5 zaken waar je op moet letten bij een mobiel vergelijken

Het kiezen van een nieuwe smartphone kan een hele opgave zijn. Je maakt immers een beslissing over een apparaat dat je elke dag meerdere uren gebruikt, en dat voor langer dan een jaar. Er zijn talloze merken, modellen en andere aspecten waar je op moet letten en er komen altijd binnen korte tijd weer nieuwe smartphones uit. Daarnaast worden goedkopere merken zoals Huawei en Xiaomi ook steeds populairder, waarmee de afweging van hoeveel geld je er aan uit moet geven ook een stuk ingewikkelder is geworden. Kortom: een nieuwe smartphone uitkiezen is lastig, maar gelukkig kunnen wij je een handje helpen. We zetten vijf dingen op een rijtje waar je absoluut op moet letten bij een mobiel vergelijken.

Besturingssysteem

De eerste keuze die je moet maken bij het uitkiezen van een nieuwe smartphone is welk besturingssysteem je wilt. Dat is dus de software die op je smartphone staat en die je dus dagelijks gebruikt om je favoriete apps te openen. Functies, instellingen, soorten apps en mogelijkheden: al deze factoren worden beïnvloed door het soort besturingssysteem je kiest. Een mobiel vergelijken begint dus met een vergelijking van de software.

Er zijn veel verschillende soorten besturingssystemen voor smartphones, maar in principe zul je alleen de keuze hoeven te maken tussen Apple’s iOS, Google’s Android en Microsoft’s Windows Mobile. De overige opties zijn zo experimenteel of klein dat het voor vrijwel niemand echt een reële optie zal zijn.

Op dit moment draait het overgrote deel van de smartphone markt op Android, Google’s besturingssysteem dat in 2003 uit kwam. Daarnaast is Apple’s iOS natuurlijk zeer populair, dankzij de iPhone. Slechts een heel klein deel van de markt draait op dit moment op Windows Mobile. Zeker nu Android in de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen heeft doorgemaakt is de keuze alleen maar moeilijker geworden.Android-iOS-Windows-Phone-flagship-devices_ft

Apple’s iOS is zeer toegankelijk, strak en het werkt gewoon. Dat is de grootste kracht van het besturingssysteem. Als je op zoek bent naar een besturingssysteem dat gewoon werkt, snel is en snel blijft, dan is Apple’s iOS echt de beste keuze. Je hebt met iOS echter wel alleen de keuze tussen de handvol verschillende iPhone’s die op dit moment verkrijgbaar zijn, terwijl er honderden verschillende Android smartphones op de markt zijn. Als je dus bepaalde specifieke wensen qua hardware hebt, dan is de kans groter dat er een Android smartphone is die bij jouw wensen past, en ook qua ontwerp en uiterlijk heb je veel meer keuze. Apple brengt namelijk slechts een of twee nieuwe iPhone’s per jaar uit, dus je zult het moeten doen met de keuze die Apple voor jou heeft gemaakt qua formaat, hardware en uiterlijk. Apple’s apparaten werken niet zo goed samen met andere werken als je soms zou willen. Als die keuzes van Apple echter bij jouw idee van een goede smartphone horen, dan zit je helemaal goed.

Android geef je veel meer aanpassingsmogelijkheden en functies dan iOS, maar is soms wel iets minder verfijnd. Er zijn meer smartphones met Android op de markt, allemaal ontwikkeld door verschillende bedrijven. Dat betekent dus dat Google niet zoals Apple in een keer een update uit kan rollen naar alle smartphones. Daar komt verbetering in, maar met een iPhone blijf je waarschijnlijk wel langer de nieuwste updates ontvangen. Maar ja, daar betaal je ook voor. Waar je Android smartphones van 40 tot 800 euro hebt, zul je met iOS enkel de keuze hebben tussen iPhone’s die allemaal meer dan 500 euro kosten. Maar dan weet je wel zeker dat je een pracht apparaat in handen hebt, met software die altijd goed werkt.

Het moge duidelijk zijn: Android geeft je meer opties om dingen zelf aan te passen en kan potentieel dus veel krachtiger en afwisselender zijn dan iOS, maar dan moet je er als gebruiker wel wat moeite in steken, en niet iedereen heeft daar zin in.

Gelukkig zijn er ook nog de Windows Phone’s, die het beste van beide combineren, met als resultaat helaas wel een aantal grote nadelen. Als je Windows op je computer gebruikt dan is Windows Mobile een goede keuze. Je hebt de toegankelijke kant van iOS, zonder de restricties van Apple. Helaas doen Windows Phones het niet zo goed op de markt, en komen daardoor veel apps simpelweg niet op het besturingssysteem uit. Dat kan een groot nadeel vormen, gezien je continu apps gebruikt op je smartphone. Toch weet Microsoft met functies zoals Continuum wel innovatie functies te introduceren.

Hardware

We hebben het tot nu toe vooral over de software gehad, maar de hardware van je smartphone is minstens net zo belangrijk. Je software kan erg traag worden met slechte hardware, dus het is belangrijk dat je ook op dit vlak geen slechte keuze maakt. Ook voor smartphones kan het gelden dat goedkoop duurkoop kan zijn. Bij een mobiel vergelijken letten we ook op snelheid van de verschillende onderdelen.

De keuze tussen smartphones als het om hardware gaat lijkt een beetje op het kiezen tussen computers: het ligt er compleet aan wat je er mee wilt gaan doen. Speel je er zware spelletjes mee, of chat je enkel met vrienden middels WhatsApp en check je nieuwe mailtjes? We zijn ondertussen zo ver gekomen dat je vooral voor basis taken zoals het surfen op het internet en het luisteren naar muziek echt niet meer de meest krachtige smartphones van dit moment nodig hebt. Als je echt vaak spelletjes speelt en een high-end premium smartphone wilt hebben, dan is het misschien de moeite waard om naar duurdere toestellen zoals de Samsung Galaxy S7 Edge of de iPhone 6s te kijken.project_ara2

Denk dus aan een nieuwere Snapdragon met 3GB aan werkgeheugen of meer. Voor simpele taken zoals het checken van je email is een budget smartphone van minder dan 250 euro ook ruim voldoende.Om er voor te zorgen dat je smartphone op de lange termijn ook nog bevalt is het verstandig om alsnog wel te kiezen voor een smartphone met minstens 2GB aan werkgeheugen, maar je hoeft echt niet de nieuwste smartphone van Samsung in je zak te hebben. Goede keuzes zijn bijvoorbeeld de Moto G of de Samsung Galaxy A3. Probeer dus een verstandige balans te bepalen, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Als je bijvoorbeeld de recensies op onze site leest dan krijg je een goed idee van welke smartphone de beste keuze voor jou kan zijn. Ook raden we je in de Telekoopwijzer de beste smartphones aan voor iedere prijsklasse.

Opslaggeheugen, uitbreidbaar?

Het opslaggeheugen is erg belangrijk voor een smartphone. Je hebt niks aan een krachtige smartphone met snelle software als je niet eens de ruimte hebt om je apps op te slaan. Niks is meer frustrerend dan zo’n prachtig toestel in je zak hebben en continu de melding krijgen dat je geheugen bijna vol raakt. Ook kan dat er voor zorgen dat je smartphone wat trager wordt. De vraag is echter natuurlijk: wat is genoeg? Als je echt veel muziek, apps en foto’s op je telefoon wilt opslaan dan is het belangrijk om te kiezen voor een smartphone met 16GB of meer aan opslaggeheugen.Opslaggeheugen

Als je zoals de meeste smartphone gebruikers gewoon je mail checkt en met je vrienden chat, dan is de kans groot dat 8GB echt ruim voldoende is. Tegenwoordig doe je de meeste dingen immers toch online. Pas ook goed op of het geheugen van je smartphone uitbreidbaar is. Een smartphone met 4GB aan werkgeheugen kan een goede keuze zijn als je er een 64GB SD kaartje in kunt steken. Er zijn echter ook telefoons met relatief weinig en niet uitbreidbaar opslaggeheugen. Bijna alle smartphones van de grotere merken hebben tegenwoordig echter gewoon standaard meer dan genoeg geheugen, ook bij de goedkopere modellen.

Schermformaat

Smartphones zijn de afgelopen jaren een stuk groter geworden en daar is lang niet iedereen even blij mee. Als het om kleinere smartphones gaat dan heb je tegenwoordig een stuk minder keuze. Toch is het belangrijk om van te voren goed er over na te denken wat je wil. Je moet een smartphone immers wel elke dag met je mee dragen en gebruiken. Een kleinere smartphone past goed in je zak en ligt goed in de hand, maar als je veel uur op je telefoon besteed kan een groter scherm juist een positieve invloed hebben op je productiviteit. Denk er goed over na wat je allemaal op je smartphone doet. Heb je een tablet waar je vaak Netflix op Youtube op kijkt? Dan is een kleinere smartphone misschien handiger, omdat je de rest toch op je tablet kunt doen.Phablets

Veel mensen onderschatten hoe belangrijk de kwaliteit van je scherm is. Je denkt al snel dat als het met de processor en het ontwerp van je smartphone goed zit, dat het scherm dan ook wel goed zal zijn. In de meeste gevallen is dat ook zo, maar er zijn uitzonderingen. Een smartphone met een lagere resolutie is ongeschikt voor HD video’s, terwijl Full HD schermen weer sneller je batterij leegtrekken. Daarom is het vooral belangrijk dat je ook naar de accu van je smartphone kijkt. Als die al aan de kleine kant is, dan kan een scherp scherm de situatie alleen maar erger maken. Meestal noemen wij in onze reviews hoe lang we met de accu van de smartphone in kwestie konden doen, dus let daar vooral op. Ook hier geldt: de combinatie van specificaties zegt meer de de losse specificaties.

Camera

De camera van je smartphone is natuurlijk erg belangrijk. Tegenwoordig maken we allemaal de meeste foto’s gewoon met onze smartphone, en met de huidige selfie cultuur wordt dat alleen maar erger. Vooral dankzij de enorme ontwikkelingen die smartphone camera’s de laatste jaren hebben doorgemaakt is dat helemaal geen straf. Wat ik je vooral op dit punt wil meegeven, is dat megapixels niet alles zeggen. Samsung’s Galaxy S7 heeft namelijk een camera met minder megapixels dan de camera van de Galaxy S6, en toch schiet de S7 betere plaatjes.Smartphone camera

Kijk vooral goed naar de optische zoom en optische beeldstabilisatie. Je wilt namelijk vaak snel een foto nemen met je smartphone, waardoor je niet de tijd hebt om lang en geconcentreerd stil te staan. Goede optische beeldstabilisatie zorgt er voor dat je minder snel een wazig resultaat krijgt. We laten altijd in onze reviews een aantal voorbeeld foto’s zien die we genomen hebben met de smartphone in kwestie, en daarnaast zetten websites zoals DxOMark altijd de beste smartphone camera’s op een rijtje.

Budget

We zijn bij de laatste en misschien wel moeilijkste factor aangekomen: wat is je budget? Zeker de laatste jaren zijn de goedkopere (Chinese) smartphones steeds beter geworden, en is het niet altijd meer een geval van goedkoop is duurkoop. Betaal vooral niet te veel, want de iPhone 6s en de Galaxy S7 Edge zijn mooie toestellen, maar je hoeft echt niet zoveel geld aan een telefoon uit te geven. Kijk goed naar alle recent gerecenseerde toestellen, en probeer de specificaties te vergelijken. Is een net iets betere camera echt 100 euro meer waard? In de Telekoopwijzer op onze website laten we precies per categorie zien welke smartphones de beste keuze zijn. Zo kun je eenvoudig de beste smartphone voor jou bepalen. Veel kiesplezier!

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters