iPad sneller maken: 5 makkelijke tips

Je hebt misschien je iPad nu al een paar jaar. Het kan zo zijn dat ‘ie wat langzamer is geworden. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig kun je er wat aan doen. Je kunt een oude iPad sneller maken. In dit artikel lees je vijf tips.

Apps verversen uitschakelen

Apps kunnen op de achtergrond ververst worden. De apps zijn niet volledig actief, maar de data van de apps blijven zich constant verversen en updaten. Dit heeft zowel effect op de snelheid van je iPad als op de accuduur. Je kan ervoor kiezen om het verversen voor alle apps uit te schakelen of slechts bij een aantal apps. Zo schakel je het uit:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Druk op Algemeen.
 3. Kies voor Ververs apps op achtergrond en schakel het uit of schakel het verversen per app uit.

Het is handig om het verversen bij de meest gebruikte apps niet uit te schakelen. Want de apps zullen anders niet klaarstaan wanneer je het opent.

Opslagruimte vrijmaken

iPadDe opslag van apps worden steeds groter, hierdoor kan de opslagruimte vol raken. Het is daarom misschien handig om je opslagruimte te bekijken. Dit doe je zo:

 1.        Open de Instellingen-app.
 2.        Druk op Algemeen.
 3.        Druk op Beheer opslagruimte.
 4.        Kies voor Beheer opslag.

Je krijgt dan een overzicht te zien hoeveel opslag er in gebruik is en hoeveel opslagruimte er vrij is. Onderaan zie je per app hoeveel opslag het in beslag neemt. Heb je bijna geen opslag meer vrij, dan is het slim om daar wat aan te doen. Je kan op de app drukken die je wil verwijderen. Onderaan staat er dan ‘Verwijder app’.

Wees hier wel voorzichtig mee, want je kan waardevolle bestanden kwijtraken. Wil je bijvoorbeeld je fotoalbum leegmaken? Zorg er dan voor dat je via iCloud of op de computer een back-up maakt.

iPad sneller maken: Internetsnelheid verhogen

Is het internet op je iPad langzaam geworden? Je hoeft niet per se apps te verwijderen om ‘m weer sneller te maken. Je kan bijvoorbeeld ook het browsergeheugen wissen. Het browsergeheugen verzamelt gegevens, zoals cookies. Na een tijdje wordt het browsergeheugen groot, waardoor de internet-app langzamer wordt. Zo wis je het browsergeheugen:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Druk op Safari.
 3. Kies voor Wis cookies en gegevens.

Notificaties uitschakelen

Wanneer je een app pas hebt gedownload en ‘m opent, krijg je een melding te zien of je notificaties wil ontvangen. De notificaties zijn natuurlijk super handig, maar ze zorgen er ook voor dat het systeem langzamer wordt. Je kan de notificaties zo uitschakelen:

 1.            Open de Instellingen-app.
 2.            Druk op Berichtgeving.
 3.            Kies voor de app waarvan je de notificatie wil uitschakelen.
 4.            Druk dan op de schakelaar om het uit te zetten.

Denk eraan dat het niet handig is om alle notificaties uit te schakelen. Voor berichtendiensten zal je de notificaties waarschijnlijk wel nodig hebben.

Locatievoorziening en Spotlight-indexering

iPad sneller makenOm de snelheid van de iPad te verhogen kan de locatievoorziening en Spotlight-indexering uitgeschakeld worden. Hierdoor is de iPad op de achtergrond minder actief en zal het sneller functioneren. Ook zal de batterij minder snel leeggaan. Je schakelt het zo uit:

 1. Open de Instellingen-app.
 2. Ga naar Algemeen.
 3. Druk op Zoek met Spotlight
 4. Druk op de schakelaar van de app waarvoor het uitgeschakeld moet worden.

Locatievoorzieningen kunnen voor apps zoals Google Maps handig zijn. Het hoeft dus niet bij alle apps uitgeschakeld te worden.

Werkt mijn iPad nu razendsnel?

Ben jij alle functies nagegaan en heb je het een en ander uitgeschakeld? Je iPad zal waarschijnlijk wat sneller zijn geworden, maar niet zo snel als een gloednieuwe iPad. Dit komt doordat de hardware wat ouder is en daar kan niks aan gedaan worden. Het is handig om deze stappen eens in de zoveel tijd uit te voeren. Zo zorg je ervoor dat de iPad toch iets sneller blijft werken.

Chrome OS Acer tablet Google

Google verovert educatieve markt: Chrome OS komt naar tablets lees verder

Google Pixel C Apple

De Android-tablet markt ligt op zijn gat, met Apple als grote winnaar lees verder

Apple iPad dunne schermranden

Insiders verklappen details volgende iPad: dunne schermranden en meer lees verder

Luna Display iPad

Deze dongel maakt van je iPad camera een extra homeknop lees verder

Microsoft Surface Mini

Drie jaar later: specificaties en foto’s geschrapte Microsoft Surface Mini gelekt lees verder

Samsung Galaxy Tab S3 hands-on

Acht onmisbare geoptimaliseerde apps voor je Android tablet lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters