Externe launcher installeren

Mobiele telefoons dragen we altijd bij ons. De meeste mensen gaan de deur niet uit zonder een smartphone in hun broekzak. Het is een erg persoonlijk apparaat met foto’s en berichten erop die niet iedereen hoeft te zien. Maar met persoonlijk kun je ook denken aan de personalisatie van de software. Windows Phone en Apple’s iOS hebben weinig personalisatieopties. Veel meer dan de achtergrond kun je niet veranderen. Bij Android is dat een ander verhaal. De personalisatie opties zijn bijna eindeloos. Een van de meest gebruikte mogelijkheden hiervoor is een externe launcher.

Waarom een nieuwe launcher?

Veel Android-toestellen krijgen een aparte skin over Android heen waarin de fabrikanten extra functies hebben gebouwd. Zo heeft Samsung TouchWiz, HTC heeft Sense en Huawei heeft EMUI. Nexus-toestellen zijn bijna de enige smartphones waarbij dit niet gebeurt. Deze skins bieden vaak meer functies, maar maken het toestel ook langzamer vanwege de vele overbodige functies. De skins kun je vervangen door een externe launcher te installeren, maar hoe doe je dit?

Stap 1: kies een externe launcher

In de Google Play Store is een enorm aanbod in externe launchers. Er zijn launchers die het traditionele Android design handhaven met daarnaast meer personalisatieopties. Denk hierbij aan het aanpassen van het raster van je thuisscherm en het instellen van swipes die bepaalde apps openen. Daarnaast zijn er ook nog launchers die een compleet nieuw design handhaven. Voorbeelden hiervan zijn de Nokia Z-launcher en Arrow launcher. De ontwikkelaars van deze launchers hebben gekozen om het startscherm compleet anders te maken dan de originele van Android. Het heeft allemaal te maken met persoonlijke voorkeur en wat jij  fijn vind.

Stap 2: Activeren van de launcher

Als je een launcher hebt gekozen die jij fijn vind kun je de launcher downloaden. Dit kan gewoon in de Google Play Store. De meeste launchers zijn gratis, maar sommige launchers niet. Deze hebben dan vaak een lite-versie die geen geld kost en een premium-versie waar je voor moet betalen. De premium-variant ontgrendelt dan meer opties.

Als je de launcher hebt gedownload helpt de app jou negen van de tien keer om de launcher te activeren. Als de app dit niet doet moet je de volgende stappen volgen.

 

Ga naar instellingen->Toegankelijkheid. Vervolgens kun je onderaan de pagina bij services de launcher toegang geven tot het toestel. Dit zorgt ervoor dat de launcher alle taken van de standaard geïnstalleerde launcher over kan nemen. Zodra Dit is gedaan is het tijd om de launcher als standaard in te stellen. Dit doe je bij je instellingen onder het menu ‘startpagina’. Hier kun je selecteren welke launcher jij wilt gebruiken. Uiteraard selecteer je dan de launcher die jij hebt geïnstalleerd. Sommige toestellen hebben dit menu niet in hun instellingen zitten. Dan moet je naar instellingen->applicatiebeheer->startscherm en daar de geïnstalleerde launcher installeren.

Stap 3: personaliseren

Nu je de launcher als standaard hebt ingesteld kun je ermee doen wat je wilt. Sommige launchers geven meer personalisatieopties dan de ander. Enkele favoriete launchers van onze redactie zijn: Nova Launcher, Nokia Z Bèta, Google Now Launcher, Hola, Launcher, Action Launcher en GO Launcher. Bij elke launcher zijn er genoeg opties en instellingen om je telefoon zo in te stellen dat jij er het prettigst mee werkt. Veel plezier met het personaliseren van jouw smartphone, er zijn ontzettend veel launchers in de Play Store beschikbaar om mee te experimenteren.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters