Zo maak je een Chromecast afstandsbediening van je oude Android smartphone

Google’s Chromecast is een handig apparaatje, waarmee je al je favoriete films, series en muziek op je smartphone, tablet of computer via je tv kunt bekijken en beluisteren. Maar soms heb je geen telefoon of laptop bij de hand en zou het handig zijn om een afstandsbediening voor je Chromecast te hebben. Zo maak je er één van je oude Android toestel, waar je verder toch niks mee doet.

Overbodige ballast verwijderen

Van een smartphone accepteren we dat we deze best vaak moeten opladen. Maar bij een afstandsbediening is dat onacceptabel, dus beginnen we met het verwijderen van alle onnodige apps die aan je batterij slurpen. Ga naar het overzicht van je apps in de instellingen en deinstalleer alle apps die je niet nodig hebt. Apps zoals Youtube en Spotify zijn wel handig om te houden. Sommige apps zul je niet mogen deinstalleren. Deze kun je op “disable” zetten.

En aangezien je toch al je spelletjes hebt verwijderd, kun je het toestel ook op een low-power setting zetten. Deze vind je onder de batterij opties in de instellingen. De helderheid wat lager zetten helpt ook om je batterij wat langer mee te laten gaan.

messenger apps

Je hoeft niet overal mee verbonden te zijn

Om je batterij verder te sparen is het belangrijk om je mobiele netwerk en GPS verbinding uit te zetten. Wifi of Bluetooth zou je nog wel nodig kunnen hebben. Als je dit snel wilt regelen zet je het toestel gewoon in de vliegtuigmodus en schakel je wifi en Bluetooth weer in. Bluetooth zou je ook alleen aan kunnen zetten wanneer je bijvoorbeeld je Bluetooth speakers wil aansluiten. Je hoeft ook niet verbonden te zijn met al je accounts. Dus duik weer de settings in en schakel de optie om je accounts automatisch te synchroniseren uit.

wifi

Het home scherm van je afstandsbediening organiseren

Het zou behoorlijk irritant zijn als je telkens een code zou moeten invoeren op het moment dat je je afstandsbediening wilt gebruiken. Om het vergrendelscherm te slim af te zijn ga je naar de beveiligingssettings in de instellingen en kies je ervoor dat je toestel nooit vergrendeld wordt. Daarna kun je je home scherm organiseren. Met de app Nova Launcher kun je makkelijk alles regelen zoals je zelf wilt. Gebruik de dock voor de media apps die je het meest gebruikt. De Google Home app is handig om te browsen door je Chromecast apps en het beeldscherm van je smartphone of computer te kopiëren naar je tv.

Ook met de tv zelf communiceren

In principe is je afstandsbediening nu klaar. Je kunt echter nog niet met je tv zelf communiceren om hem bijvoorbeeld aan te zetten, het volume aan te passen of de input te veranderen. Dit gaat via infrarood, maar gelukkig zijn veel oudere Android toestellen uitgerust met een IR blaster. Dit zijn voornamelijk toestellen van Samsung, HTC en LG welke tussen 2013 en 2015 zijn uitgekomen. Wikipedia heeft een lijst met alle IR blaster toestellen.

Mocht jouw toestel er niet tussen staan, kun je een IR blaster los kopen, welke je via microUSB aan je toestel kunt verbinden. Om vervolgens je tv te besturen is de app Sure een goede optie, hoewel er meer afstandsbediening apps in de Play Store te vinden zijn.

afstandsbediening

Extra batterij voor je Chromecast afstandsbediening

Nu ben je er helemaal klaar voor om heerlijk een serie op te zetten met je nieuwe Chromecast afstandsbediening. Eventueel kun je als laatste stap nog een extra batterij voor je toestel kopen. Op deze manier kun je net zoals bij een normale afstandsbediening de batterij om de zoveel tijd wisselen.

OnePlus 6

We zijn verhuisd naar WANT.nl ⚠︎ lees verder

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

smartphone auto

OnePlus problemen met Waze app eindelijk opgelost lees verder

Samsung J2 Core

Ook Samsung stapt op de Android Go trein en komt met eerste toestel lees verder

Volgende week is het zover: lancering Huawei Mate 20 Lite lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters