11.3: Meer animoji, uitbreiding ARKit, health en meer… lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters