De vijf beste parkeer apps voor Android en iPhone

Deze vijf beste parkeer apps zijn handig op de smartphone van elke automobilist. Je kunt je auto ermee parkeren zonder risico op een bon in zo’n 125 steden.

De vijf beste parkeer apps vergelijken wij hier. Yellowbrick, Park-line, Parkmobile, Stadsparkeren en de ANWB.

Voor alle parkeer apps geldt dat je niet meer langs een parkeerautomaat hoeft om af te rekenen. Het werkt bij alle apps als volgt. Je zet je auto neer op een parkeerplaats en noteert de gebiedscode van de dichtstbijzijnde parkeerautomaat. Die gebiedscode, meestal een nummer, wordt meestal ook al in de app op de smartphone weergegeven. Daarvoor gebruikt de app de gps gegevens van de smartphone. Als de code klopt, hoef je in alle apps alleen maar op een knop te drukken met een titel als ‘start parkeeractie’ en klaar is Kees. Bij terugkomst bij de auto moet je niet vergeten om de parkeeractie via dezelfde app weer te beëindigen, anders blijf je betalen tot het eind van de dag. De kosten komen direct in de app in beeld.

Parkeer apps zijn handig, want je betaalt nooit een cent teveel, je hoeft niet langs een parkeerautomaat en hebt er dus ook niets mee te maken als die toevallig kapot is. Risico op een bon is er niet, want er wordt achteraf betaald via een automatische afschrijving van de bankrekening. Wel telt de aanbieder van de dienst meestal enkele dubbeltjes bij de parkeerkosten op. Wie erg vaak parkeert in een betaald parkerengebied, kan ervoor kiezen om maandelijks een vast bedrag van enkele euro’s te betalen. Dat is dan vaak goedkoper dan bij elke parkeeractie de extra transactiekosten betalen.

Er zijn vijf grote aanbieders die in zo’n 120 tot 130 steden actief zijn. Maar goed beschouwd zijn er eigenlijk maar drie. De ANWB werkt samen met Yellowbrick, en Stadsparkeren werkt via Parkmobile. Toch bespreken we ze alle vijf, omdat ze allemaal hun voor- en nadelen hebben.

Yellowbrick

Yellowbrick heeft apps voor zowel Android smartphones als de iPhone. Met de app kun je niet alleen in bijna alle Nederlandse steden parkeren, ook krijg je een pasje voor Q-Park parkeergarages. De app geeft ook parkeeradviezen. Op basis van de gps locatie wordt de goedkoopste plek in de buurt opgezocht. Yellowbrick rekent 34 cent opslag per parkeeractie. Wie meer dan drie maal per week op een betaalde parkeerplaats staat, kan eventueel een abonnement nemen voor 75 cent per week. Registreren bij Yellowbrick kost tien euro. Je krijgt een pasje (transponderkaart) die je achter je voorruit moet plaatsen. Er is ook een aparte parkeer app voor België.

Parkmobile

De app van Parkmobile werkt grotendeels hetzelfde als Yellowbrick, maar het is wat goedkoper. Er zijn geen registratiekosten. Een kaartje achter je voorruit is ook niet altijd nodig. De parkeercontroleur weet aan de hand van je kenteken of er is een parkeeractie loopt. Dat werkt niet in alle steden zo; als je toch een kaart nodig hebt, kost die vijf euro. De opslag per parkeeractie is 25 cent. Wie erg vaak op een betaalde parkeerplaats staat, kan een abonnement overwegen voor twee euro per maand. Handig aan de app van Parkmobile is dat het programma precies onthoudt waar je auto staat, en je vertelt hoe je moet lopen, als je dat zelf bent vergeten.

Park-line

Park-line biedt dezelfde functies als andere apps, met dit verschil dat je met deze app ook in België kunt parkeren. Deze app vraagt niet alleen 15 cent kosten per transactie, ook 2,50 per maand. Registratie kost vijf euro.

ANWB

De parkeerdienstverlening van de ANWB is eigenlijk precies dezelfde als die van Yellowbrick, en dat is niet toevallig, want de vereniging werkt samen met dit bedrijf. Je moet lid zijn van de ANWB om de app te kunnen gebruiken. Als je dat al bent, is de app voordeliger dan Yellowbrick zelf. De transactiekosten bedragen dan 25 cent per parkeeractie en registratie is gratis. In de app biedt de ANWB niet alleen de parkeerbetaaldienst, maar ook een veelheid aan informatie. Verkeersinformatie, benzineprijzen, een routeplanner en uiteraard de wegenwacht, die je bij pech via de app je precieze locatie kunt doorgeven.

Stadsparkeren

Stadsparkeren werkt samen met Parkmobile. Veel gemeenten geven een eigen stadspas uit, waardoor je kunt kiezen of je daarmee langs een parkeerautomaat gaat om te betalen, of de bijbehorende app. Een stadspas biedt in sommige gemeenten voordelen. Zo zijn er gemeenten die het eerste of het tweede uur gratis parkeren aanbieden. Per parkeeractie geldt een transactietarief van 25 cent. Eventueel kan een abonnement worden genomen voor 2 euro per maand. Registratiekosten zijn 1 euro, wat overigens in sommige gemeenten niet betaald hoeft te worden.

tags:
  Google Arts and culture selfie

  Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

  PUBG

  Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

  Huawei P20 Pro notch

  Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

  Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

  Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

  Whatsapp chat

  Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

  Emoji apps iPhone

  Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters