Gegevens via de cloud overbrengen naar een nieuwe smartphone

Via de cloud kun je foto’s, contacten en andere data makkelijk overbrengen van een oude naar een nieuwe smartphone.

Dropbox nu ook beschikbaar voor Windows Phone screenshot-2

Je telefoon zit vol met foto’s, e-mails, whatsappberichten, sms’jes en agenda-afspraken. En nu koop je een nieuwe smartphone. Hoe krijg je al die zaken over naar je nieuwe toestel? Het antwoord is tegenwoordig eenvoudig: via de cloud. We bespreken verschillende mogelijkheden.

Google biedt de mogelijkheid om foto’s automatisch te laten opslaan in de cloud. Die komen dan in Google Photosterecht. Zo kun je de foto’s op elke computer, tablet of smartphone in beeld krijgen en ze desgewenst downloaden. Google Photos biedt onbeperkte opslagruimte. Enige beperking is de maximale resolutie: 16 megapixel. Foto’s die in een hogere resolutie zijn gemaakt, worden automatisch verkleind. In Google Photos kun je dus al je foto’s terugvinden, op datum en op locatie. De app op je telefoon biedt tevens de mogelijkheid om foto’s te bewerken. Google Photos werkt zowel op Androidtelefoons als op de iPhone en de iPad.

Dropbox is een andere mogelijkheid om zowel foto’s als andere bestanden over te brengen van je oude naar je nieuwe smartphone. Installeer de app en je kunt kiezen voor automatische cloudopslag. Net als in Google Photos zijn de foto’s direct op al je apparaten te zien en te downloaden. Dropbox heeft wel een opslaglimiet van 2GB. Daarboven moet je voor een tientje per maand opslagruimte bij kopen. Met allerlei promoties kun je de gratis opslagruimte nog wel wat vergroten. Dropbox werkt zowel op de iPhone als op Androidapparaten. Op computers nestelt Dropbox zich als een eigen map. Het uitwisselen van foto’s met een pc wordt zo nog eenvoudiger.

Over mails hoef je je nooit zorgen te maken met Gmail. Zoals alle diensten van Google, werkt ook deze maildienst volledig in de cloud. Elke mail zal automatisch meekomen naar je nieuwe smartphone. Dat geldt ook voor andere maildiensten die je aan je Gmail-account hebt gekoppeld. Gmail kent wel een opslaglimiet van 25GB. In de praktijk is dat voldoende om alle e-mails met attachments en al jarenlang te bewaren.

Sunrise is een prima mogelijkheid om je agenda in de cloud op te slaan. Sunrise pakt alle mogelijke agenda’s over, zoals die van Google, iCloud, Facebook en zelfs Wunderlist. Maar een nadeel heeft Sunrise wel. Hoewel de app door Microsoft is ontwikkeld, synchroniseert Sunrise nog niet met Exchange.

iCloud is de clouddienst van Apple. Die biedt 5GB opslagruimte. Dat is meestal vrij snel bereikt voor mensen die veel foto’s en video’s maken met hun smartphone. Het synchroniseert tussen alle Apple-apparaten. Dus foto’s die je met je iPhone hebt gemaakt, verschijnen automatisch via je Apple TV op je televisietoestel, en ook via een Mac of pc kun je iCloud benaderen. Uitwisselen wordt zo erg eenvoudig gemaakt.

Veel mensen hebben een hele WhatsApp-geschiedenis die ze niet kwijt willen. Als je WhatsApp op een nieuwe smartphone installeert, ben je alle berichten kwijt als je daar niets voor doet. De app biedt zelf een mogelijkheid om de chathistorie over te brengen naar een nieuwe telefoon. De instructies daarvoor zijn te vinden op www.whatsapp.com.

Contacten overbrengen naar een nieuwe smartphone is eenvoudig voor wie ze allemaal in de contactenlijst van de iPhone of in Gmail heeft staan, maar pas op: contacten die alleen op de simkaart van het toestel staan, gaan niet automatisch mee. Het is dus zaak om die apart op te slaan. Dat kan in de meeste Androidtelefoons gewoon via de contacten-app. Het is verstandig om ook de contactenlijst in de cloud op te slaan. Dan kun je zonder haperingen doorgaan met deze contacten op je nieuwe telefoon.

Na het afdanken van een oude smartphone is het zaak om die geheel leeg te maken. In de instellingen van een Androidtelefoon en een iPhone is dat vrij eenvoudig te doen. Daarna is het toestel alsof het net uit de doos is gekomen, en kan het zonder problemen worden verkocht of weggegeven.

tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Dit zijn de zes verschillen tussen de Huawei Mate 10 en Mate 10 Pro lees verder

  iPhone 7 Plus

  5 redenen om (niet) voor de iPhone 7 en iPhone 7 Plus te kiezen lees verder

  HTC U11 Plus

  Pas maar op Apple: gelekte renders tonen onaangekondigde HTC U11 Plus lees verder

  HMD Global Nokia 7

  Maak kennis met de zojuist aangekondigde Nokia 7 lees verder

  iPhone X Nederland

  iPhone X: eerste exemplaren onderweg naar Nederland lees verder

  Apple Pay ING

  Exclusief: ‘Apple Pay komt binnenkort naar Nederland, ING als lanceringspartner’ lees verder

  Volg ons via

  Nieuwsbrief

  Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters