De vijf beste apps om muziek te herkennen met je smartphone

Muziek herkennen met je smartphone? Dat kan heel eenvoudig. Er zijn heel wat apps prima geschikt om een onbekend liedje te achterhalen. We bespreken de vijf beste apps om muziek te herkennen voor Android, iOS en Windows Phone.

Hoe werken de muziek herkennen apps? Ze gebruiken twee dingen: de microfoon van het toestel en het mobiele internet. Met de microfoon wordt een stukje van de muziek die je hoort opgenomen. Dat stukje muziek wordt via internet naar de ontwikkelaar van de app gestuurd en vergeleken met een enorme muziek-database. Binnen enkele seconden wordt de naam van het nummer, en meestal ook de hoes van de cd aan je getoond.

Afhankelijk van de app kun je er dan meer mee doen. Heb je een betaald abonnement op Spotify of heb je last.fm geïnstalleerd op je smartphone, dan kun je het nummer door je telefoon laten afspelen. De apps bieden ook allemaal de mogelijkheid om het nummer aan te kopen in een online digitale platenwinkel als iTunes of de Google Play Store.

Er zijn veel verschillende apps die muziek herkennen op een smartphone, maar er zijn er vijf die er boven uit steken: Shazam, Soundhound, TrackID, Google Now en Siri.

Shazam

De eerste app die muziekherkenning aanbood was Shazam. Het is een van de snelste apps. Het is ook een redelijk eenvoudige app. Je start de app, er verschijnt een knop in beeld waar je op moet drukken en het herkennen begint. Als het liedje goed hoorbaar is, zal Shazam binnen enkele seconden laten zien hoe het nummer heet.

Shazam

Daarna wordt het nummer opgeslagen in een lijst en van daaruit kun je het nummer beluisteren op Spotify, YouTube of je kunt het nummer kopen. Op de iPhone word je dan naar iTunes gebracht, op een Android smartphone naar de Google Play Store of Amazon.

Shazam is beschikbaar in de Play Store voor Android, de App Store voor iOS en de Microsoft Store voor Windows Phone.

SoundHound

SoundHound herkent het nummer niet alleen van de radio of televisie, maar accepteert ook liedjes die je zelf voorzingt of –fluit. Dat vergt meestal wel een paar keer proberen en lukt niet altijd. De app biedt soortgelijke herkenning als Shazam en heeft als extra aardigheidje dat de songtekst in beeld kan worden gebracht.

SoundHound

Ook SoundHound heeft een online muziekwinkel achter zich. Op een iPhone is dat iTunes, op een Android telefoon is dat de Google Play Store. Ook heeft SoundHound een directe verbinding met Spotify, als dat op de smartphone staat, en kan een liedje direct aan een playlist worden toegevoegd.

Shazam is beschikbaar in de Play Store voor Android, de App Store voor iOS en de Microsoft Store voor Windows Phone.

TrackID

TrackID van Sony is vooral een mooie app om te zien, maar hij doet ook zijn werk goed: muziek herkennen. Zoals bekend is Sony ook een groot platenlabel; de app zoekt razendsnel de opgenomen liedfragmenten op. Daarna kun je kiezen of je het in Spotify of in YouTube wilt openen. Enig nadeel van TrackID is dat deze app alleen voor Android smartphones is te krijgen, en niet voor de iPhone of Windows Phone.

TrackID is hier te downloaden voor je Android-smartphone.

TrackID

Google Now

Android heeft standaard ook een mogelijkheid om muziek te herkennen. Dat zit ingebouwd in Google Now. Als je naar spraakgestuurd zoeken gaat binnen die app en je telefoon hoort muziek op de achtergrond dan verschijnt er een knopje waarmee je de muziekherkenning aan kunt zetten.

Google Now werkt wel wat minder goed dan de bovengenoemde apps. Als je echter geen app op je telefoon hebt om muziek te herkennen en toch snel een nummer wilt vinden is het wel een handige optie. Zodra een nummer is gevonden kun je dat direct aanschaffen in de Google Play Store.

Google Now music recognize

Siri

Ook de iPhone biedt een ingebouwde optie om muziek te herkennen. Je kunt namelijk aan Siri vragen hoe een nummer heet. Die vraag moet je expliciet stellen door te zeggen “hoe heet dit nummer?” en dat kan een probleem opleveren: als de muziek hard staat is de kans klein dat Siri je verstaat.

Ook hier geldt dat het wel prettig is om een ingebouwde optie om muziek te herkennen te hebben. Een nummer dat door Siri herkend is kun je direct kopen in iTunes.

Siri

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel achter gelaten. Ben jij de eerste?
Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Samsung Galaxy S8 Plus design

Samsung bevestigt uitroldatum Android Oreo voor Samsung Galaxy S8 lees verder

Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Social Media

Zo helpt autofill in Android Oreo je om makkelijk overal in te loggen lees verder

iOS 12 en Android 9.0 krijgen zeer innovatieve feature: omkeerbare emoji 😱 lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters