WANT Guide: foto’s nemen met de Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8+ zijn eindelijk verkrijgbaar in Nederland. Maar hoe maak je de beste foto’s met de Samsung Galaxy S8 camera? In deze WANT Guide nemen we de basics met je door.

Samsung Galaxy S8

De Samsung Galaxy S8 is een indrukwekkend toestel. De dunne schermranden geven het vlaggenschip een futuristisch uiterlijk, en ook onder de motorkap zit het helemaal goed. Qua specificaties wordt je dus op je wenken bediend, maar hoe haal je nou het meeste uit de Samsung Galaxy S8?

Samsung Galaxy S8

Vooral de camera van de Galaxy S8 wordt geprezen. Zelfs als het bijna donker is weet het vlaggenschip nog mooie plaatjes af te leveren. Hetzelfde geldt voor bewegende objecten. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten als je schitterende foto’s wilt nemen.

De Samsung Galaxy S8 camera openen

Er zijn standaard drie handige manieren om de camera-app te openen:

 1. Swipe omhoog met het camera-icoontje op je lockscreen.
 2. Druk op de camera-app op je homescreen of in de app drawer.
 3. Druk snel twee keer op de powerknop van je telefoon.

Vooral de derde methode is handig als je snel een foto moet nemen. Die actie kun je namelijk al uitvoeren terwijl je de Samsung Galaxy S8 uit je zak haalt.

Een foto nemen

Top, je hebt nu de camera-app geopend. Je ziet nu een ronde witte knop. Je hebt nu verschillende opties om een foto te nemen:

 1. Druk er een keer op om een foto te nemen
 2. Houd de knop ingedrukt om snel meerdere foto’s te nemen
 3. Druk erop en versleep de knop om in te zoomen. De Galaxy S8 heeft geen optische zoom, maar de digitale zoom levert nog vrij aardige foto’s op.
 4. Swipe omhoog en omlaag om snel te wisselen tussen de selfiecamera en de camera aan de achterkant.

Samsung Galaxy S8

Instellingen

We hebben nu de basics gehad. Nu is het tijd om eens naar de instellingen van de camera-app te kijken. De juiste instellingen leveren namelijk betere foto’s op. Druk op het tandwieltje om de instellingen te openen. We nemen de belangrijke instellingen even door.

Op het scherm tikken om een selfie te nemen: kies voor “Opnamemethoden” in het menu. Daar kun je deze optie aan zetten. Nu hoef je enkel op je scherm te tikken in de Samsung Galaxy S8 camera om een selfie te nemen.

Tracking autofocus: Zet “AF-tracking” aan om automatisch op een object te blijven focussen. Je hoeft nu enkel op een object te tikken, waarna de camera automatisch blijft focussen. Handig voor bewegende objecten!

Vormcorrectie: De camera’s van de Galaxy S8 hebben een vrij wijde hoek. Daardoor kunnen afbeeldingen in de hoeken vervormd worden. Dat merk je vooral bij closeups van gezichten of foto’s van grote gebouwen. Deze optie corrigeert die vervorming automatisch, maar het gaat wel lichtelijk ten koste van je resolutie.

Voorbeeldweergave foto’s opslaan: De selfiemodus van de Samsung Galaxy S8 camera laat standaard je gezicht gespiegeld zien. Vervolgens worden je selfies niet gespiegeld opgeslagen, zodat foto’s laten zien hoe je er echt uitziet. Wil je dat foto’s precies zo worden opgeslagen als je toestel ze eerst toont? Zet dan deze optie aan.

RAW foto’s: Wil je zelf je foto’s met bijvoorbeeld Photoshop bewerken voor het eindresultaat gecomprimeerd wordt? Dan is dit de optie voor jou. Druk op “Fotogrootte” en kies vervolgens voor “RAW-/JPEG-best. opslaan” Dit levert wel grotere bestanden op.

Extra opties en tips

Samsung heeft een hoop leuke extraatjes in zijn camera-app verwerkt. De Koreaanse fabrikant heeft zich duidelijk laten inspireren door Snapchat en Instagram, met alle bizarre filters van dien. We nemen even een aantal extra opties en tips door.

 • Klik in de selfiemodus op het icoontje naast het beertje om je gezicht te vervormen. Denk aan andere huidkleuren, de grootte voor je ogen en zelfs en neppe schijnwerper.
 • Swipe van links naar rechts om verschillende cameramodi te selecteren. Denk aan Panorama, Slow Motion, of Manual Mode.
 • Ook Samsung gaat Snapchat achterna. Klik op het kleine beertje om te kiezen uit verschillende filters. Er is zelf een soort Store waarmee je nog meer modificaties en filters kunt downloaden.

Samsung Galaxy S8 camera

 • Je kunt ook een selfie nemen door je vinger op de hartslagmeter te plaatsen. Die kun je vinden aan de andere kant van de camera, dus tegenover de vingerafdrukscanner.
 • Steek je hand op als je een selfie van een groep neemt om een korte timer te starten.
 • Je kunt in de instellingen stembediening aanzetten. Vervolgens kun je automatisch foto’s nemen met bepaalde commando’s. Denk aan “smile”, “Cheese” of “record video”.
 • Druk linksonder op de Bixby-knop om de slimme assistent van Samsung in te schakelen. Op het moment van schrijven is de assistent nog vrij beperkt. Bixby kan objecten herkennen, maar daar blijft het dan ook bij met de Samsung Galaxy S8 camera.

Foto’s bewerken

Nu weet je alles over de camera-app van de Samsung Galaxy S8. Toch willen we je ook nog even wijzen op de ingebouwde bewerker van de Koreaanse fabrikant. Natuurlijk zijn er talloze apps in de Play Store te vinden waarmee je foto’s kunt bewerken, maar met Samsung’s software kom je ook al een heel eind.

Ga in de galerij naar de foto die je wil bewerken. Druk vervolgens op “Bewerken” om aan de slag te gaan. Dan krijg je verschillende opties:

 • Effecten: Pas verschillende filters toe op je foto’s. Dat kan dus ook nadat je de foto hebt genomen.
 • Geavanceerd: Hier vind je een flink aantal geavanceerde opties, voor de ambitieuze bewerkers.
 • Versiering: Blur gedeeltes van foto’s, voeg stickers toe of teken op je foto’s.

Beste budgetsmartphones uitgelicht

Dit zijn de vijf beste budgetsmartphones van september 2018 lees verder

Sony

Sony legt uit waarom je zo lang moet wachten op je Android Pie update lees verder

Android P 9.0

Deze smartphones krijgen allemaal Android P lees verder

Telekoopwijzer video uitgelicht

Telekoopwijzer: dit zijn de beste high-endsmartphones van deze zomer lees verder

Officieel: Samsung Galaxy Note 9 wordt op 9 augustus onthuld lees verder

cybersecurity

Maak (geen) kennis met ZooPark: alle enge malware in één lees verder

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters