Zo maak je tijdens oud en nieuw de perfecte vuurwerk foto’s

Over iets meer dan twee weken sluiten we 2017 af en daar hoort natuurlijk vuurwerk bij. Als je wel eens hebt geprobeerd hier foto’s van te maken, weet je dat het nog best lastig kan zijn. Wanneer je op 1 januari brak je foto’s bekijkt, heb je vast gemerkt dat veel foto’s uiteindelijk kleurrijke maar wazige beelden zijn geworden. Dit jaar gaat dat niet meer gebeuren, want we vertellen je hoe ook jij mooie vuurwerk foto’s kunt maken.

Perfect vuurwerk = handmatig instellen

Hiervoor zul je de settings van je camera in moeten duiken. Vuurwerk is lastig om vast te leggen om verschillende redenen. Ten eerst is het donker wanneer je gaat fotograferen en dat vindt je camera al minder leuk. Daarnaast probeer je ook nog foto’s te maken van iets dat snel beweegt en ook nog eens fel licht afgeeft. Bij de meeste Android toestellen kun je van alles handmatig instellen, bij de iPhone is dat wat beperkter en is het misschien verstandig om een extra camera app te installeren. De apps VSCO en Manual zijn bijvoorbeeld mooie opties.

Als je daar geen zin in hebt, kun je het erop wagen met de standaard iPhone camera app en gewoon heel veel foto’s snel achter elkaar maken met de Burst optie. Ook kun je proberen je vinger op het display ingedrukt te houden om op deze manier telkens te checken of de focus en belichting naar wens zijn voordat je de foto maakt.

vuurwerk

Lage ISO waarde

Als je wel de settings in duikt, zijn er een paar dingen die je wilt aanpassen. De ISO waarde wil je redelijk laag instellen. Deze waarde bepaald hoe lichtgevoelig de sensor is. Hoe hoger de waarde, hoe groter de kans is dat je ruis krijgt en vooral ’s avonds heb je veel kans op ruis. Ga voor een ISO waarde van tussen de 100 en 200.

Korte belichtingstijd

Ook een lange belichtingstijd kan voor ruis zorgen. Een diafragma van f/11 to f/16 werkt hier meestal het beste. Een smallere lensopening zorgt voor smallere staarten en een wat grotere settings geeft je robuuster vuurwerk. Je hebt dan echter wel kans op overbelichting. Stel eerst je ISO waarde in en speel vervolgens met je diafragma settings om te kijken wat voor jou de beste resultaten zijn.

Geen flash

Ook de sluitertijd moet aangepakt worden. Dit bepaald hoe lang de lens van je camera licht opvangt. Hoe langer dit gebeurd, hoe langer de “staart” van je vuurwerk wordt. Maak test shots met waardes tussen de 2 en 10 seconden en kijk of de lucht niet te donker of juist te helder is. Begin met een waarde tussen de 2,5 en 4 seconden en maak dit telkens langer tijdens het testen. Overigens heb je absoluut je flash niet nodig. Dit kan er juist voor zorgen dat je foto’s er minder mooi uit komen te zien.

Wacht niet te lang

Als je je settings hebt ingesteld kun je nog wat andere voorbereidingen treffen. Ga als het kan al wat eerder naar de locatie waar je gaat schieten en zoek naar de plek waar je het vuurwerk het beste kunt fotograferen. Meestal is het mooier om niet alleen het vuurwerk vast te leggen maar ook een stuk van de omgeving. Maak ook je vuurwerk foto’s aan het begin van de show. Als je lang wacht wordt het wat rokeriger en worden je foto’s hierdoor ook wat waziger. Bedenk ook dat vuurwerk omhoog schiet en dat je dus genoeg ruimte bovenin het beeld moet laten om alles erop te krijgen.

vuurwerk

Een standaard kan helpen

Probeer verder je toestel zo min mogelijk te bewegen. Veel toestellen zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie, wat ervoor zorgt dat je ook ’s avonds mooie foto’s kunt schieten zonder ruis en wazigheid. Met een standaard zal je echter waarschijnlijk toch de beste resultaten krijgen, want de meeste mensen hebben tegen 12 uur al wat drankjes op en dan wordt het misschien wat moeilijk om je vaste hand aan het werk te zetten. Aan de andere kant heb je misschien ook geen zin om de hele avond met een standaard rond te lopen.

Uiteindelijk komt het toch altijd neer op veel experimenteren met de settings om te kijken wat voor jou het beste werkt. Vergeet als laatste niet dat je er bent om te genieten en als je foto’s toch mislukken is er altijd nog een volgend jaar.

 

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters