Tim Cook interview: “Apple’s producten zijn niet te duur”

Tim Cook heeft tijdens een interview een boekje open gedaan over een breed scala aan kwesties. Hoe maakt Apple de wereld een betere plek, en zijn toestellen zoals de iPhone X niet veel te duur? Volgens de CEO van de techgigant valt dat reuze mee.

Tim Cook doet boekje open tijdens interview

Apple is een vrij gesloten bedrijf. Niet alleen qua hoe het zijn software in elkaar zet, maar ook als het om communicatie gaat. Interviews zijn dan ook relatief schaars. Apple weet echter drommels goed dat het alle aandacht kan gebruiken als het om nieuwe producten gaat. Dit keer kreeg Fortune de eer, aan de vooravond van de iPhone X lancering.

Tim Cook gaf in het intrigerende interview zijn mening over een divers aantal onderwerpen, van het milieu tot de prijs van de nieuwe iPhone. In dit artikel focussen we op dat laatste, want de hogere prijs van de iPhone X is een hot topic.

Apple

Voor het geval je het niet meegekregen hebt: Apple viert de tiende verjaardag van de iPhone met de iPhone X, een toestel wat een stuk duurder wordt dan zijn voorgangers. Daar krijg je als consument wel een gloednieuw randloos design voor terug. Er komen ook directe opvolgers van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Die moeten het helaas doen met het oude design. Zuur, want de concurrent biedt wel dunne schermranden in die prijscategorie.

iPhone X: zijn Apple’s producten te duur?

Tim Cook werd tijdens het interview gevraagd naar de hoge prijzen en dikke marges die zijn bedrijf hanteert. Verrassend genoeg was de CEO het daar niet mee eens: “Nou, het zijn geen dikke marges. Ik zou dat woord niet gebruiken. Er zijn veel bedrijven met veel dikkere marges. We baseren onze prijzen op de waarde van onze producten. En we proberen de allerbeste producten te maken. En dat betekent dat we geen standaard koopwaar maken. Niet dat we de mensen afkeuren die dat wel doen, dat is een prima businessmodel. Maar het is niet de business waar wij in zitten.”

Tim Cook interview iPhone X prijzen

Meneer Cook zal daar ongetwijfeld ferm in geloven, maar het is een boodschap die niet echt aankomt. Apple’s succes is gebaseerd op het verkopen van producten met een premium prijs. Zelfs de meest diehard fans zijn het eens dat Apple’s gadgets duur zijn. Scroll alleen al door Apple’s brede aanbod aan dongles.

Zijn ze het waard? Dat zeker. Natuurlijk zijn er bedrijven met grotere marges, daar heeft Cook gelijk in. Maar in de smartphonebusiness is dat absoluut niet het geval. De gemiddelde fabrikant zal stikjaloers zijn op de marges die Apple kan hanteren.

Tim Cook iPhone 8

Niet alleen voor de rijken

Toch blijft Cook volhouden dat Apple’s producten niet exclusief aan rijke consumenten besteed is: “Als je naar al onze productlijnen kijkt, dan kun je een iPad kopen voor minder dan 300 dollar. Je kunt een iPhone kopen die daar ook in de buurt van zit, afhankelijk van welke je kiest. Die zijn niet voor de rijken. We zouden klaarblijkelijk geen miljarden producten hebben als we ze voor de rijken zouden maken. Dat is een flink aantal, wie er ook naar de cijfers kijkt.”

Dat is zeker een goed punt. Blijft Apple duur ten opzichte van de concurrentie? Zeker, maar niemand kan eromheen dat Apple bijvoorbeeld de iPhone de afgelopen jaren een stuk goedkoper heeft gemaakt. Dan hebben we het over de iPhone SE, een prima toestel met een redelijke prijs. Natuurlijk zal het nieuwste van het nieuwste peperduur blijven, maar de techgigant is wel breder gaan zitten.

Check vooral het complete interview, want Tim Cook gaat uitgebreid op interessante onderwerpen in. Neem bijvoorbeeld de visie van Steve Jobs, hoe Apple op een non-profit manier de medische industrie instapt en of de techgigant de wereld een betere plek maakt. Check hier het laatste nieuws over de iPhone X.

Render Google Pixel 3 XL Phone Designer

Dit is de Pixel 3 XL in verschillende kleurtjes lees verder

USB-C

Laad je volgend jaar jouw iPhone ook op met een USB-C lader? lees verder

OnePlus 6 preview design

Waarom de OnePlus 6 op het moment de beste keuze is lees verder

LG G7 ThinQ review design

Eerste gerucht LG G8 ThinQ nu al opgedoken lees verder

iPhone X Plus resolutie

iOS 12 verklapt mogelijk details iPhone X Plus lees verder

Blackberry KEY2

Blackberry KEY2 officieel gelanceerd: eerste Blackberry met dubbele camera lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters