'Tim Cook diep beledigd door film werkomstandigheden iPhonefabriek'

Volgens de krant The Daily Telegraph is Apple-CEO Tim Cook diepbeledigd door een film die undercoverjournalisten van de BBC maakten over de slechte werkomstandigheden in een Chinese iPhonefabriek.

Apple CEO Tim Cook schrijft een brief over privacy aan de klant

In de film wordt getoond hoe werknemers die de iPhone in elkaar moeten sleutelen, achttien dagen achtereen en ook vaak per dag achttien uur achter elkaar dit geestdodende werk moeten doen. Ze zijn zo moe dat ze collectief achter hun machines in slaap vallen.

In een tweede onderdeel van de documentaire is te zien hoe kinderen aan het werk worden gezet in Indonesische tinmijnen, waar grondstof voor de iPhone wordt gedolven. De documentaire heet ‘De gebroken beloftes van Apple’.

De reactie van Tim Cook is intern verspreid via vice-president operations Jeff Williams van het bedrijf in een e-mail aan Britse werknemers van Apple. Beiden hebben hun grote teleurstelling uitgesproken over de documentaire en zegen dat ze ‘diep beledigd zijn door de suggestie dat Apple ook maar één belofte aan de werknemers in onze toevoerbedrijven schendt, of dat Apple zijn klanten misleidt op enigerlei wijze.’

Hoewel de bewijzen in de film anders spreken, schrijft Williams verder: ‘Panorama (het bewuste BBC-programma) zegt dat Apple de werkomstandigheden van de werknemers niet verbetert. Niets kan verder van de waarheid zijn.’ Williams zegt dat Apple het BBC-programma aan veel informatie heeft geholpen, inclusief de belofte van Apple dat de werknemers van de toevoerbedrijven betere werkomstandigheden krijgen. Maar die belofte is niet in de documentaire verwerkt.

In de film laat de BBC zien hoe in de fabriek soms achttienurige werkdagen worden gemaakt, hoe kinderarbeid wordt toegestaan en hoe de fabriek de hand licht met de regels voor slaapverblijven en ID-kaarten. Die kaarten worden afgepakt, waardoor de werknemers geen kant meer op kunnen. In andere woorden slavernij.

In Indonesische mijnen zijn kinderen aan het werk onder gevaarlijke omstandigheden. In de documentaire wordt beweerd dat Apple geen idee heeft onder welke omstandigheden het tin, een grondstof voor de iPhone, wordt gedolven.

Bron: i4u

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Samsung

Galaxy Note 9: Samsung, Xiaomi en Huawei zijn iets aan het bekokstoven lees verder

Xiaomi

Xiaomi producten liggen binnenkort gewoon in de Kruidvat lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters