Laatste kans: Zo zorg je dat WhatsApp geen gegevens met Facebook deelt

WhatsApp deelt vanaf vandaag je gegevens met Facebook. Je hebt nog dertig dagen om die koppeling uit te zetten en wij leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat.

Update: Morgen is het precies dertig dagen geleden dat WhatsApp dit nieuws bekend maakte, wat betekent dat vandaag je laatste kans is om de koppeling uit te zetten.

WhatsApp

WhatsApp deelt sinds kort je telefoonnummer en gegevens automatisch met Facebook om de advertenties op het sociale netwerk te verbeteren. Ook kunnen bedrijven je nu via WhatsApp benaderen en zo aanbiedingen en andere vormen van reclame met je delen. Die veranderingen zorgden gisteren voor veel ophef over sociale media. Het bedrijf gaf in 2012 nog aan sterk tegen reclames in apps te zijn, omdat je dan als consument het product bent. Helaas is er het een en ander verandert na de overname door Facebook. Gelukkig is er een manier om er voor te zorgen dat je WhatsApp account niet aan Facebook wordt gekoppeld en de advertenties dus niet je gegevens gebruiken. We leggen je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Facebook gegevens

Als je een bestaande gebruiker van WhatsApp bent dan kun je ervoor kiezen dat de chat-app niet jouw accountinformatie met Facebook deelt. Het sociale netwerk gebruikt de gegevens om zijn reclames en aanbevolen producten nog specifieker op jou, de gebruiker, toe te spitsen. Er zijn twee relatief simpele manieren waarmee je die koppeling naar Facebook uit kunt zetten.

Optie 1

Deze manier werkt alleen als je de nieuwe servicevoorwaarden en het privacybeleid van de chat-app nog niet hebt geaccepteerd. Voordat je op “Akkoord” klinkt om de nieuwe voorwaarden te accepteren, druk je op “Lees”. Als je naar beneden scrollt krijg je vanzelf de optie te zien om de koppeling met Facebook uit te zetten. Zorg dat je het vinkje weghaalt, en accepteer vervolgens alsnog de voorwaarden en het privacybeleid. Nu worden je accountgegevens niet met Facebook gedeeld.

Optie 2

Het kan zijn dat je de bijgewerkte servicevoorwaarden en het nieuwe privacybeleid al had geaccepteerd. Je hebt nu alsnog de optie om de koppeling met Facebook uit te zetten, maar na dertig dagen is de knoop definitief doorgehakt. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk alsnog uit zet dat Facebook je accountgegevens kan gebruiken. Daarvoor moet je onder de instellingen binnen WhatsApp navigeren. Daar vind je onder het kopje “Account” de optie om het delen van je accountinformatie uit te zetten. Zorg er voor dat de optie niet meer geselecteerd of aangevinkt is. Nu kunnen bedrijven niet meer je gegevens gebruiken voor reclames.

Kun je de optie niet vinden? Dan is de kans groot dat je de nieuwste update nog niet ontvangen hebt. Je kunt handmatig updaten in de Play Store of App Store of even wachten.

Derde partijen

Helaas zal Facebook alsnog je informatie ontvangen. Je gegevens kunnen nu echter alleen worden gebruikt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de beveiliging van WhatsApp en Facebook, of het aanpassen van hoe de interfaces van de apps in elkaar steken. Derde partijen kunnen er niet meer bij, dus reclames kunnen niet meer op basis van je WhatsApp gegevens aangepast worden. Je kunt de volledige bijgewerkte servicevoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp hier nog eens op je gemakje in het Nederlands doorlezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

 1. Curly -

  Over tien jaar kan men het Medisch dossier , de school-resultaten van je moeilijk lerende kind, ook bij Facebook inzien, incl. een reclame bericht van de plaatselijke apotheek.

 2. ikke -

  En anders moet je gewoon een block-app installeren die alles blokkeert van bronnen waarvan jij niet wil dat ze toegang krijgen… Moet ook geen probleem zijn lijkt me…

 3. Jeanne -

  op mijn iphone staat bij account 4 zinnen
  privacy
  beveiliging
  wijzig nummer
  verwijder mijn account.
  maar er staat nergens bij deel mijn whatsapp informatie. wie kan me helpen om dit op mijn ipone uit te schakkelen

   1. Mamboe -

    Werkt niet bij mij. Iphone 6s. Geen. vinkje te vinden.
    1) Whatsapp opnieuw geinstalleerd ( eerst reservekopie chats gemaakt ) – geen vinkje
    2) update gedaan – geen ‘lees meer’ en optie om vinkje aan te doen
    3) na update nog steeds geen vinkje te zien….

 4. Johannes -

  Na openen Whatsapp heb ik Accoord gegeven en direct vink verwijderd bij delen.
  Daarna wil ik zien dat het goed is verwerkt maar zie nergens optie voor controle dat inderdaad delen niet is toegestaan.
  Hoe kan ik mijn juiste instelling controleren?

  1. Nosmo King -

   Open op je Windows Phone WhatsApp. Klik achtereenvolgens op de drie puntjes rechtsonder dan instellingen, account. Haal het vinkje weg bij “Deel mijn WhatsApp-accouninformatie…” klik vervolgens op niet delen. Klaar

 5. Eddy -

  Ik heb ik ‘m wel uitgezet bij ‘account’ (deel mijn accountinformatie). Dan komt ie ook niet meer terug, als je whatsapp weer aanzet. Zo definitief is ’t dus.
  Echter gaan er nu op fb allerlei spookverhalen dat je straks whatsapp niet meer mag/kan gebruiken. Als ik whatsapp de vraag stel, krijg ik geen antwoord. Zucht….

 6. Nicole -

  Ik krijg op mijn iphone waar versie 2.16.9 is geinstaleerd in het scherm instellingen account onder regel opslag in gebruik geen regel om mijn accountinformatie uit te zetten. Ik heb voor t updaten iphone wel de alg voorwaarden geaccepteerd maar dit staat los van whatsapp. Krijg ik na een tijdje dan pas de vraag van watts app?

  1. Simoni -

   Iedereen heeft het zeker bij apple uiteraard moet je wel versie ios 9 bezitten en whatsapp updaten, kan in de appstore.
   Als je whatsapp opent zie je rechtt onder (tablad) instellingen

 7. Elize -

  Ik ben nu op vakantie in het buitenland, buiten Europa. Ik heb net via ‘Accaunt’ het vinkje uitgezet. Werkt dit ook als je dit in het buitenland hebt gedaan? En optie 1 was dat je het gelijk uitzet, werkt optie 2, dat je het later doet dan ook?

 8. Antionette. -

  Kan iemand mij uitleggen hoe ik op een simpele manier stap voor stap de koppeling met facebook kan uitzetten. Ik heb een samsung gallexy S 6 telefoon. Alvast bedankt.

  1. Noah Korevaar -

   Je drukt op de drie stipjes rechtsboven binnen Whatsapp. Dan navigeer je naar ‘Account’ en daar staat de optie mits je de nieuwste versie van WhatsApp hebt geïnstalleerd.

 9. Antionette. -

  Kan iemand mij uitleggen hoe ik op een simpele en de koppeling met facebook kan uitzetten. Ik heb een samsung gallexy S 6 telefoon. Alvast bedankt.

  1. Ursila -

   Beste Ik heb een Samsung s6
   Ik heb op allerlei manieren geprobeerd het functie uit te zetten
   Mijn informatie niet delen met fb.
   ik kan die nergens vinden in mijn whatapp account

 10. Anna -

  Op mijn telefoontje (samsung) staat bij de instellingen van whatsapp niet het regeltje share my account met een vinkje. Waar en wat moet je dan doen.

 11. Kees -

  Dank voor deze snelle informatievoorziening; bepalen we gelukkig nog (eventjes?) zelf wat we delen. En we wachten op een opvolger voor whatsapp de wél woord kan houden.

  1. joke spijker -

   Bedankt voor jullie bericht, want ik had gewoon aan geklikt omdat ik dacht dat iets was als bijwerken van watsapp en gelukkig hebben jullie het goed uit gelegd want meestal begrijp ik het niet al te best en heb ik het nog kunnen terug zetten. Met heel veel dank

 12. Leendert Jan Balt -

  Dit is een ieniemienie druppeltje op een gloeiende plaat. ALLE gegevens van je mobiele apparaten en internet gedrag wordt vastgelegd en is te koop en worden echt verkocht. Ook is alles beschikbaar voor geheime diensten. En reken maar dat je gevolgd wordt. Ben je recalcitrant op b.v. Facebook over zaken die niet worden geaccepteerd en gevoelig liggen bij onze machthebbers, dan kan de politie de volgende dag op je stoep staan. Het gebeurd! Dit is schone schijn. Er bestaat geen privacy meer! En het zal erger worden. Meer politie en MEop straat, meer camera’s op straat en in gebouwen. We leven bijna in een politiestaat, dat gaat het ook worden, en we hebben het niet door!

  1. Jack -

   Dat is gewoon voor onze veiligheid hoor! Niks anders..
   Want zo zijn terroristen makkelijker op te sporen!
   Elke app maakt een profielschets van elk persoon. Dit wordt opgeslagen in grote zwaarbeveiligde data-centra. Het is blijkbaar erg kostbaar, al die persoonlijke informatie die sommige mensen zelfs tegen hun meest dierbaren verzwijgt.. In WO 2 was dit een duidelijk gegeven, welke uiteindelijk mislukte.
   Daarom doen ze alles nu voorzichtiger, op hoop van zegen.. Onder het mom van veiligheid! Dit klinkt minder schrikwekkend als ‘oorlog’

 13. Elly 👍 -

  Makkelijk😉ga naar je WhatsApp en druk op die 3 stipjes rechts boven,dan klik je op Instellingen en dan account…en dan onder in zie je het groene vinkje en die druk je weg KLAAR😉

 14. Versteegen -

  Ik heb hem uit kunnen zetten, bij Samsung galaxy s6, ga je naar WhatsApp -instellingen dan naar account daar staat het onder. Dan kun je dat vinkje uitzetten. Ik heb versie 2.16.225

 15. bianca -

  Geen optie om het vinkje uit te zetten, het is er gewoon niet.
  Ook staat er geen update klaar.
  Ik heb een keer gezien dat er nieuwe voorwaarden waren, die heb ik niet geaccepteerd. Daarna heb ik die nieuwe voorwaarden ook niet meer teruggezien. Ben bang dat whatsapp het aanziet als: je hebt de melding gezien dus zit het zo wel goed.
  Ik geloof echt dat ik mijn account bij whatsapp ga verwijderen. Ik hoop ook dat velen dat ook zullen doen. Laat ze maar leren dat ze niet zomaar alles kunnen doen wat ze willen.

 16. Martin de reus -

  Als je dit niet goed vindt? Ben je dan bereid om bijvoorbeeld 15 euro vergoeding per maand te betalen? Whatsapp wordt door iedereen gebruikt en zal op een manier geld moeten verdienen. Dat is een logisch gevolg van een gratis App. Het is alleen jammer dat ze die optie niet aanbieden. Ik heb wel geaccepteerd, ik heb niets te verbergen en ontvang liever op mij persoonlijk afgestemde commerciële boodschappen dan berichten waar ik niets mee kan.

  1. Leendert Jan Balt -

   Niets te verbergen? Oke. En waar houdt de bemoeizucht en wantrouwen van Big Brother op? Vind jij privacy niet prettig? Mogen je ouders en vrienden echt ALLES van je weten?!

 17. Ilse -

  Als ik delen accountinformate uit wil zetten krijg ik een waarschuwing dat ik dit nooit meer terug kan draaien. Dat is dus heel definitief. Wat zijn de consequenties verder als ik t uit zou zetten?

   1. Eddy -

    Ik had idd dezelfde zorg. Nu heb ik ‘m wel uitgezet. Dan komt ie ook niet meer terug, als je whatsapp weer aanzet. Zo definitief is ’t dus.
    Nu gaan er op fb allerlei spookverhalen dat je straks whatsapp niet meer mag gebruiken. Als ik whatsapp de vraag stel, krijg ik geen antwoord. Zucht….

 18. Nelly -

  Toen ik de pop Up kreeg had ik even geen tijd om de voorwaarden aan te passen. Ik zou dan later alsnog de pop Up krijgen. Ik heb hem nog steeds niet gehad. Wat moet ik doen?.

 19. ikke -

  Ik heb blijkbaar ook nog niet de nieuwe versie. Echter als ik het zo laat, dan krijgt facebook niks door! En bij update kan je het dan toch altijd nog uitzetten??!

  En als ik nu mijn mobielenummer bij facebook weghaal krijg ik geen directe reclame. Ik vraag me alleen af, stel het staat uit… Maar ze ze zien dat veel mensen bijvoorbeeld over pokemon appen, dan krijg je vast en zeker info over pokemon op fabebook. Kortom dag dag privacy!

 20. Richie -

  Heb de voorwaarden bekeken, staan niet onder “Account” maar onder Info en contact opnemen/Voorwaarden en privacybeleid. Maar nergens staat een tickbox (aan/uitvinken)…?

 21. Marc -

  Ik heb geen nieuwe versie ontvangen, maar misschien hebben mensen die al. Mijn laatste update is van 15-8. Maar om welk versie-nummer gaat het? Ik heb Whatsapp versie 2.16.9

 22. Sjaakiepower -

  Onder het kopje account staat bij mij alleen privacy,beveiliging,nummer wijzigen en account verwijderen?? En daar staat ook geen optie om het delen uit te zetten??

   1. Plien -

    Bij mij lukt dit ook niet omdat die opties er niet zijn. Maar opheldering en beantwoorden van vragen hierover vind ik ook niet terug. Er zijn hier meer die niet weten hoe het dan wél moet.

Google Maps Go

Bespaar nu data en batterij met Google Maps Go: nieuwe app nu beschikbaar lees verder

Apple Store sneeuw

Easter Egg: zo zorgt Apple op jouw iPhone voor een witte kerst lees verder

Apple beste apps 2017

De beste apps en games van 2017 volgens Apple: Nederland in de prijzen lees verder

Vijf beste iOS en Android apps voor Bitcoin: wallets en meer lees verder

Animal Crossing Pocket Camp

Met deze vier tips word je snel rijk in Animal Crossing: Pocket Camp lees verder

Google Data Datally

Google’s nieuwe app zorgt dat je minder mobiele data verbruikt lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters