10 Nieuwe dingen die je alleen met iOS 10 kunt doen

Apple heeft onlangs zijn nieuwe besturingssysteem uitgebracht: iOS 10. En zoals gewoonlijk heeft het Amerikaanse bedrijf veel nieuwe features toegevoegd aan zijn besturingssysteem. We zetten tien dingen op een rijtje die je voor iOS 10 nog niet met je iPhone kon doen.

Stockapps verwijderen op iOS 10

Dat lucht op, je kunt nu een groot gedeelte van de standaard Apple apps verwijderen. Jammer genoeg kan je nog niet alle stockapps verwijderen van je iPhone. Maar als je om opslagruimte verlegen zit, kan je vanaf nu bijvoorbeeld de Weer-app en de Agenda-app weggooien.

Je meldingen zien door je telefoon op te pakken

Met het nieuwe ‘Raise to wake’ is het mogelijk om sneller dan ooit je meldingen te bekijken. Pak je telefoon op en je krijgt meteen het vergrendelscherm met je meldingen te zien. Deze functie werkt op de iPhone 6s, 6s Plus, SE en de nieuwe 7-toestellen.

iOS 10

De camera supersnel opstarten

Het was vroeger al via het vergrendelscherm mogelijk om snel je camera op te starten. Maar met iOS 10 kan het nog sneller. Swipe op je vergrendelscherm gewoon naar links en je kan meteen beginnen met kiekjes schieten. Zo kun je nog net dat ene moment fotograferen!

Siri gebruiken met apps van derde partijen

De fans van Siri heeft Apple met iOS 10 ook een grote gunst gedaan. In de vorige besturingssystemen was het alleen mogelijk om de assistent te gebruiken met apps van Cupertino. Maar in de nieuwste versie van iOS werkt Siri ook met bepaalde apps van derde partijen. Voorbeelden zijn Slack en LinkedIn.

Zorgen dat je genoeg slaapt

In de Klok-app van iOS 10 heeft Apple een nieuwe functie toegevoegd. Die moet ervoor zorgen dat je genoeg en op regelmatige tijden slaapt. Je kunt zelf instellen welke tijden je wilt slapen en wakker worden. Vervolgens trilt je iPhone als je moet gaan slapen en gaat de wekker als je moet opstaan.

Uitzoeken waar je geparkeerd hebt

Het gebeurt iedereen weleens: je parkeert je auto, komt op het parkeerterrein en denkt: “Waar stond die auto ook alweer?” iOS 10 biedt soelaas: Het besturingssysteem slaat automatisch je parkeerlocatie op. Zo kun je met Kaarten teruglopen naar je auto. Je kunt zelfs een foto maken, die je iPhone tijdelijk opslaat.

iOS 10

Liedjes laten verwijderen waar je niet naar luistert

De muziekbibliotheek op je smartphone wil nog weleens te groot worden. Je zet allerlei leuke muziek op je telefoon, maar een nummer verwijderen doe je nooit. Ook daar heeft iOS 10 aan gedacht. Als je de iCloud muziekbibliotheek aan hebt staan, neemt iOS 10 de verantwoordelijkheid op zich om lokale bestanden van liedjes waar je lang niet naar hebt geluisterd weg te gooien. Zo krijg je een stuk verloren opslagruimte terug.

De felheid van je zaklamp aanpassen

De zaklamp van de iPhone komt vaak goed van pas, maar je hebt niet altijd dezelfde felheid nodig. Daarom kan je in iOS 10 de felheid aanpassen. Swipe je control center omhoog en druk hard op het zaklamp-icoontje. Vervolgens kan je kiezen uit een lage, normale of hoge intensiteit. Deze functie werkt alleen op iPhones met 3D Touch.

Songteksten zien bij liedjes op Apple Music

Apple Music heeft qua uiterlijk een flinke verandering ondergaan, maar veel nieuwe functies heeft Apple niet toegevoegd. Een van de weinige nieuwe functies is dat je nu ook songteksten bij je liedjes kunt zien. Klik op de drie puntjes om de optie te kunnen selecteren. Niet alle songs ondersteunen de functie. Als je de optie niet ziet, zijn er dus waarschijnlijk geen songteksten beschikbaar. Maar voor de karaokeliefhebbers is het zeker een leuke toevoeging.

iOS 10

Makkelijker in verschillende talen typen

Als je op één iPhone in verschillende talen typt, wilde iOS 9 je met Autocorrect nog weleens dwarszitten. Dat is met iOS 10 verleden tijd. Ga in ‘Instellingen’ naar ‘Algemeen’. Selecteer in je ‘Woordenboek’ vervolgens de gewenste talen en bij ‘Toetsenbord’ de bijbehorende toetsenborden. Nu houdt Autocorrect rekening met alle talen en toetsenborden als je typt. Houd het wereldbolletje of emoji-icoontje ingedrukt om te wisselen.

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

iOS 12 design

iOS 12 concept: ziet jouw iPhone er binnenkort zo uit? lees verder

iOS Android

Waarom de keuze tussen iOS en Android nog steeds belangrijk is lees verder

Google Assistant

Concurrentie voor Siri: Google Assistant nog dit jaar naar Nederland lees verder

iPhone crash karakter

Pas op: Indisch karakter doet elke iPhone crashen lees verder

iOS 12 opslagruimte

‘Apple schrapt functies iOS 12 en focust op stabiliteit en snelheid’ lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters