Alles wat je moet weten over simkaarten

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over simkaarten. Wat is een simkaart eigenlijk? Dit en veel meer vertellen we in deze tekst.

Wat is een simkaart?

De afkorting SIM in het woord simkaart staat voor Subscriber Identity Module. Als je simkaart in je telefoon zit, zorgt deze ervoor dat je nummer aan je telefoon gelinkt wordt. De simkaart zorgt er dus voor dat je telefoon in staat is de juiste signalen te ontvangen.

Een simkaart bevat ook geheugen voor het opslaan van gegevens. Een deel van dit geheugen is open voor de gebruiker. Hier kun je SMS-berichten en contacten opslaan. Het beveiligde geheugen bevat een IMSI-nummer. Aan dit IMSI-nummer zijn de klantgegevens gekoppeld. Daarnaast staat op dit gedeelte van de simkaart informatie over de diensten die een klant wel en niet mag gebruiken.

Welke formaten simkaarten zijn er?

Het belangrijkste deel van je simkaart is altijd even groot. Dat is namelijk het chipje in het midden van de kaart, de eigenlijke simkaart. Het plastic dat om het chipje zit, zorgt ervoor dat de simkaart in de telefoon past. Dit plastic omhulsel is er in verschillende formaten:

Simkaart

Dit is de eerste simkaart, die vooral in de jaren ’90 werd gebruikt. De eerste simkaart is ongeveer even groot als een bankpas. Zijn afmetingen zijn 85 bij 54 millimeter.

Minisimkaart

De minisimkaart is de op één na grootste simkaart, met afmetingen van 25 bij 15 millimeter. Tot de komst van de microsimkaart in 2010 werd deze gebruikt in bijna alle telefoons. Tegenwoordig wordt de minisimkaart nauwelijks meer gebruikt.

Microsimkaart

Deze simkaart wordt door veel smartphones gebruikt. Hij is een stukje kleiner dan de minisimkaart en meet 15 bij 12 millimeter.

Nanosimkaart

Dit is de kleinste simkaart van dit moment. Het plastic omhulsel rondom de chip is heel dun. Hierdoor meet de nanosimkaart maar 12,3 bij 8,8 millimeter. De nanosimkaart maakte zijn debuut in de iPhone 5 in 2012 en is sindsdien de nieuwe standaard voor simkaarten.

Alle formaten simkaarten 

Universele simkaart

Aangezien alle simkaartchips hetzelfde formaat hebben, zijn ze uitwisselbaar. Het is dus mogelijk om een nanosimkaart in een framework te stoppen. Zo krijgt hij het formaat van bijvoorbeeld een microsimkaart. In dit geval vervangt de adapter een deel van het plastic omhulsel.

Universele simkaart 

Wat is een simlock?

Een simlock zorgt ervoor dat je je toestel niet met simkaarten van een andere provider kunt gebruiken. Providers doen dit zodat een klant niet overschakelt naar de concurrent. Een simlock wordt dus vaker toegepast bij prepaid telefoons aangezien mensen met een abonnement al voor een vaste tijd aan de provider verbonden zijn. Een simlock zit in de software van je telefoon ingebouwd. Een provider is verplicht om na één jaar een telefoon simlock-vrij te maken als de klant daar om vraagt.

Wat is een duo-simkaart en wat is dualsim?

Bij een normaal abonnement krijg je één simkaart. Als je een tweede simkaart activeert, wordt de eerste geblokkeerd. Bij een duo-simkaart is dit niet zo. Je kunt dus twee simkaarten gebruiken bij één abonnement. Dit is bijvoorbeeld handig als je je internetbundel ook op je tablet wilt gebruiken of wanneer je een vaste carkit hebt. Overigens kun je maar één van de twee simkaarten tegelijk gebruiken, het apparaat met de andere simkaart erin moet uitgeschakeld of in vliegtuigmodus staan.

Dualsim betekent dat er op één telefoon twee ingangen voor een simkaart zitten. Je hebt dus de mogelijkheid om zowel een simkaart voor werk als een simkaart voor je persoonlijke zaken in je telefoon te doen. Natuurlijk kun je ook een buitenlandse en binnenlandse simkaart installeren. Bij standby dualsim heeft de telefoon maar één antenne en wordt dus ook maar één simkaart geactiveerd. Bij active dualsim kan de telefoon beide simkaarten tegelijk gebruiken. Je hoeft dus geen kaart in standby te zetten. Bij sommige telefoons bestaat de mogelijkheid om de SD-kaart te vervangen voor een tweede simkaart.

tags:
  OnePlus 6

  We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

  Beste budgetsmartphones uitgelicht

  Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

  smartphone auto

  OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

  Samsung J2 Core

  Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

  Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

  Sony

  Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters