'Tim Cook diep beledigd door film werkomstandigheden iPhonefabriek'

Volgens de krant The Daily Telegraph is Apple-CEO Tim Cook diepbeledigd door een film die undercoverjournalisten van de BBC maakten over de slechte werkomstandigheden in een Chinese iPhonefabriek.

Apple CEO Tim Cook schrijft een brief over privacy aan de klant

In de film wordt getoond hoe werknemers die de iPhone in elkaar moeten sleutelen, achttien dagen achtereen en ook vaak per dag achttien uur achter elkaar dit geestdodende werk moeten doen. Ze zijn zo moe dat ze collectief achter hun machines in slaap vallen.

In een tweede onderdeel van de documentaire is te zien hoe kinderen aan het werk worden gezet in Indonesische tinmijnen, waar grondstof voor de iPhone wordt gedolven. De documentaire heet ‘De gebroken beloftes van Apple’.

De reactie van Tim Cook is intern verspreid via vice-president operations Jeff Williams van het bedrijf in een e-mail aan Britse werknemers van Apple. Beiden hebben hun grote teleurstelling uitgesproken over de documentaire en zegen dat ze ‘diep beledigd zijn door de suggestie dat Apple ook maar één belofte aan de werknemers in onze toevoerbedrijven schendt, of dat Apple zijn klanten misleidt op enigerlei wijze.’

Hoewel de bewijzen in de film anders spreken, schrijft Williams verder: ‘Panorama (het bewuste BBC-programma) zegt dat Apple de werkomstandigheden van de werknemers niet verbetert. Niets kan verder van de waarheid zijn.’ Williams zegt dat Apple het BBC-programma aan veel informatie heeft geholpen, inclusief de belofte van Apple dat de werknemers van de toevoerbedrijven betere werkomstandigheden krijgen. Maar die belofte is niet in de documentaire verwerkt.

In de film laat de BBC zien hoe in de fabriek soms achttienurige werkdagen worden gemaakt, hoe kinderarbeid wordt toegestaan en hoe de fabriek de hand licht met de regels voor slaapverblijven en ID-kaarten. Die kaarten worden afgepakt, waardoor de werknemers geen kant meer op kunnen. In andere woorden slavernij.

In Indonesische mijnen zijn kinderen aan het werk onder gevaarlijke omstandigheden. In de documentaire wordt beweerd dat Apple geen idee heeft onder welke omstandigheden het tin, een grondstof voor de iPhone, wordt gedolven.

Bron: i4u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. DannyD -

  Als je winstmarge zo hoog is met hardware, dan weet je dat je iemand ergens in de supply chain/productie/klant zwaar naait! Zo hoog zijn de winstmarges van die producenten niet. Apple knijpt de producenten uit en die knijpen op hun beurt weer de werknemers uit. For the love of money..

 2. Arnold Jansma -

  Ik denk dat apple eerder diep beledigd is dat ze hebben meegeholpen aan de documentaire terwijl bbc waarschijnlijk hen niet hierover inlichtte. Vertrouwen we de journalisten van de bbc? Ik wel.
  Apple doet al jaren alsof ze niks weten. Maar die 150 mld dollar in kas komt ergens vandaan. Het uitbuiten van arbeiders en 2% vennootschap belasting betalen.

 3. Bahri Guney -

  Niet voor niks is Apple het grootste bedrijf van de wereld …zo zie je maar weer waarom een Iphone 6 netto nog geen 200 dollar kost maar in de winkel + 700 euro ….Bloody..Iphone's

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

iPhone X

Waarom het succes van de iPhone X Google miljarden gaat kosten lees verder

Apple iPhone 8

Deze feature willen iPhone-gebruikers het liefst van Android overnemen lees verder

Oppo, dochterbedrijf van BBK

BBK is de op twee na grootste smartphonemaker ter wereld. Precies…wie? lees verder

iPhone X swipe

iPhone X op het oog? Leer alvast deze 13 gebaren lees verder

iOS 11 batterij wifi bluetooth

iOS 11 zorgt voor klachten over de accuduur, zo fix je het lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters