13 iOS 10 tips en tricks die je moet kennen

iOS 10 komt er aan, een grote update voor je iPhone of iPad die een hoop veranderingen introduceert. We zetten 13 tips en tricks op een rijtje die je moet kennen.

iOS 10 tips

Morgen is het eindelijk zover, dan begint Apple met het uitrollen van de volgende grote update voor zijn mobiele besturingssysteem, iOS 10. De grote update brengt een hoop nieuwe functies, veranderingen en trucjes met zich mee. Zelfs als ervaren iOS gebruiker zal het even duren voor je alle veranderingen door hebt. We helpen je alvast op weg met 13 nieuwe tips en tricks waarmee je optimaal gebruik kunt maken van de nieuwe update voor je iPad of iPhone. Ben je benieuwd of jouw iPhone of iPad de update naar iOS 10 zal ontvangen? Check dan ons overzichtsartikel.

Standaard apps deactiveren

Apple antwoordt met iOS 10 eindelijk de smeekgebeden van gebruikers: je kunt vanaf nu bepaalde apps deactiveren, dus apps die standaard op je iPhone of iPad staan. Houdt de apps in kwestie simpelweg ingedrukt tot ze beginnen te bewegen en druk op het kruisje. De apps blijven nog wel op je smartphone of tablet staan, maar zijn dan niet meer geïnstalleerd. Hartstikke handig als je apps toch niet gebruikt, al is de implementatie van Apple niet optimaal. Zo kun je bijvoorbeeld niet apps van derde partijen de standaard apps laten vervangen. Je kunt dus bijvoorbeeld niet Gmail koppelen aan de ‘Mailen naar’ optie.

Split View

Als je Safari op een iPad gebruikt dan kun je met iOS 10 twee webpagina’s naast elkaar bekijken. Houd het scherm ingedrukt en kies voor Open in Split View, waarna je als het ware twee keer Safari naast elkaar te zien krijgt. Beide webpagina’s hebben hun eigen tabbladen en opties. Erg handig als je twee pagina’s wil vergelijken!

Snel je notificaties checken

iOS 10 tips

Met iOS 10 wordt het een stuk makkelijker om je notificaties te checken. Je hoeft namelijk niet meer op een fysieke knop te drukken om je lockscreen te bekijken, dankzij een nieuwe functie genaamd ‘Raise to Wake’. Je hoeft enkel nog je iPhone op te tillen om het scherm te doen oplichten. Om de nieuwe functie aan te zetten moet je naar je instellingen gaan. Navigeer vervolgens naar Beeldscherm en helderheid en kies vervolgens voor Raise to Wake.

Slaap lekker

Iedereen heeft wel eens van die avonden waarop je iPhone of iPad er voor zorgt dat je te laat gaat slapen. Met iOS 10 introduceert Apple naast Night Shift een aantal nieuwe functies om de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Om te beginnen is de alarm-app nu een stuk donkerder geworden, waardoor je minder snel last van je ogen krijgt. Er is ook een nieuw Bedtijd tabblad in de app te vinden, die in combinatie met de Gezondheid-app je slaap kan monitoren. Je kunt de app vertellen hoeveel uur je wil slapen en er is zelfs de optie om je te waarschuwen wanneer je naar bed moet.

Samen notities bewerken

Binnen de Notities-app is een nieuwe deelknop te vinden, waarmee je andere mensen aan een notitie toe kunt voegen. Zo kun je bijvoorbeeld boodschappenlijstjes met anderen delen, die zelf ook gewoon de notitie kunnen bewerken. Het is een functionaliteit die Google Keep juist zo handig maakt, dus het is tof om de optie nu ook in de officiële app van Apple terug te zien!

iMessage effecten

Wanneer je in iMessage een bericht aan het typen bent kun je nu zelf kiezen hoe de bubbel geanimeerd wordt op het scherm van de ontvanger. Houd de zendknop ingedrukt nadat je een bericht hebt geschreven en kies een van de gepresenteerde opties.

Snel antwoord

Heb je even haast of wil je snel op een bericht antwoorden binnen iMessage? Tik dan simpelweg twee keer snel na elkaar op een bericht, waarna een menuutje geopend zal worden. Je kunt onder andere kiezen voor een duim omhoog, een lach of een hartje.

Animaties

iOS 10 tips

Drup binnen iMessage op het harticoontje met de twee vingers er in om kleine animaties te tekenen en te versturen. Druk op het pijltje rechtsonder in je scherm om het tekengedeelte te vergroten zodat je nog uitgebreidere animaties kunt tekenen. Je kunt zelfs op het video-icoontje drukken om een animatie op een video te tekenen.

Wat kan Siri allemaal?

Apple’s digitale assistent Siri is er met iOS 10 ook een stukje slimmer op geworden. Vraag de digitale assistent “Wat kan je doen” om een complete lijst met alle commando’s te checken, evenals alle apps die je middels Siri kunt gebruiken en verschillende tips.

Vernieuwd control center

Apple heeft het control center aangepast in iOS 10. Je kunt het nog steeds openen door omhoog te swipen vanaf de onderkant van je iPad of iPad, maar qua indeling is er het een en ander veranderd. Je zult gelijk merken dat het control center nu in twee stukken is opgesplitst. Je muziek bedien je nu vanaf de tweede pagina, waar je naar toe kunt swipen. Alle overige opties en snelkoppelingen vind je nog gewoon op de eerste pagina.

Snel je camera openen

Je hoeft niet langer het transparante camera-icoontje op je lockscreen te verslepen om snel je camera te openen. Dankzij iOS 10 hoef je alleen nog maar van links naar rechts te swipen op je lockscreen.

Verander de felheid van je zaklamp

Soms wil je de zaklamp van je iPhone aan zetten, maar is de standaard helderheid juist te hoog of te laag. Met iOS 10 kun je de felheid zelf bepalen. Houd daarvoor het zaklamp-icoontje binnen je control panel ingedrukt, en kies vervolgens voor Low, Medium of Bright. Je hebt hier wel een iPhone met 3D Touch voor nodig.

Berichten inspreken

In iOS 9 moest je het microfoon-icoontje ingedrukt houden binnen de Messages app om een audiobericht op te nemen en te versturen naar andere iPhone gebruikers. In iOS 10 hoef je het icoontje alleen aan te tikken om te beginnen met opnemen, waarna je het bericht kunt versturen met de zendknop.

iOS 10 brengt nog veel meer nieuwe functies met zich mee. Voor een compleet overzicht en meer tips kun je terecht bij ons iOS 10 artikel.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters