Laatste kans: Zo zorg je dat WhatsApp geen gegevens met Facebook deelt

WhatsApp deelt vanaf vandaag je gegevens met Facebook. Je hebt nog dertig dagen om die koppeling uit te zetten en wij leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat.

Update: Morgen is het precies dertig dagen geleden dat WhatsApp dit nieuws bekend maakte, wat betekent dat vandaag je laatste kans is om de koppeling uit te zetten.

WhatsApp

WhatsApp deelt sinds kort je telefoonnummer en gegevens automatisch met Facebook om de advertenties op het sociale netwerk te verbeteren. Ook kunnen bedrijven je nu via WhatsApp benaderen en zo aanbiedingen en andere vormen van reclame met je delen. Die veranderingen zorgden gisteren voor veel ophef over sociale media. Het bedrijf gaf in 2012 nog aan sterk tegen reclames in apps te zijn, omdat je dan als consument het product bent. Helaas is er het een en ander verandert na de overname door Facebook. Gelukkig is er een manier om er voor te zorgen dat je WhatsApp account niet aan Facebook wordt gekoppeld en de advertenties dus niet je gegevens gebruiken. We leggen je stap voor stap uit hoe dat in zijn werk gaat.

Facebook gegevens

Als je een bestaande gebruiker van WhatsApp bent dan kun je ervoor kiezen dat de chat-app niet jouw accountinformatie met Facebook deelt. Het sociale netwerk gebruikt de gegevens om zijn reclames en aanbevolen producten nog specifieker op jou, de gebruiker, toe te spitsen. Er zijn twee relatief simpele manieren waarmee je die koppeling naar Facebook uit kunt zetten.

Optie 1

Deze manier werkt alleen als je de nieuwe servicevoorwaarden en het privacybeleid van de chat-app nog niet hebt geaccepteerd. Voordat je op “Akkoord” klinkt om de nieuwe voorwaarden te accepteren, druk je op “Lees”. Als je naar beneden scrollt krijg je vanzelf de optie te zien om de koppeling met Facebook uit te zetten. Zorg dat je het vinkje weghaalt, en accepteer vervolgens alsnog de voorwaarden en het privacybeleid. Nu worden je accountgegevens niet met Facebook gedeeld.

Optie 2

Het kan zijn dat je de bijgewerkte servicevoorwaarden en het nieuwe privacybeleid al had geaccepteerd. Je hebt nu alsnog de optie om de koppeling met Facebook uit te zetten, maar na dertig dagen is de knoop definitief doorgehakt. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk alsnog uit zet dat Facebook je accountgegevens kan gebruiken. Daarvoor moet je onder de instellingen binnen WhatsApp navigeren. Daar vind je onder het kopje “Account” de optie om het delen van je accountinformatie uit te zetten. Zorg er voor dat de optie niet meer geselecteerd of aangevinkt is. Nu kunnen bedrijven niet meer je gegevens gebruiken voor reclames.

Kun je de optie niet vinden? Dan is de kans groot dat je de nieuwste update nog niet ontvangen hebt. Je kunt handmatig updaten in de Play Store of App Store of even wachten.

Derde partijen

Helaas zal Facebook alsnog je informatie ontvangen. Je gegevens kunnen nu echter alleen worden gebruikt voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de beveiliging van WhatsApp en Facebook, of het aanpassen van hoe de interfaces van de apps in elkaar steken. Derde partijen kunnen er niet meer bij, dus reclames kunnen niet meer op basis van je WhatsApp gegevens aangepast worden. Je kunt de volledige bijgewerkte servicevoorwaarden en het privacybeleid van WhatsApp hier nog eens op je gemakje in het Nederlands doorlezen.

Google Arts and culture selfie

Google vertelt je op welk schilderij je lijkt: hangt jouw selfie in het Rijksmuseum? lees verder

PUBG

Blijf als laatste overeind in PUBG Mobile met deze vijf tips lees verder

Huawei P20 Pro notch

Zo kom je van de notch af op je Android toestel lees verder

Playerunknown’s BattleGrounds, ook wel bekend als PUBG iOS Android Nederland

Zo installeer je gratis Playerunknown’s BattleGrounds in Nederland op je smartphone lees verder

Whatsapp chat

Zo zie je hoeveel berichten je in WhatsApp hebt verstuurd en ontvangen lees verder

Emoji apps iPhone

Opmerkelijk: Apple verbiedt opeens gebruik emoji in apps 🔥⚠️ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters