Vijf zaken om op te letten bij een abonnement vergelijken

Het kiezen van een abonnement voor je mobiele telefoon kan erg lastig zijn. Je hebt de keuze tussen vele providers, aanbiedingen en interessante bundels, waardoor je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. We zetten vijf zaken op een rijtje waar je op moet letten als je een nieuw abonnement aan het uitzoeken bent.

Mobiele dekking

Het is hartstikke leuk als je een gunstige aanbieding hebt gevonden voor je nieuwe abonnement, maar vergeet niet op de mobiele dekking te letten. Je hebt niks aan het snelle internet van je aanbieder als er geen of slechte dekking is op de locaties waar jij je smartphone het meest gebruikt. In Nederland zijn er drie grote aanbieders: Vodafone, T-Mobile en KPN. Kleinere aanbieders zoals Telfort, Ben en Tele2 maken gebruik van de netwerken van de grotere partijen.

Tegenwoordig bied vrijwel elke mobiele aanbieder goede dekking in heel Nederland, maar controleer toch even de dekkingskaarten van T-Mobile, Vodafone en KPN om te checken of je niet toevallig in een gebied woont dat niet gedekt wordt. Voor de zekerheid kun je het beste ook om je heen aan mensen vragen hoe tevreden zij met hun aanbieders zijn. Zo krijg je al snel een goed beeld van welke wel en niet goede dekking hebben.

Duur van abonnement

Het is handig om een goede balans te vinden tussen de prijs van een abonnement en hoe lang je er aan vast zit. Afhankelijk van je leeftijd en positie zou het zomaar kunnen dat je leven er compleet anders uit ziet over een jaar, en dat je dan hele andere wensen hebt dan nu. Laat dat dus mee wegen in de keuze van je abonnement. Een abonnement van 2 jaar is misschien goedkoper dan een abonnement van 1 jaar, maar je zit er wel langer aan vast. In de tussentijd komen er wellicht weer goedkopere abonnementen uit of veranderen jouw wensen, waardoor je alsnog duurder uit bent. Als je niet zeker bent van jouw verbruik dan kun je ook een sim-only abonnement nemen dat je per maand kunt wijzigen of opzeggen. Dan kun je desnoods na een aantal maanden alsnog een langer abonnement nemen.

Welke telefoon wil je hebben?

Voor de mensen die op zoek zijn naar een sim-only abonnement gaat dit niet op, maar je kunt de keuze een stuk makkelijker maken door te kijken naar welke aanbieders jouw toekomstige smartphone hebben. Niet alle aanbieders hebben hetzelfde aanbod, en de prijs van abonnementen inclusief smartphones verschillen sterk per aanbieder. Houd dan ook goed onze site in de gaten voor overzichten van de beste aanbiedingen per smartphone.

Ook kleinere namen zijn een optie

We snappen dat je sneller geneigd bent om te kiezen voor bekende namen zoals KPN en Vodafone, maar ook de kleinere partijen hebben juist soms hele interessante aanbiedingen. Zo zit je bij kleinere aanbieders soms minder lang aan je abonnement vast, en hebben ze vaak net zo’n goede dekking als de bekendere aanbieders. Zoals we je eerder vertelden zitten de kleinere aanbieders namelijk op de netwerken van de grotere partijen, dus ze hebben ondanks hun onbekendheid meestal toch goede dekking.

Wat wil je met je smartphone doen?

Deze factor is erg belangrijk in je keuze. Wat wil je straks eigenlijk met je abonnement gaan doen? Als je vooral belt en SMS’jes verstuurt dan heb je niet meerdere gigabytes aan mobiele data nodig, maar als je graag Youtube filmpjes met je bundel kijkt dan kun je beter naar grotere bundels zoeken. Je kunt er ook je gedrag een beetje aan aanpassen door bijvoorbeeld alleen filmpjes op WiFi te kijken of meer te bellen met je huistelefoon. Probeer desnoods eerst een sim-only abonnement zodat je een aantal maanden kunt uitproberen hoeveel mobiele data je verbruikt. Meer is misschien altijd beter, maar heb je 4GB per maand nodig als je niet eens aan de 500MB komt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Sony Xperia XZ2

Sony Xperia XZ2 en XZ2 Compact gelekt: Sony’s volgende flagships lees verder

ASUS ZenFone Max Plus

Asus ZenFone Max Plus: Face Unlock en 18:9 beeldverhouding lees verder

LG K8 en LG K10: LG onhult nieuwe budgetmodellen lees verder

Gelekte renders tonen driedubbele camera Huawei P20 lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Land Rover Explore

Land Rover onthult nieuwe outdoor smartphone lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters